ROKAnol® IT10 ialah surfaktan bukan ionik daripada kumpulan alkohol lemak tetoksilasi (nama INCI: Isotrideceth-10). Produk ini tergolong dalam kumpulan besar surfaktan berdasarkan isotridecyl alcohol, iso-C13. Produk komersial mengandungi kira-kira 100% bahan aktif. Ia adalah cecair dengan konsistensi minyak atau pes.
Pada suhu kira-kira 18°C, produk akan memejal, manakala pada suhu 40°C ia adalah cecair jernih dengan warna maksimum 100 HU. ROKAnol® IT10 mempunyai sifat hidrofilik, oleh itu, ia larut dengan baik dalam air dan dalam alkohol alifatik rendah. Tambahan pula, ia mempunyai takat awan yang tinggi dalam julat suhu 74 ÷ 77°C dalam larutan akueus.
ROKAnol® IT10 stabil dalam persekitaran pengoksidaan, pengurangan serta kehadiran air keras. Tambahan pula, produk ini dicirikan oleh ketahanannya terhadap persekitaran berasid dan alkali, kehadiran garam dan pelarut organik, yang merupakan hasil daripada pemenuhan keperluan penggunaan khas dan ketat. ROKAnol® IT10 dicirikan oleh ketahanan yang jauh lebih tinggi terhadap elektrolit, terutamanya terhadap alkali, berbanding dengan etoksilat yang lebih rendah daripada produk siri ROKAnol® IT. Hasilnya, ia boleh digunakan dalam formulasi alkali yang lebih tinggi, terutamanya dalam detergen dan bahan bantu profesional untuk industri tekstil.
Disebabkan kekurangan sebatian ionik dalam struktur kimia produk, ROKAnol® IT10 boleh digunakan bersama surfaktan bukan ionik lain dan dalam formulasi dengan surfaktan anionik dan kationik. Berbanding dengan produk lain dalam siri ROKAnol® IT, ia dibezakan oleh kapasiti pembuih yang tinggi dan masa pembasahan yang sangat singkat. Selain itu, ia mempunyai sifat penyahgris dan pencucian yang sangat kuat, yang menghasilkan tahap penyingkiran kotoran yang tinggi daripada fabrik rajutan dan tenunan serta permukaan keras.
Dari segi aplikasi pembersihan khusus, ROKAnol® IT10 disyorkan untuk menghilangkan lumut dari permukaan konkrit atau bata, serta untuk membersihkan konkrit dan asfalt daripada kesan minyak yang disebabkan oleh kebocoran dari kenderaan.
Di samping itu, ia sesuai sebagai komponen persediaan yang bertujuan untuk proses pra-rawatan gentian. Produk ini memberikan hasil yang baik dalam menghilangkan kesan minyak yang berasal dari mineral daripada fabrik rajutan dan tenunan yang terhasil daripada proses mengait dan menenun. Disebabkan sifat pembasahannya yang sangat baik, ROKAnol® IT10 boleh menjadi komponen komposisi pelunturan fabrik rajutan dan kapas mentah. Penggunaan produk dalam mandian pelunturan meningkatkan kapilari pewarna semasa peringkat pemprosesan gentian seterusnya, iaitu proses pencelupan.
ROKAnol® IT10 ialah pengemulsi minyak silikon yang sangat berkesan yang digunakan untuk membentuk mikroemulsi. Komposisi sedemikian digunakan, antara lain, sebagai agen pelembut yang diperlukan dalam proses tekstil. Produk ini memenuhi piawaian untuk produk tekstil yang ditetapkan oleh institut tekstil terkemuka dunia, seperti Persatuan Oeko-Tex dan Program ZDHC.
Keserasian Rokanol® IT10 dengan derivatif silikon digunakan dalam kosmetik untuk mencuci, menjaga dan menggayakan rambut, contohnya syampu, perapi, gel rambut, produk pencegahan keguguran rambut, serta dalam kosmetik berjemur.
ROKAnol® IT10 ialah koemulsifier dalam proses pempolimeran emulsi, yang meningkatkan rintangan penyebaran terhadap elektrolit, air keras atau pelarut. Produk ini boleh digunakan dalam penghasilan penyebaran akrilik stirena-akrilik, homo- dan kopolimer vinil asetat, termasuk penyebaran VAE. Produk ini juga merupakan produk separa siap untuk mendapatkan surfaktan anionik, contohnya ester fosforus atau eter karboksi.
Produk ini digunakan sebagai bahan tambahan dalam proses pengeluaran pembungkusan makanan atau bahan yang bertujuan untuk bersentuhan dengan makanan. Komposisinya mematuhi peraturan yang membenarkan produk bersentuhan langsung dengan makanan berdasarkan senarai yang diterbitkan oleh organisasi Amerika FDA (Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan) dan organisasi Jerman BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).
Senarai FDA:
175.105
176.180
176.200
176.210
178.3910
Senarai BfR:
XXXVI
Sila ambil perhatian bahawa produk ini hanya boleh digunakan seperti yang ditakrifkan oleh organisasi dan tidak boleh melebihi dos maksimum yang dibenarkan.
Produk memenuhi kriteria biodegradasi mengikut metodologi OECD (data biodegradasi berdasarkan data literatur).
.
Sifat dan aplikasi
Kelebihan produk:
agen pembasahan yang sempurna,
pengemulsi dan pendispersi yang sangat baik,
sifat detergen yang sangat baik,
sifat hidrofilik,
stabil dengan kehadiran agen pengoksidaan, agen penurunan dan dalam air keras,
serasi dengan komponen bukan ionik, anionik dan kationik dalam formulasi,
stabil dalam formulasi berasid dan alkali,
meningkatkan kapilari pewarna dalam proses pelunturan,
menghilangkan kotoran minyak dari permukaan keras serta dari fabrik rajutan dan tenunan,
produk memenuhi kriteria biodegradasi mengikut metodologi OECD (data biodegradasi berdasarkan data literatur),
diluluskan untuk digunakan sebagai bahan tambahan makanan tidak langsung.
Aplikasi:
pembantu industri tekstil,
komposisi pelunturan kapas,
agen untuk menghilangkan kesan minyak yang terhasil daripada proses menenun,
membersihkan permukaan keras,
detergen dan pelembut cecair,
produk untuk cucian komersial,
membersihkan kekotoran dapur,
persediaan pakar untuk menghilangkan kesan minyak daripada turapan/asfalt,
produk pembersihan institusi,
kosmetik yang mengandungi derivatif silikon,
komposisi pembersih untuk menghilangkan kotoran hijau (lumut) dari permukaan konkrit dan bata.
PCC EXOL SA ialah salah satu pengeluar surfaktan dan formulasi kimia terpenting di Eropah Tengah dan Timur. Syarikat itu menawarkan surfaktan, bahan tambahan pakar dan formulasi kimia untuk banyak cabang industri.
Semua maklumat di atas yang berkaitan dengan produk disediakan mengikut pengetahuan terbaik pengilang dan diterbitkan dengan niat baik. Walau bagaimanapun, pengilang tidak menjamin maklumat dan kandungan dokumen ini adalah lengkap dan tepat, dan tidak akan bertanggungjawab ke atas keputusan penggunaannya. Pengguna bertanggungjawab untuk mengesahkan dan mengesahkan maklumat dan kandungan dokumentasi ini sendiri. Pengilang berhak menukar kandungan dokumen ini pada bila-bila masa tanpa menyatakan sebab perubahan tersebut.