Nazwa chemiczna:

Nonylofenol, etoksylowany

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

czyszczenie i mycie przemysłowe, garbarstwo, przemysł celulozowo-papierniczy, przemysł metalurgiczny, obróbka, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

dyspergatory, emulgatory

Budowa:

alkoksylowane nonylofenole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

127087-87-0
INCI: Nonoxynol-8

Opis

ROKAfenol N8 to niejonowy środek powierzchniowo czynny z grupy etoksylowanych nonylofenoli o nazwie INCI: Nonoxynol-8. Ma postać klarownej lub opalizującej oleistej cieczy o barwie maks. 70 w skali Hazena. Punkt zmętnienia tego produktu dla roztworu wodnego znajduje się w zakresie 48-56°C. Jego temperatura krzepnięcia oscyluje około 0°C, a zawartość substancji aktywnej wynosi około 100%.  W wodzie jest dobrze rozpuszczalny (przechodzi przez stadium żelowania), a po ogrzaniu mętnieje.

Produkt jest składnikiem środków myjących, piorących i czyszczących oraz preparacji włókienniczych. Jego parametry użytkowe nie ulegają pogorszeniu w niskiej temperaturze, ponie­waż jest on aktywny w wodzie zimnej, a także w wodzie twardej, w kąpielach zarówno kwaśnych, obojętnych, jak i alkalicznych. Wyrób charakteryzuje się właściwościami zwilżającymi i detergencyjnymi, których działanie jest efektywne nawet przy wysokich stęże­niach elektrolitów, a także w środowisku czynników utleniających i redukujących. Zapo­biega wytrącaniu mydeł wapniowych, przez co przeciwdziała powstawaniu plam i nie­równości wybarwień tkanin i włókien.

ROKAfenol N8 jest doskonałym emulgatorem tłuszczów, olejów, wosków, rozpuszczalni­ków organicznych i syntetycznych żywic poliestrowych. Dzięki temu procesy detergencyjne zachodzą efektywniej. Produkt tworzy umiarkowanie stabilne emulsje z rozpuszczalnikami orga­nicznymi chlorowanymi, olejami roślinnymi i mineralnymi.

ROKAfenol N8 posiada bardzo szeroki zakres zastosowań w przemyśle włókienniczym. Stosowany jest  jako:

  • detergent (surowe włókna przy obróbce bawełny, wełny oraz syntetyków, do odklejania jedwabiu naturalnego, usuwa zanieczyszczenia, natłustki i preparacje naniesione podczas przędzenia i tkania),
  • zwilżacz (m.in. do kąpieli karbonizacyjnych, wykańczalniczych),
  • dyspergator,
  • penetrator (w kąpielach bielących),
  • dodatek do barwników różnych klas i typów kolorystycznych w dowolnych fazach przerobu,
  • środek do barwienia i wykańczania wszystkich rodzajów włókien.

ROKAfenol N8 to dodatek do kąpieli bielących, piorących, odtłuszczających i innych, związanych z przygotowaniem włókien wszystkich typów do barwienia. Użyty do prania różnych włókien, zapewnia bardzo dobry efekt piorący oraz poprawia ich wytrzymałość. Zalecany jest szczególnie do prania wełny w kąpielach bez dodatku alkaliów. Co więcej, ROKAfenol N8 zwiększa odporność włókien na ścieranie, zmiękcza włókna tkaniny i na­daje im wysoki poziom gładkości, zwiększając wartości przerobowe.

ROKAfenol N8 stanowi również składnik kompozycji do prania, czyszczenia, mycia, zwilżania i odtłuszczania dla celów przemysłowych. W mieszaninie z alkilosiarczanami i alkiloarylosulfonianami wykazuje działanie synergiczne, wobec czego stanowi świetny dodatek przy produkcji przemysłowych i instytucjonalnych środków piorących.

Stosowany jest także jako dodatek do smarów dla pełnej homogenizacji dodawanych środków antykorozyjnych w celu poprawienia własności smarnych.

W przemyśle metalurgicznym produkt może być stosowany w mieszaninie z kwasami mineralnymi i inhibitorami korozji do czyszczenia, odtłuszczania i wytrawiana wyrobów metalowych. Jest składnikiem preparatów podnoszących smarność oraz zmywalność chłodziw olejowych. To dodatek zwiększający odporność przed korozją i plamieniem powłok cynkowych. W galwanotechnice jest nośnikiem połysku.

W garbarstwie ROKAfenol N8 pełni rolę zwilżacza, rozmiękczacza i odtłuszczacza skór. Przy suchym garbowaniu działa dyspergująco na barwniki i pigmenty oraz jest dodatkiem w procesie farbowania skór. Powoduje przyspieszenie penetracji środków garbarskich przy równoczesnym odtłuszczeniu i czyszczeniu skóry oraz włosa.

ROKAfenol N8 stosowany może być w roli stabilizatora emulsji kauczuku, syntetycznych lateksów, wosków naturalnych i syntetycznych, środków polerskich i apretur otrzymanych na ich bazie. Może być także wykorzystywany jako dyspergator do wyrobu emulsji lakierniczych na podstawie lateksu kauczukowego, również przy wysokim stężeniu wapnia w lakierach emulsyjnych.

W przemyśle papierniczym produkt sprawdza się w procesach zwilżania, emulgowania oraz odplamiania masy papierniczej i celulozy. Jego właściwości detergencyjne wykorzystywane są również w formulacjach przeznaczonych do czyszczenia instalacji w przemyśle farmaceutycznym.

Przepisy Unii Europejskiej – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) NR 648/2004 z dnia 31 marca 2004r. w sprawie detergentów – ograniczają jego stosowanie do przemysłowego czyszczenia, obróbki tekstyliów i skór oraz obróbki metali z zastosowaniem obiegów zamkniętych, gdzie płyn roboczy jest zawracany lub spalany.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • doskonały detergent, zwilżacz, emulgator i odtłuszczacz,
  • wielość zastosowań w przemyśle włókienniczym,
  • odporność na niekorzystne czynniki chemiczne i fizyczne.

Zastosowanie:

  • włókiennictwo,
  • garbarstwo,
  • przemysł papierniczy,
  • obróbka metali,
  • czyszczenie przemysłowe,
  • czyszczenie przemysłowe w obiegu zamkniętym.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Etoksylowany nonynofenol; NPE (Ukryj)

Tagi:

emulgator środek dyspergujący dyspergator alkoksylowany nonylofenol obróbka metalu niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
ADR


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .