ROKAnol® IT3 je neiónový povrchovo aktívny prostriedok zo skupiny etoxylovaných mastných alkoholov (názov INCI: Trideceth-3). Produkt patrí do série ROKAnol® IT, čo je rozsiahla skupina povrchovo aktívnych produktov na báze izotridecylalkoholu (izo-C13). Produkt obsahuje približne 100 % účinnej látky.
ROKAnol® IT3 je pri izbovej teplote vo forme čírej alebo mierne zakalené kvapaliny so sklonom k delaminácii. Pri teplote približne -20 °C tuhne, zatiaľ čo pri 40 °C je to číra kvapalina so svetlou farbou, t. j. do 100 Hazenovej stupnice. Spomedzi všetkých produktov radu ROKAnol® IT sa tento produkt vyznačuje vysokou hydrofóbnosťou a nízkym bodom zákalu v rozmedzí 48 ÷ 51 °C (v roztoku butylglykol/voda). V kombinácii s vodou tvorí emulzie kvôli nízkej rozpustnosti vo vode.
Vďaka neiónovej povahe funguje perfektne v kombinácii s inými neiónovými, katiónovými a aniónovými povrchovo aktívnymi produktmi. ROKAnol® IT3 vyniká od ostatných produktov ROKAnol® IT svojou nepenivou schopnosťou. Okrem toho má veľmi dobré detergentné, emulgačné a dispergačné vlastnosti. ROKAnol® IT3 je dokonale vhodný ako pomocná povrchovo aktívna látka vo všetkých typoch čistiacich prostriedkov, najmä v produktoch určených na priemyselné a inštitucionálne použitie. Spolu s ROKAnol® IT8 a IT9 sa používa v profesionálnych inštitucionálnych umývacích kvapalinách a poskytuje optimálny detergentný účinok.
Produkt sa používa aj ako umývacia látka a emulgátor v kozmetike pre osobnú hygienu, ako sú sprchové gély, tekuté mydlá a ako emulgátor pre vône, napríklad vo vonných hmlách na telo a vlasy. Schopnosť emulgovať esenciálne oleje sa využíva aj v aerosólových osviežovačoch vzduchu.
Produkt má tiež množstvo priemyselných aplikácií, napr. sa môže použiť v procesoch obohacovania železnej rudy. Navyše má schopnosť emulgovať minerálny olej, a preto sa používa v produktoch na odstraňovanie škvŕn z minerálneho strojového oleja počas predúpravy tkanín alebo pletenín. Ako vynikajúci pomocný povrchovo aktívny prostriedok sa môže použiť v receptúrach určených na bielenie bavlnených vlákien.
Produkt sa môže použiť aj ako emulgátor v kovoobrábacích výrobkoch a v prípravkoch na ochranu rastlín, najmä v tekutých pesticídnych formuláciách typu EC, EW a SE.
Okrem toho je ROKAnol® IT3 súčasťou prevzdušňovacích prísad do betónu a cementových mált. Produkt zaisťuje veľmi dobré zmáčanie cementových zŕn a tiež uľahčuje zavádzanie jemných vzduchových bublín do formovanej hmoty. V dôsledku toho sa zlepšuje plasticita čerstvej zmesi, pričom vzduchové bubliny fungujú ako ložiská, čím sa zvyšuje spracovateľnosť hmoty bez nutnosti zmeny pomeru vody a cementu.
Produkt ROKAnol® IT3 spĺňa kritériá biologickej odbúrateľnosti v súlade s metodikou OECD.
Vlastnosti a aplikácie
Výhody produktu:
schopnosť nepenenia,
vynikajúci emulgátor a dispergačné činidlo,
hydrofóbne vlastnosti,
kompatibilný s neiónovými, aniónovými a katiónovými zložkami formulácií,
zlepšuje kapilárnosť bavlny,
odstraňuje olejové škvrny z tvrdých povrchov, ako aj z tkanín a pletenín,
Produkt spĺňa kritériá biologickej odbúrateľnosti v súlade s metodikou OECD.
Aplikácia :
čistenie tvrdých povrchov,
tekuté pracie prostriedky na pranie,
čistenie kuchynských nečistôt,
inštitucionálne čistiace prostriedky,
zmesi na bielenie bavlny,
prostriedky na odstraňovanie olejových škvŕn vznikajúcich pri tkaní,
PCC EXOL SA je jedným z najvýznamnejších výrobcov povrchovo aktívnych látok a chemických prípravkov v strednej a východnej Európe. Spoločnosť ponúka povrchovo aktívne látky, špeciálne prísady a chemické prípravky pre mnohé odvetvia priemyslu.
Všetky vyššie uvedené informácie týkajúce sa produktu sú poskytované podľa najlepšieho vedomia výrobcu a publikované v dobrej viere. Výrobca však nezaručuje, že informácie a obsah tohto dokumentu sú úplné a presné a nezodpovedá za výsledky ich použitia. Používateľ je povinný si sám overiť a potvrdiť informácie a obsah tejto dokumentácie. Výrobca si vyhradzuje právo kedykoľvek zmeniť obsah tohto dokumentu bez uvedenia dôvodov takýchto zmien.