ROKAnol® IT10 är ett nonjoniskt ytaktivt ämne från gruppen etoxylerade fettalkoholer (INCI-namn: Isotrideceth-10). Produkten tillhör en stor grupp ytaktiva ämnen baserade på isotridecylalkohol, iso-C13. Den kommersiella produkten innehåller cirka 100 % av den aktiva substansen. Det är en vätska med konsistensen av olja eller pasta.
Vid cirka 18 °C stelnar produkten, medan den vid 40 °C är en klar vätska med en färg på max 100 HU. ROKAnol® IT10 har en hydrofil karaktär, därför löses den väl i vatten och i lågalifatiska alkoholer. Dessutom har den en hög grumlingspunkt inom temperaturintervallet 74 ÷ 77 °C i vattenlösning.
ROKAnol® IT10 är stabil i oxiderande och reducerande miljöer samt i närvaro av hårt vatten. Dessutom kännetecknas produkten av sin resistens mot sura och alkaliska miljöer, närvaron av salter och organiska lösningsmedel, vilket är ett resultat av att särskilda, restriktiva användningskrav uppfylls. ROKAnol® IT10 kännetecknas av en mycket högre resistens mot elektrolyter, särskilt mot alkalier, jämfört med de lägre etoxylaterna från ROKAnol® IT-serien. Som ett resultat kan den användas i högre alkaliska formuleringar, särskilt i professionella tvättmedel och hjälpmedel för textilindustrin.
På grund av avsaknaden av joniska föreningar i produktens kemiska struktur kan ROKAnol® IT10 användas i kombination med andra nonjoniska tensider och i formuleringar med anjoniska och katjoniska tensider. Jämfört med andra produkter i ROKAnol® IT-serien utmärker den sig genom sin höga skumningsförmåga och mycket korta vätningstid. Dessutom har den mycket starka avfettnings- och rengöringsegenskaper, vilket resulterar i en hög grad av smutsborttagning från stickade och vävda tyger samt hårda ytor.
För specialiserade rengöringsändamål rekommenderas ROKAnol® IT10 för att ta bort mossa från ytor av betong eller tegel, samt för rengöring av oljefläckar orsakade av läckage från fordon på betong och asfalt.
Dessutom är den perfekt som en komponent i preparat avsedda för fiberförbehandlingsprocesser. Produkten ger goda resultat vid borttagning av oljefläckar av mineraliskt ursprung från stickade och vävda tyger som uppstår vid stickning och vävning. Tack vare sina utmärkta vätningsegenskaper kan ROKAnol® IT10 vara en komponent i blekmedel för råstickade och bomullstyger. Användningen av produkten i ett blekbad förbättrar färgämnets kapillaritet under det efterföljande steget i fiberbearbetningen, dvs. färgningsprocessen.
ROKAnol® IT10 är en mycket effektiv emulgeringsmedel av silikonolja med vilken den bildar mikroemulsioner. Sådana kompositioner används bland annat som mjukgörande medel som är nödvändiga i textilprocesser. Produkten uppfyller standarder för textilprodukter som fastställts av världens ledande textilinstitut, såsom Oeko-Tex Association och ZDHC-programmet.
Rokanol® IT10s kompatibilitet med silikonderivat används i kosmetika för hårtvätt, hårvård och styling, t.ex. schampon, balsam, hårgeléer, produkter för att förebygga håravfall, samt i solbadsprodukter.
ROKAnol® IT10 är ett koemulgeringsmedel i emulsionspolymerisationsprocesser, vilket förbättrar dispersionsbeständigheten mot elektrolyter, hårt vatten eller lösningsmedel. Produkten kan användas vid framställning av akryldispersioner av styren-akryl, homo- och sampolymerer av vinylacetat, inklusive VAE-dispersioner. Produkten är också en halvfabrikat för att erhålla anjoniska tensider, t.ex. fosforestrar eller karboxietrar.
Produkten används som tillsats i produktionsprocessen för livsmedelsförpackningar eller material avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Dess sammansättning uppfyller de föreskrifter som tillåter produkten att komma i direkt kontakt med livsmedel baserat på listor publicerade av den amerikanska organisationen FDA (Food and Drug Administration) och den tyska organisationen BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).
FDA-lista:
175,105
176,180
176.200
176,210
178,3910
BfR-lista:
XXXVI
Observera att produkten endast får användas enligt organisationens anvisningar och att den maximalt tillåtna dosen inte får överskridas.
Produkten uppfyller kriterierna för biologisk nedbrytbarhet i enlighet med OECD:s metodologi (data för biologisk nedbrytbarhet baserade på litteraturdata).
.
Egenskaper och applikationer
Produktfördelar:
perfekt vätmedel,
mycket bra emulgeringsmedel och dispergeringsmedel,
utmärkta tvättmedelsegenskaper,
hydrofila egenskaper,
stabil i närvaro av oxidationsmedel, reduktionsmedel och i hårt vatten,
kompatibel med nonjoniska, anjoniska och katjoniska komponenter i formuleringen,
stabil i sura och alkaliska formuleringar,
förbättrar färgämnets kapillaritet i blekningsprocessen,
tar bort oljesmuts från hårda ytor samt från stickade och vävda tyger,
produkten uppfyller kriterierna för biologisk nedbrytbarhet i enlighet med OECD:s metod (data för biologisk nedbrytbarhet baserade på litteraturdata),
godkänd för användning som indirekt livsmedelstillsats.
Användningsområden:
hjälpföretag inom textilindustrin,
bomullsblekningskompositioner,
medel för att ta bort oljefläckar som uppstår vid vävprocesser,
rengöring av hårda ytor,
flytande tvättmedel och sköljmedel,
produkter för kommersiell tvätt,
rengöring av kökssmuts,
specialiserad preparering för borttagning av oljefläckar från trottoarer/asfalt,
rengöringsprodukter för institutioner,
kosmetika som innehåller silikonderivat,
Rengöringsmedel för att ta bort grön smuts (mossa) från ytan av betong och tegel.
PCC EXOL SA är en av de viktigaste tillverkarna av ytaktiva ämnen och kemiska formuleringar i Central- och Östeuropa. Företaget erbjuder ytaktiva ämnen, specialiserade tillsatser och kemiska formuleringar för många industrigrenar.
All ovanstående information relaterad till produkten tillhandahålls enligt tillverkarens bästa kunskap och publiceras i god tro. Tillverkaren garanterar dock inte att informationen och innehållet i detta dokument är fullständigt och korrekt, och kan inte hållas ansvarig för resultatet av användningen av dem. Användaren är skyldig att verifiera och bekräfta informationen och innehållet i denna dokumentation på egen hand. Tillverkaren förbehåller sig rätten att ändra innehållet i detta dokument när som helst utan att ange skäl för sådana ändringar.