Nazwa chemiczna:

Polioksyetylenoglikol, Makrogol, Glikol polietylenowy

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne

Branże i aplikacje:

przemysł farmaceutyczny

Funkcja:

rozpuszczalniki, solubilizatory

Budowa:

glikole polietylenowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

25322-68-3
INCI: PEG-23

Opis

POLIkol 1000PF należy do grupy polioksyetylenoglikoli. Występuje w postaci białego ciała stałego o konsystencji wosku. Produkt ten charakteryzuje się szerokim spektrum właściwości aplikacyjnych. Posiada doskonałe właściwości zmiękczające, smarne, solubilizujące i nawilżające. Wykazuje również działanie antyelektrostatyczne.

POLIkol 1000PF spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei, dzięki czemu może być zaklasyfikowany do grupy makrogoli.  Makrogole to farmakopealna nazwa polietylenoglikoli, które mogą znaleźć zastosowanie jako składniki leków, maści, dermokosmetyków lub innych formulacji farmaceutycznych.

Zazwyczaj makrogole o dużej masie cząsteczkowej występują w połączeniu z makrogolami o niższych masach cząsteczkowych. Dlatego wysokomolowe polietylenoglikole, które występują w formie wosku, łączone są z płynnymi niskocząsteczkowymi polietylenoglikolami. W wyniku tego uzyskuje się blend o mazistej konstystencji.

POLIkol 1000PF stanowi odpowiednią bazę dla maści ze względu na bardzo dobre właściwości dyspergujące i dobrą rozpuszczalność w wodzie. Za sprawą tych cech produkt polecany jest do łączenia wielu składników aktywnych. Ponadto, dzięki swojej dużej masie cząsteczkowej, POLIkol 1000PF może być dodawany do formulacji w celu poprawy jej końcowych właściwości reologicznych (zwiększenia lepkości).

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei,
  • bezpieczna, nietoksyczna substancja,
  • możliwość zastosowania w produktach farmaceutycznych,
  • posiada właściwości stabilizujące formulację, smarne, solubilizujące, antyelektrostatyczne i nawilżające,
  • występuje w formie wosku, który w połączeniu z płynnymi, niskocząsteczkowymi polietylenoglikolami, tworzy blend o mazistej konsystencji,
  • stanowi odpowiednią bazę dla maści ze względu na znakomite właściwości dyspergujące i dobrą rozpuszczalność w wodzie,
  • może być dodawany do formulacji w celu poprawy właściwości reologicznych, tj. do zwiększenia ich lepkości.

Zastosowanie:

  • maści i kremy,
  • kapsułki,
  • tabletki,
  • dermokosmetyki,
  • preparaty do stylizacji włosów,
  • preparaty do demakijażu,
  • żele oczyszczające do twarzy,
  • maseczki do twarzy,
  • tusze do rzęs,
  • serum regenerujące.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
PEG; PEG-23; makrogol; makrogola; (Ukryj)

Tagi:

polioksyetylenoglikol makrogol 25322-68-3 rozpuszczalnik solubilizator PEG glikol polietylenowy farmaceutyczny polietylenoglikol makrogol eur. ph. excipient jakość farmaceutyczna farmakopea excipients API dermokosmetyki maści leki substancja aktywna środek pomocniczy humektanty składniki aktywne środki wiążące emolienty kosmetyki
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Jakość farmaceutycznaNowośćProdukt bezpiecznyProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .