ROKAnol® IT9 ialah surfaktan bukan ionik daripada kumpulan alkohol lemak etoksilasi (nama INCI: Isotrideceth-9). Produk ini adalah sebahagian daripada kumpulan besar surfaktan berdasarkan isotridecyl alcohol, iso-C13. ROKAnol® IT9 mengandungi kira-kira 100% bahan aktif. Ia adalah cecair dengan konsistensi minyak atau pes.
Pada suhu hampir 10°C, produk akan memejal, manakala pada suhu 50°C ia menjadi cecair jernih dengan warna maksimum 70 HU. ROKAnol® IT9 mempunyai sifat hidrofilik, oleh itu, ia larut dengan baik dalam air dan dalam alkohol alifatik rendah. Selain itu, ia mempunyai takat awan yang tinggi dalam julat suhu 56÷60°C dalam larutan akueus.
ROKAnol® IT9 stabil dalam persekitaran pengoksidaan dan penurunan, serta kehadiran air keras. Selain itu, produk ini tahan terhadap persekitaran berasid dan alkali, garam dan pelarut organik, yang kehadirannya dalam formulasi adalah hasil daripada pemenuhan keperluan khas dan ketat. Rokanol IT9 dicirikan oleh rintangan yang jauh lebih tinggi terhadap elektrolit, terutamanya terhadap alkali, berbanding dengan etoksilat yang lebih rendah daripada siri ROKAnol® IT. Hasilnya, ia boleh digunakan dalam formulasi yang lebih beralkali, terutamanya dalam detergen dan bahan bantu profesional dalam industri tekstil.
ROKAnol® IT9 stabil dalam persekitaran pengoksidaan dan penurunan, serta kehadiran air keras. Selain itu, produk ini tahan terhadap persekitaran berasid dan alkali, garam dan pelarut organik, yang kehadirannya dalam formulasi adalah hasil daripada pemenuhan keperluan khas dan ketat. ROKAnol® IT9 dicirikan oleh rintangan yang jauh lebih tinggi terhadap elektrolit, terutamanya terhadap alkali, berbanding dengan etoksilat yang lebih rendah daripada siri ROKAnol® IT. Akibatnya, ia boleh digunakan dalam formulasi alkali yang lebih kuat, terutamanya dalam detergen dan bahan bantu profesional dalam industri tekstil.
Disebabkan oleh sifat-sifatnya, ROKAnol® IT9 juga digunakan dalam kimia automotif sebagai detergen atau agen pembasah dalam formulasi seperti pes untuk unsur bersadur kromium dan unsur-unsur lain.
Di samping itu, ia sesuai sebagai komponen persediaan yang bertujuan untuk pra-rawatan gentian. Produk ini berkesan menghilangkan kesan minyak yang berasal dari mineral daripada fabrik rajutan dan tenunan yang terhasil daripada proses mengait dan menenun. Disebabkan sifat pembasahannya yang sangat baik, ROKAnol® IT9 boleh menjadi komponen komposisi pelunturan fabrik rajutan dan kapas mentah. Penggunaan produk dalam mandian pelunturan meningkatkan kapilari pewarna semasa peringkat pemprosesan gentian seterusnya, iaitu proses pencelupan.
ROKAnol® IT9 ialah pengemulsi minyak silikon yang sangat berkesan yang digunakan untuk membentuk mikroemulsi. Komposisi sedemikian digunakan, antara lain, sebagai agen pelembut yang diperlukan dalam proses tekstil. Produk ini memenuhi piawaian untuk produk tekstil yang ditetapkan oleh institut tekstil terkemuka dunia, seperti Persatuan Oeko-Tex dan Program ZDHC.
Keserasian ROKAnol® IT9 dengan derivatif sebatian silikon juga digunakan dalam kosmetik penjagaan dan penggayaan rambut, syampu, losyen mandian, primer asas solekan, masker pembersih dan berkhasiat, persediaan anti-jerawat dan persediaan penanggal solekan.
ROKAnol® IT9 juga merupakan produk perantaraan untuk mendapatkan surfaktan anionik, contohnya ester fosforik atau karboksyeter.
Produk ini digunakan sebagai bahan tambahan dalam proses pengeluaran pembungkusan makanan atau bahan sentuhan makanan. Komposisinya mematuhi peraturan sentuhan makanan tidak langsung berdasarkan senarai yang diterbitkan oleh FDA (Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan) dan organisasi Jerman BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).
Senarai FDA:
175.105
176.180
176.200
176.210
178.3910
Senarai BfR:
XXXVI
Sila ambil perhatian bahawa produk ini hanya boleh digunakan seperti yang ditakrifkan oleh organisasi dan tidak boleh melebihi dos maksimum yang dibenarkan.
ROKAnol® IT9 memenuhi kriteria kebolehuraian biologi mengikut metodologi OECD.
Sifat dan aplikasi
Kelebihan produk:
agen pembasahan yang sangat baik,
pengemulsi dan pendispersi yang kuat,
sifat detergen yang luar biasa,
sifat hidrofilik,
stabil dengan kehadiran agen pengoksidaan, agen penurunan dan dalam air keras,
serasi dengan komponen bukan ionik, anionik dan kationik dalam formulasi,
tahan lama dalam formulasi berasid dan alkali,
meningkatkan kapilari pewarna dalam proses pelunturan,
menghilangkan kotoran minyak dari permukaan keras serta dari fabrik rajutan dan tenunan,
produk memenuhi kriteria biodegradasi mengikut metodologi OECD,
diluluskan untuk digunakan sebagai bahan tambahan makanan tidak langsung.
Aplikasi:
bahan bantu untuk industri tekstil,
komposisi pelunturan kapas,
agen untuk menghilangkan kesan minyak yang terhasil daripada proses menenun,
membersihkan permukaan keras,
detergen dan pelembut cecair,
produk untuk cucian komersial,
membersihkan kekotoran dapur,
persediaan pakar untuk menghilangkan kesan minyak daripada turapan/asfalt,
produk pembersihan institusi,
kosmetik yang mengandungi derivatif silikon,
komposisi pembersih untuk menghilangkan kotoran hijau (lumut) dari permukaan konkrit dan bata,
PCC EXOL SA ialah salah satu pengeluar surfaktan dan formulasi kimia terpenting di Eropah Tengah dan Timur. Syarikat itu menawarkan surfaktan, bahan tambahan pakar dan formulasi kimia untuk banyak cabang industri.
Semua maklumat di atas yang berkaitan dengan produk disediakan mengikut pengetahuan terbaik pengilang dan diterbitkan dengan niat baik. Walau bagaimanapun, pengilang tidak menjamin maklumat dan kandungan dokumen ini adalah lengkap dan tepat, dan tidak akan bertanggungjawab ke atas keputusan penggunaannya. Pengguna bertanggungjawab untuk mengesahkan dan mengesahkan maklumat dan kandungan dokumentasi ini sendiri. Pengilang berhak menukar kandungan dokumen ini pada bila-bila masa tanpa menyatakan sebab perubahan tersebut.