ROKAnol® IT9 je neiónová povrchovo aktívna látka zo skupiny etoxylovaných mastných alkoholov (názov INCI: Isotrideceth-9). Produkt je súčasťou veľkej skupiny povrchovo aktívnych látok na báze izotridecylalkoholu, izo-C13. ROKAnol® IT9 obsahuje cca 100% účinnej látky. Je to kvapalina s konzistenciou oleja alebo pasty.
Pri teplotách blízkych 10 °C produkt tuhne, zatiaľ čo pri 50 °C sa z neho stáva číra kvapalina s farbou max. 70 HU. ROKAnol® IT9 má hydrofilný charakter, preto sa dobre rozpúšťa vo vode a v nízkych alifatických alkoholoch. Okrem toho má vysoký bod zákalu v teplotnom rozsahu 56÷60 °C vo vodnom roztoku.
ROKAnol® IT9 je stabilný v oxidačnom aj redukčnom prostredí, ako aj v prítomnosti tvrdej vody. Okrem toho je produkt odolný voči kyslému a zásaditému prostrediu, soliam a organickým rozpúšťadlám, ktorých prítomnosť v receptúre je výsledkom splnenia špeciálnych, obmedzujúcich požiadaviek. Rokanol IT9 sa vyznačuje oveľa vyššou odolnosťou voči elektrolytom, najmä voči zásadám, v porovnaní s nižšími etoxylátmi z radu ROKAnol® IT. Vďaka tomu sa môže používať v zásaditejších receptúrach, najmä v profesionálnych detergentoch a pomocných prostriedkoch v textilnom priemysle.
ROKAnol® IT9 je stabilný v oxidačnom aj redukčnom prostredí, ako aj v prítomnosti tvrdej vody. Okrem toho je produkt odolný voči kyslému a zásaditému prostrediu, soliam a organickým rozpúšťadlám, ktorých prítomnosť v receptúre je výsledkom splnenia špeciálnych, obmedzujúcich požiadaviek. ROKAnol® IT9 sa vyznačuje oveľa vyššou odolnosťou voči elektrolytom, najmä voči zásadám, v porovnaní s nižšími etoxylátmi z radu ROKAnol® IT. V dôsledku toho sa môže používať v silnejších zásaditých receptúrach, najmä v profesionálnych detergentoch a pomocných prostriedkoch v textilnom priemysle.
Vďaka svojim vlastnostiam sa ROKAnol® IT9 používa aj v automobilovej chémii ako čistiaci prostriedok alebo zmáčadlo v prípravkoch, ako sú pasty na chrómované a iné prvky.
Okrem toho je perfektný ako zložka prípravkov určených na predúpravu vlákien. Produkt účinne odstraňuje olejové škvrny minerálneho pôvodu z pletenín a tkanín, ktoré vznikajú pri procesoch pletenia a tkania. Vďaka svojim vynikajúcim zmáčacím vlastnostiam môže byť ROKAnol® IT9 súčasťou bieliacich zložení surových pletenín a bavlnených tkanín. Použitie produktu v bieliacom kúpeli zvyšuje kapilárnosť farbiva počas následnej fázy spracovania vlákien, teda procesu farbenia.
ROKAnol® IT9 je veľmi účinný emulgátor silikónového oleja, s ktorým tvorí mikroemulzie. Takéto zloženia sa používajú okrem iného ako zmäkčovadlá potrebné v textilných procesoch. Produkt spĺňa normy pre textilné výrobky stanovené poprednými svetovými textilnými inštitútmi, ako je Oeko-Tex Association a program ZDHC.
Kompatibilita ROKAnol® IT9 s derivátmi silikónových zlúčenín sa používa aj v kozmetike na starostlivosť o vlasy a styling, šampónoch, kúpeľových mliekach, podkladových bázach pod make-up, čistiacich a vyživujúcich maskách, prípravkoch proti akné a odličovacích prípravkoch.
ROKAnol® IT9 je tiež medziproduktom na získanie aniónových povrchovo aktívnych látok, napr. esterov kyseliny fosforečnej alebo karboxyéterov.
Produkt sa používa ako prísada vo výrobnom procese obalov potravín alebo materiálov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami. Jeho zloženie je v súlade s predpismi o nepriamom kontakte s potravinami na základe zoznamov zverejnených FDA (Food and Drug Administration) a nemeckou organizáciou BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).
Zoznam FDA:
175,105
176,180
176 200
176 210
178,3910
Zoznam BfR:
XXXVI
Upozorňujeme, že produkt sa smie používať iba podľa pokynov organizácie a nesmie prekročiť maximálnu povolenú dávku.
ROKAnol® IT9 spĺňa kritériá biologickej odbúrateľnosti v súlade s metodikou OECD.
Vlastnosti a aplikácie
Výhody produktu:
vynikajúci zmáčajúci prostriedok,
silný emulgátor a dispergačné činidlo,
vynikajúce detergentné vlastnosti,
hydrofilné vlastnosti,
stabilný v prítomnosti oxidačných činidiel, redukčných činidiel a v tvrdej vode,
kompatibilný s neiónovými, aniónovými a katiónovými zložkami formulácie,
odolný v kyslých aj zásaditých formuláciách,
zlepšuje kapilárnosť farbiva počas procesu bielenia,
odstraňuje olejové nečistoty z tvrdých povrchov, ako aj z pletených a tkaných textílií,
produkt spĺňa kritériá biologickej odbúrateľnosti v súlade s metodikou OECD,
schválené na použitie ako nepriama potravinárska prísada.
Aplikácie:
pomocné látky pre textilný priemysel,
zmesi na bielenie bavlny,
prostriedky na odstraňovanie olejových škvŕn vznikajúcich pri tkaní,
čistenie tvrdých povrchov,
tekuté pracie prostriedky a aviváže,
produkty na komerčné umývanie,
čistenie nečistôt v kuchyni,
špeciálny prípravok na odstraňovanie olejových škvŕn z chodníkov / asfaltu,
inštitucionálne čistiace prostriedky,
kozmetika obsahujúca silikónové deriváty,
čistiace prostriedky na odstraňovanie zelených nečistôt (machu) z povrchu betónu a tehál,
PCC EXOL SA je jedným z najvýznamnejších výrobcov povrchovo aktívnych látok a chemických prípravkov v strednej a východnej Európe. Spoločnosť ponúka povrchovo aktívne látky, špeciálne prísady a chemické prípravky pre mnohé odvetvia priemyslu.
Všetky vyššie uvedené informácie týkajúce sa produktu sú poskytované podľa najlepšieho vedomia výrobcu a publikované v dobrej viere. Výrobca však nezaručuje, že informácie a obsah tohto dokumentu sú úplné a presné a nezodpovedá za výsledky ich použitia. Používateľ je povinný si sám overiť a potvrdiť informácie a obsah tejto dokumentácie. Výrobca si vyhradzuje právo kedykoľvek zmeniť obsah tohto dokumentu bez uvedenia dôvodov takýchto zmien.