Nazwa chemiczna:

Mieszanina czwartorzędowych metylosiarczanów diestrów kwasów tłuszczowych i trietanoloaminy w izopropanolu

Segment:

chloroalkalia, surowce i półprodukty, surfaktanty, kationowe

Branże i aplikacje:

detergenty, surowce i półprodukty chemiczne, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

środki antyelektrostatyczne, środki zmiękczające

Budowa:

mieszaniny, związki czwartorzędowe

Producent:

PCC Exol SA

Opis

Tequat LC90i to kationowy związek powierzchniowo czynny. Otrzymywany jest w reakcji kondensacji kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego i trójetanoloaminy, a następnie czwartorzędowany. Produkt oferowany jest w izopropanolu, w formie miękkiej pasty o barwie od białej do żółtej. Tequat LC90i zawiera 90% substancji czynnej o nazwie INCI: Dihydrogenated Tallowethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate & Ditallowethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate. Wyrób w wodzie tworzy dyspersje

Tequat LC90i stanowi nową klasę kationowych środków powierzchniowo czynnych, zwanych esterquatami. Wykazuje przewagę nad poprzednimi generacjami produktowymi m.in. ze względu na łatwiejszą biodegradowalność (dzięki obecności wiązań estrowych), mniejszą toksyczność oraz mniejszy potencjał drażniący.

Ponadto wyrób charakteryzuje się działaniem antyelektrostatycznym i zmiękczającym włókna. Ten surfaktant wykorzystywany jest na całym świecie głównie jako aktywny składnik koncentratów i płynów do płukania tkanin w środkach chemii gospodarczej. Zastosowanie Tequatu LC90i pozwala usunąć sztywność, szorstkość i chropowatość tkanin, nadając im miękkość, puszystość, a także ułatwia odprowadzanie ładunków elektrostatycznych. Co więcej, może znaleźć zastosowanie do antystatyzacji włókien przemysłowych oraz jako składnik wosków i past pielęgnacyjnych w kosmetyce samochodowej.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • łatwo biodegradowalny o zmniejszonym potencjale drażniącym w porównaniu do innych kationowych związków powierzchniowo czynnych,
  • dedykowany do formulacji koncentratów i standardowych płynów do płukania,
  • skoncentrowana forma produktu wpływa korzystnie na aspekt ekonomiczny podczas magazynowania i transportu produktu,
  • bardzo dobre właściwości antyelektrostatyczne i zmiękczające włókna.

Zastosowanie:

  • płyny do płukania tkanin,
  • przemysł włókienniczy,
  • kosmetyka samochodowa.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Mieszanina czwartorzędowego metylosiarczanu dwuestrów kwasów tłuszczowych z trójetanoloaminą w izopropanolu (Ukryj)

Tagi:

środek zmiękczający płyn do płukania tkanin esterquat
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Produkt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .