Nazwa chemiczna:

Glikol polietylenowy, Polioksyetylenoglikol, Makrogol 600

Regulatory status:

POLIkol 600PF spełnia wymagania zdefiniowane przez Europejską Farmakopeę (wersja 9.0) zdefiniowane w Monografii dla Macrogol 600

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne

Branże i aplikacje:

detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł farmaceutyczny

Funkcja:

środki antyelektrostatyczne, środki smarujące, środki zmiękczające, środki zwilżające

Budowa:

glikole polietylenowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

25322-68-3

INCI:

PEG-12

Opis

POLIkol 600PF należy do grupy polioksyetylenoglikoli. Produkt ten charakteryzuje się szerokim spektrum właściwości aplikacyjnych, począwszy od bardzo dobrych właściwości zmiękczających, smarnych, solubilizujących, nawilżających, aż po właściwości antyelektrostatyczne. Występuje w postaci bezbarwnej, lepkiej cieczy.

POLIkol 600PF spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei, dzięki czemu może być zaklasyfikowany do grupy makrogoli. Makrogole to farmakopealna nazwa polietylenoglikoli, które znajdują zastosowanie jako składniki leków, maści, dermokosmetyków lub innych preparatach farmaceutycznych.

Ze względu na swoje specyficzne właściwości makrogole pełnią funkcję rozpuszczalników oraz solubilizatorów substancji czynnych i pomocniczych w formulacjach farmaceutycznych. Stanowią substancje poprawiające właściwości reologiczne (zwiększające lepkość) płynnych preparatów farmaceutycznych i maści, a także sprawdzają się w roli doskonałego solubilizatora w formulacjach.

Produkty te znajdują zastosowanie jako środki wiążące substancje aktywne, stabilizujące dyspersje, a także jako nośniki substancji zapachowych, powodując efekt przedłużonego ich uwalniania. Stosowane są również jako humektanty, czyli środki mające za zadanie wiązanie wody wchodzącej w skład formulacji, przez co zapewniają równomierne rozprowadzenie w nich składników. Produkty te polecane są również do preparatów myjących ze względu na ich specyficzne właściwości wspomagające oczyszczenie skóry.

Ponadto makrogole są substancjami bezpiecznymi, nietoksycznymi, a także charakteryzują się brakiem negatywnej klasyfikacji środowiskowej.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei,
  • bezpieczna i nietoksyczna substancja,
  • możliwość zastosowania w produktach farmaceutycznych takich jak składniki leków, maści, dermokosmetyków i innych,
  • posiada właściwości zmiękczające, rozpuszczające, stabilizujące, smarne, solubilizujące i nawilżające,
  • wykazuje działanie antyelektrostatyczne,
  • znajduje zastosowanie jako humektant, czyli środek wiążący wodę w formulacjach.

Zastosowanie:

  • maści i kremy,
  • syropy,
  • pasty do zębów,
  • płyny do płukania jamy ustnej,
  • tabletki,
  • żelowe kapsułki,
  • dermokosmetyki,
  • preparaty do stylizacji włosów,
  • preparaty do demakijażu,
  • żele oczyszczające do twarzy.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
PEG; PEG-12; makrogol 600; makrogola; (Ukryj)

Tagi:

polioksyetylenoglikol PEG makrogol zmiękczacz zwilżacz smar antyelektrostatyk farmakopea kosmetyki bezpieczny produkt glikol polietylenowy farmaceutyczny eur. ph. excipient jakość farmaceutyczna farmakopea excipients API dermokosmetyki maści leki substancja aktywna środek pomocniczy humektanty składniki aktywne środki wiążące emolienty kosmetyki
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIISO 14000ISO 9001Jakość farmaceutycznaNowośćOHSASProdukt bezpieczny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .