Nazwa chemiczna:

Glikol polietylenowy, Polioksyetylenoglikol, Makrogol

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne

Branże i aplikacje:

przemysł farmaceutyczny

Funkcja:

solubilizatory

Budowa:

glikole polietylenowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

25322-68-3
INCI: PEG - 135

Opis

POLIkol 6000PF należy do grupy polioksyetylenoglikoli. Jest to produkt spełniający restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei, dzięki czemu może być zaklasyfikowany do grupy Makrogoli. Produkt handlowy jest woskiem barwy białej do jasnożółtej o słabym zapachu, a jego temperatura krzepnięcia wynosi około 53°C.

POLIkol 6000PF, dzięki spełnianiu wymagań farmakopei, może być stosowany w wielu aplikacjach farmaceutycznych. Jedną z nich jest nadawanie odpowiedniej formy lekom w procesie tworzenia kapsułek lub mikrokapsułek, gdzie wykorzystywany jest jako plastyfikator dla polimerów błonotwórczych. POLIkol 6000PF odpowiedzialny jest również za tworzenie filmu powlekającego tabletkę.  

POLIkole w formie stałej znajdują zastosowanie jako bazy dla czopków i globulek. PEGi są powszechnie wykorzystywane w tej aplikacji, ponieważ wiele substancji aktywnych jest w nich łatwo rozpuszczalna, co poprawia ich biodostępność. Na korzyść stosowania PEGów w formie stałej przemawia również wysoka stabilność formulacji końcowej i łatwość przechowywania. Dzięki wysokiej temperaturze krzepnięcia PEG-ów nie wymaga ona magazynowania w chłodni. Twardość bazy może być zadana przez odpowiedni blend dwóch stałych polietylenoglikoli. Połączenie POLIkolu 6000PF z PEG4000 w odpowiedniej proporcji pozwala otrzymać stabilną twardą bazę dla globulki.  

Ponadto, bardzo dobre właściwości lubrykacyjne POLIkolu 6000PF wykorzystywane są w tabletkach rozpuszczalnych i kroplach do oczu.

POLIkol 6000PF o jakości farmaceutycznej stosowany jest również w demokosmetykach jako solubilizator, lubrykant i dyspergator. Pełni w tej aplikacji funkcję bazy pod kremy, pasty do zębów czy pomadki do ust.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • zgodność z Europejską Farmakopeą,
  • dobry rozpuszczalnik dla substancji aktywnych API,
  • bezpieczna, nietoksyczna substancja,
  • dobre właściwości solubilizacje, smarne,
  • dobra rozpuszczalność w wodzie.

Zastosowanie:

  • kapsułki, mikrokapsułki i otoczki tabletek,
  • czopki, globulki,
  • krople do oczu,
  • dermokosmetyki (kremy, pasty do zębów, pomadki).

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Polioksyetylenoglikol, Makrogol, PEG, POE, PEO, Polietylenoglikol (Ukryj)

Tagi:

polioksyetylenoglikol makrogol solubilizator PEG POE PEO polietylenoglikol farmakopea farmaceutyczny eur. ph. excipient jakość farmaceutyczna farmakopea excipients API dermokosmetyki maści leki substancja aktywna środek pomocniczy humektanty składniki aktywne środki wiążące emolienty kosmetyki
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Jakość farmaceutycznaProdukt bezpieczny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .