Sabun üretimi – doğal ve sentetik hammaddeler

Sabun, her gün bize eşlik eden, sağlığı ve temizliği korumamıza yardımcı olan yaygın bir hijyen ürünüdür. Binlerce yıldır yıkama ve temizlik maddesi olarak kullanılmaktadır. 19. ve 20. yüzyıllarda kaydedilen teknolojik ilerleme, fiyatların düşmesine ve günümüze kadar devam eden popülerliğin artmasına neden oldu.

Yayınlanan: 18-01-2021

Sabunlar nedir? Nasıl elde edilebilirler? Üretimleri için hangi maddelere ihtiyaç vardır? Makalede tüm bunları ve daha fazlasını öğrenin. Sabunlar, daha yüksek yağ asidi tuzları olarak kabul edilir. Endüstriyel ölçekte hayvansal katı yağların veya bitkisel yağların hidroksitlerin kullanılmasıyla sabunlaştırılmasıyla elde edilirler. Bu işlem sonucunda uygun sabunun yanı sıra ek nemlendirme özelliği olan gliserol de oluşur. Sabunlar, hidrofilik – veya suda çözünür olan kafa ve suda çözünmeyen hidrofobik kuyruktan oluşur. Amfifilik özelliğinden dolayı suya sabunun eklenmesinden sonra küresel yapılar (miseller) oluşur. Bunun nedeni, hidrofobik kuyrukların yağlı moleküllere nüfuz ederken, hidrofilik kafaların kendilerini yapının yüzeyinde organize ederek su molekülleri ile etkileşime girmesidir. Bir bütün olarak, miseller suda çözünme kapasitesine sahiptir ve bu da kirletici maddelerle yıkanmalarını sağlar. Günümüzde mağaza rafları çok çeşitli farklı sabun türleri sunmaktadır. Kullanılan hidroksit (sodyum, potasyum, magnezyum, lityum, alüminyum) cinsinden ayrılabilirler. Kullanılan alkali metal sabunun nihai özelliklerini ve işlevlerini etkiler. Diğer bir bölüm, ürünün kıvamını ve sulu çözeltilerinin pH’ını içerir.

Sabun üretimi için hammaddeler

Günlük olarak kullanılan sabunlar çok sayıda kimyasal bileşik içerir. Bunlar arasında yağlar, çözücüler, uçucu yağlar, pigmentler, emülgatörler , yüzey aktif maddeler , stabilizatörler, koyulaştırıcılar, koruyucular ve köpüren maddeler bulunur. Birçoğunun canlı organizmalar üzerinde zararlı etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu doğru mu? Hadi daha yakından bakalım.

Mineral yağlar – yumuşak ve pürüzsüz cilt

Mineral yağlar, yumuşatıcıların işlevini yerine getirir, bu da cildin daha yumuşak ve pürüzsüz olması sayesinde iyi yağlama özelliklerine sahip oldukları anlamına gelir. Kuru veya hassas ciltler için mükemmeldir. Dahası, sadece yüzeysel olarak hareket ederek oldukça kararlıdırlar. Bu grup, parafin yağı ve vazelin içerir. Bunlar, önce iyice saflaştırılan ham petrol damıtma ürünleridir. Nemlendirici etkisi vardır ve atopik dermatit veya alerjisi olanlar tarafından kullanılırlar. Mineral yağların da yanlışlıkla cilt üzerinde toksik etkisi olduğuna ve böbrekler ve karaciğer gibi iç organlarda biriktiğine inanılmaktadır. Ancak, her hammaddenin bir güvenlik değerlendirmesinden geçmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu tür görüşler bilimsel olarak doğrulanırsa, bu tür maddelerin kozmetikte kullanım için onaylanmayacaktır. Ayrıca toksikolojik özelliklerinin iyi bilindiği mineral yağlar sabun üretiminde uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Pigmentler – bir renk sıçraması

Piyasadaki sabunlar, kar beyazından parlak ve renkli tonlara, çok koyu olanlara kadar farklı renklerde mevcuttur. Renk İndeksi (CI sembolü) ve sabunun içerik listesindeki karşılık gelen numara ile işaretlenmiş pigmentlerle yapılırlar. Mevcut pigmentler doğal (bitki materyalinden yapılmış; CI 75100’den CI 77947’ye semboller) veya sentetik olabilir. Tipik olarak, ürün içerik listesinin sonunda görünürler, yani küçük miktarlarda kullanılırlar. Toz halinde – mat ve sedefli pigmentler halinde bulunabilirler. İnci pigmentleri, demir veya titanyum oksitler gibi oksitler formunda katkı maddeleri içeren toz haline getirilmiş mineraller olan mika plakalara dayalı olarak oluşturulur.

Uçucu yağlar – anıların büyüsü

Pigmentlere benzer şekilde sabunlar farklı uçucu yağlar da içerebilir. Doğal uçucu yağların yanı sıra, bitki özlerine alerjisi olan kişiler tarafından sıklıkla kullanılan daha sentetik koku bileşimleri de mevcuttur. Koku dünyası anılarımızı geri getiriyor, ruh halimizi ve duygularımızı etkiliyor ve böylece sabunlar dahil kozmetikler için çok popüler bir katkı maddesi haline geliyor. Sabunlara tipik olarak eklenen kokular şunlardır: narenciye, çiçekler, misk, odun ve baharat. Sabun bileşenleri ayrıca doğal yağlarda ve koku bileşimlerinde bulunan alerjenleri de içerir. Zararlı değiller ve korkulacak bir şey yok. Yalnızca belirli bir alerjene alerjisi olan kişiler için verilen ürünün kendileri için uygun olmadığını gösteren bilgilerdir. Alerjisi olan kişiler genellikle kokusuz sabun kullanırlar.

Koruyucular – patojenik mikroplarla savaşmak için

Sabunlar, mikroorganizmaların büyümesi için doğal bir ortam olan su içerir. Bu nedenle koruyucular, bir ürünü bakteri, mantar veya küf oluşumuna ve çoğalmasına karşı korumak için kullanılır. Bu şekilde ürünün raf ömrü uzatılabilir. Uygun ürün muhafazası olmadan, sağlığımız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olan patojenik mikroorganizmaların çoğalması mümkündür. Koruyucuların kullanımı kesinlikle kanun tarafından kontrol edilmektedir. Güvenlik değerlendirmelerine tabi olan onaylı koruyucuların listeleri mevcuttur. Bu tür bileşiklerin bir örnek grubu parabenlerdir.

SLS (Sodyum Lauril Sülfat) ve SLES (Sodium Laureth Sulfate) – gerçekler ve mitler

Bu bileşikler, çok iyi köpük oluşumu ve temizleme özellikleri ile karakterize edilir. Ürünlerde emülgatörlerin rolünü yerine getirirler. Bu bileşiklerin etrafında çok sayıda efsane ortaya çıkmıştır. Bu tür efsanelerden biri kanserojen etkileri ve sistemik dokularda birikimiyle ilgilidir. Bununla birlikte, bu iddiaları doğrulayan hiçbir çalışma veya bilimsel yayın mevcut değildir ve tüm veriler güvenilmez kaynaklara dayanmaktadır. Cilt üzerindeki tahriş edici etkileri de aynı derecede yaygın bir inanıştır. Bu, başka maddeler eklenmeden, tahriş edici doğalarını geçersiz kılacak şekilde tek başına sulu bir çözelti şeklinde kullanılırsa gerçekleşebilirdi. Böyle bir etki, aşırı konsantrasyonlarda kullanılmaları durumunda veya cildi bu bileşiklerle uzun süreli temasa maruz bırakmaları durumunda da ortaya çıkabilir. Bu nedenle her zaman bir bileşik karışım şeklinde kullanılırlar. SLES, SLS’den daha düşük tahriş edici etkiye sahiptir ve kişisel hijyen ürünlerinde daha sık kullanılır. PCC Group teklifi, Sodium Laureth Sulfate (SLES) olan SULFOROKAnole ve Sodyum Lauril Sülfat (SLS) içeren ROSULfans gibi ürünleri içerir. Cilt ve saç yüzeylerinden kirletici maddelerin yıkanmasına yardımcı olarak suyun yağlı maddeler ve toprağa karışmasını kolaylaştırırlar. En iyi çalışılmış yüzey aktif maddeler arasındadırlar ve kozmetikte birkaç on yıldır kullanılmaktadırlar. SLS ve SLES gibi kimyasalların tahriş edici etkilerinin hafifletilmesine katkıda bulunan maddeler arasında betainler bulunur. Amfoterik yüzey aktif maddeler arasında sınıflandırılırlar. Ayrıca kalınlaşma ve köpürme özelliklerine sahiptirler.

Kıvam arttırıcılar – mükemmel kıvam

Bu, kozmetik formülasyonlarda kullanılan önemli bir kimyasal bileşikler grubudur. Sabunlardaki sodyum klorür içeriğinin azaltılmasını ve istenilen kıvamda bir son ürün elde edilmesini sağlar. Yukarıdaki özellikler ile karakterize edilen bu tür bir bileşik olup ROKAmid KAD olduğu Cocamide DEA PCC Group ürün aralığı içinde mevcuttur. Karışık miseller olarak bilinenleri oluşturarak sabunun kıvamını artırır. Ayrıca, biyolojik olarak kolayca parçalanabilir ve düşük konsantrasyonlarda bile verimli olması sayesinde yüksek performans ile karakterizedir.

pH düşürücü maddeler – hassas ciltler için

Bazik pH değerine sahip sabun çözeltileri, hafif asidik yapıya sahip insan cildi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Kullanımları kurumaya ve tahrişe neden olabilir. Bu durumda sabuna pH düşürücüler eklenir. Bu tür sabunlar çoğunlukla hassas cilde sahip kişiler tarafından kullanılmaktadır.

Çözücüler – sabunların temeli

Bunlar, sabun üretmek için gerekli olan önemli bir bileşikler grubunu oluşturur. Kişisel hijyen ürünlerinde bulunan diğer hammaddeleri çözmek için kullanılırlar. Çözücü olarak sınıflandırılan kimyasal maddeler şunlardır: su, gliserin, etanol ve glikol.

Doğal ve ‘geleneksel’ sabunlar arasındaki fark nedir?

Son zamanlarda, doğal kozmetikler yaratmak için artan bir eğilim gözlemlendi. Küçük yerel şirketler tarafından doğal sabun üretimi de giderek daha popüler ve değerli bir zanaat haline geliyor. Doğal sabunun bileşimi, sabunlaştırılmış yağlara dayanır ve ayrıca doğal pigmentler ve uçucu yağların yanı sıra daha fazla bakım özelliklerini iyileştirmek için diğer bitkisel katkı maddelerini içerir. Sabun üretim süreci, değerli özelliklerle mümkün olan en doğal ürünü elde etmeyi amaçlar ve soğuk yöntemine dayanır. Bu, yağların daha düşük bir sıcaklıkta karıştırılmasından oluşur. Bu basit ama zaman alan bir süreçtir. Doğal sabun üretimi bitkisel veya hayvansal yağlara dayanmaktadır. Günümüzde bitkisel yağlara dayalı sabun kütleleri giderek daha popüler hale geliyor. Çeşitliliği çok fazladır, bu da üreticilerin istenen fonksiyon ve sertliklere sahip ürünler elde etmesini sağlar. Hangi yağ veya tereyağının kullanıldığına bağlı olarak, bakım, temizlik, köpük oluşturma ve besleyici özelliklere sahip bir sabun elde etmek mümkündür.

Doğal sabunlarda kullanılan yağların bölümü

Yağlar sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılabilir. Yumuşak yağlar oda sıcaklığında sıvı hal alırken, sert yağlar katı halde kalır. Sert yağların bazı tipik örnekleri şunlardır:

  • Hindistancevizi yağı

Bu en popüler yağlardan biridir ve birçok kozmetik üründe kullanılmaktadır. Yüksek sıcaklıklara duyarlı değildir, bu nedenle birincil, değerli özelliklerini korur. Ürünlere belirgin köpük oluşturma, bakım, nemlendirme, antibakteriyel, dezenfekte edici ve antifungal özellikler verir. Dahası, epidermis üzerinde yenileyici ve besleyici etkileri vardır. Ancak içeriğinin%50’yi geçemeyeceği, aksi takdirde cildi kurutabileceği unutulmamalıdır.

  • Shea yağı

Bu, sabunlara belirli nemlendirme ve bakım özelliklerinin yanı sıra hoş, kremsi bir kıvam verir. Aynı zamanda, cildin daha esnek olması ve cilt dokusunun parçalanmasının yeniden yapılandırılması ve engellenmesi süreci ile yaşlanma sürecinin yavaşlaması sayesinde A ve E vitaminlerini de içerir. Hindistan cevizi yağına benzer şekilde aşırı miktarda kullanılmamalıdır. Bu durumda aşırı kullanımı, köpük oluşumunda önemli ölçüde azalmaya ve çok yumuşak bir sabun kıvamına neden olabilir.

  • Kakao yağı

Bu antioksidanlar içerir. Antioksidan etkisi cilt yaşlanma sürecinin yavaşlamasına katkıda bulunur. Sorunlu cilde sahip kişiler tarafından kullanılabileceği için besleyici, yatıştırıcı ve iltihap önleyici etkilere de sahiptir. Bazı yumuşak yağ örnekleri:

  • Zeytin yağı

Sabun üretiminde hammadde olarak kullanılan ilk yağlardan biridir. Güçlü köpük oluşturma özelliklerinden yoksundur. Ancak sabunlara bakım, nemlendirme ve besleyici özelliklerini kazandıran yağlar arasında sınıflandırılır. Ayrıca, cildi UV radyasyonunun olumsuz etkilerine karşı koruyan bir filtre görevi görür. Ayrıca yapısında bir dizi vitamin içerir. Bunlardan biri de cildin aşırı nem kaybına maruz kalmaması dolayısıyla kurumaya karşı koruyan F vitaminidir.

  • Kolza yağı

Bu, nemlendirici, besleyici, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip sabun sağlar. Ayrıca antioksidan rolünü yerine getiren serbest radikalleri temizleyen E vitamini içerir. Bu özelliklerinden dolayı bu yağ genellikle cilt sorunları olan kişilere yönelik sabunlarda kullanılır. Gördüğünüz gibi çok çeşitli yağların mevcudiyeti sayesinde istenilen özelliklere sahip sabunlar elde edebilirsiniz. Bununla birlikte, nihai ürünü etkileyen başka hususlar da vardır. Önemli bir unsur, hidroksitlere veya katı yağ kombinasyonlarına göre kullanılan sıvı yağların oranlarıdır. Sabunlar tipik olarak tek bir yağ içermez, ancak nihai ürünün istenen etkilerini en üst düzeye çıkarmak için seçilmiş yağlar ve tereyağların bir karışımını içerir.

Doğal uçucu yağlar

Ayrıca doğal sabunlara doğal esans yağları şeklindeki kokular eklenir. Bunlar, yüksek uçuculuk ve zayıf suda çözünürlük ile karakterize edilen güçlü konsantre maddelerdir. Bitkisel hammaddelerden damıtma, meyve kabuğu santrifüjü, presleme veya ekstraksiyon işlemleriyle elde edilirler. Sabunlara hassas bir aroma sağlamanın yanı sıra, antibakteriyel, antiviral ve yaşlanmayı geciktirici etkiler de sergilerler. Çeşitli kokulara ve özelliklere sahip uçucu yağlar piyasada mevcuttur. En popüler olanları: turunçgil, baharatlı ve çiçek yağlarıdır.

Doğal pigmentler

Yağ bazlı ve uçucu yağların yanı sıra, doğal sabunun bileşimi ayrıca pigmentler içerir. Bunlar olmadan elde edilen sabun tipik olarak kremsi bir renk alır. Kullanılan yağa bağlı olarak, daha açık veya daha koyu bir gölge olabilir. Ürünün rengini değiştiren doğal pigmentler, klorofil, karotenoidler, aktif karbon, antosiyaninler, kurkumin ve spirulin gibi maddeleri içerir. Ürün rengini değiştirmenin yanı sıra, ek, değerli besin kaynakları oluştururlar.

Gliserin – yağ sabunlaşmasının bir yan ürünü

Sabun içeriğinin doğal gliserin içerip içermediğine bir bakın. Yağ sabunlaşmasının bir yan ürünüdür. Bu kimyasal bileşik olmadan sabun, cildi nemlendirme ve yumuşatma özelliklerine sahip olamazdı. Bu maddeler, sabun üretiminde hammadde olarak kullanılan tüm kimyasal bileşikler değildir. Sabunlar, keçi sütü, bal ve hatta kestane gibi ürünlere benzersiz bir karakter kazandırmayı amaçlayan başka, farklı maddeler içerebilir.

Kozmetiklerin güvenliği

Sabun üreticisi, test edilmiş ve tamamen güvenli bir ürün sağlamaktan sorumludur. Bir kozmetik, pazarlama için onaylanmadan önce, bir dizi güvenlik değerlendirmesinden geçmeli ve Avrupa Birliği tarafından belirlenen standartlara tabi olmalıdır. Doğal veya sentetik ürünler arasında sınıflandırılıp sınıflandırılmadığına bakılmaksızın. Güvenlik değerlendirmesi sırasında, örneğin rahatsız edici özellikler test edilir. Bu nedenle, piyasada bulunan sabunların bileşiminden korkmamalısınız çünkü yasal düzenlemelere uymak zorundadırlar ve amaçlandığı şekilde kullanıldıklarında insan sağlığına herhangi bir tehlike oluşturmazlar. PCC Group’un ürün portföyü, bir dizi sıvı sabun ve köpük sabun içeren ROKO Hijyen serisini içerir. Kozmetik Ürün Güvenlik Değerlendirmesine tabidirler ve Avrupa Kozmetik Ürün Bildirim Portalında (CPNP) kayıtlıdırlar.


Yorumlar
Tartışmaya katılın
Yorum yok
Bilginin yararlılığını değerlendirin
- (Yok)
Sizin dereceniz

Sayfa çevrildi. Orijinal sayfayı aç