ROKAnol® IT7 är ett nonjoniskt ytaktivt ämne från gruppen etoxylerade fettalkoholer (INCI-namn: Isotrideceth-7). Produkten tillhör ROKAnol® IT-serien och utgör en stor grupp ytaktiva ämnen baserade på isotridecylalkohol (C13). Produkten innehåller cirka 99% av den aktiva substansen.
Vid rumstemperatur föreligger produkten som en klar eller grumlig vätska med en tendens till sedimentation under lagring. Den stelnar vid cirka 2 °C, medan den vid 50 °C har en ljus färg, dvs. maximalt 100 HU.
I jämförelse med andra produkter från ROKAnol® IT-serien kännetecknas produkten av måttlig hydrofilicitet och dess grumlingspunkt är 65÷70°C (för butyldiglykollösning). På grund av dess begränsade löslighet i vatten bildar den grumliga lösningar med detta. Dessutom kan ROKAnol® IT7 användas i närvaro av oxiderande och reducerande faktorer samt i närvaro av hårt vatten. Den är aktiv i kallt vatten, sura och neutrala bad och utspädda alkalier.
Eftersom produkten inte har en jonstruktur är ROKAnol® IT7 perfekt att använda i kombination med andra nonjoniska, katjoniska och anjoniska tensider. Produkten utmärker sig från andra produkter i ROKAnol® IT-serien med sina utmärkta parametrar, dvs. kort blötläggningstid för tyg, och samtidigt skapar den ett relativt lågt skum för att vara en etoxylerad produkt.
Produkten har även utmärkta rengörings-, emulgerings- och dispergeringsegenskaper. Sådana många fördelar gör ROKAnol® IT7 till en perfekt komponent i alla typer av rengöringsmedel. Detta inkluderar hushållsprodukter såväl som produkter för industriellt och institutionellt bruk. ROKAnol® IT7 kan användas i professionella preparat för att avlägsna bituminösa ämnen från byggutrustning.
Produkten har förmågan att emulgera mineralolja och är därför en ingrediens i formuleringar för fläckborttagning från mineralmaskinolja under förbehandling av tyger och stickade tyger. Dess utmärkta vätbarhet i förhållande till bomull gör att den kan användas i processer för blekning av fibrer. ROKAnol® IT7 förbättrar avsevärt effektiviteten i denna process och ökar dessutom färgämnets absorption i textilstrukturen under den efterföljande processen, dvs. färgningen. Tack vare sin höga vätförmåga används produkten inom textilindustrin som en formuleringskomponent för blekning av bomull.
Produkten uppfyller standarderna för textilprodukter som fastställts av världens ledande textilinstitut, såsom Oeko-Tex Standard Association, ZDHC-programmet.
Kompatibilitet med silikonderivat gör att produkten kan användas i hårvårds- och stylingprodukter. Produkten används också som en komponent i tvättmedel, t.ex. geler och duschskum. Emulgerande och återfuktande egenskaper är önskvärda egenskaper inom den agrokemiska industrin, därför används produkten i flytande bekämpningsmedelsformuleringar som EC, EW, SC och SE.
Dessutom är ROKAnol® IT7 en komponent i luftindragande tillsatsmedel för betong och cementmurbruk. Produkten säkerställer utmärkt vätning av cementkorn och underlättar även införandet av små luftbubblor i den gjutna massan. Detta förbättrar den färska blandningens plasticitet, där luftbubblorna fungerar som lager, vilket ökar massans plasticitet utan att vatten/kol-förhållandet behöver ändras.
Tack vare sina egenskaper används ROKAnol® IT7 även inom bilkemi som emulgeringsmedel eller vätmedel.
Produkten uppfyller de föreskrifter som tillåter indirekt kontakt med livsmedel enligt listor publicerade av American Food and Drug Administration (FDA) och det tyska federala institutet för riskbedömning (BfR).
FDA-lista:
175,105
176,180
176.200
176,210
178,3910
BfR-lista:
XXXVI
Observera att produkten endast får användas i enlighet med organisationens definitioner och att den maximalt tillåtna dosen inte får överskridas.
ROKAnol® IT7 uppfyller kriterierna för biologisk nedbrytbarhet i enlighet med OECD:s metodik.
Egenskaper och applikationer
Produktfördelar:
det mest effektiva vätmedlet bland produkterna i ROKAnol IT-serien,
utmärkt emulgeringsmedel och dispergeringsmedel,
höga tvättegenskaper,
visar hydrofila egenskaper,
stabil i närvaro av oxiderande och reducerande ämnen och i hårt vatten,
interagerar med nonjoniska, anjoniska och katjoniska komponenter i formuleringen,
resistent mot sura och alkaliska miljöer,
förbättrar färgämnesabsorptionen i bomullsmaterialet under blekningsprocessen,
tar bort oljesmuts från hårda ytor och från stickade och vävda tyger,
produkten uppfyller kriterierna för biologisk nedbrytbarhet i enlighet med OECD:s metodik,
godkänt som indirekt livsmedelstillsats.
Användningsområden:
rengöring av hårda ytor,
flytande tvättmedel och sköljmedel,
kommersiella tvättprodukter,
rengöring av köksjord,
specialprodukter för rengöring av bitumenmassor,
produkter för institutionell rengöring,
kompositioner för blekning av bomull,
medel för att ta bort oljefläckar som uppstår vid vävprocesser,
PCC EXOL SA är en av de viktigaste tillverkarna av ytaktiva ämnen och kemiska formuleringar i Central- och Östeuropa. Företaget erbjuder ytaktiva ämnen, specialiserade tillsatser och kemiska formuleringar för många industrigrenar.
All ovanstående information relaterad till produkten tillhandahålls enligt tillverkarens bästa kunskap och publiceras i god tro. Tillverkaren garanterar dock inte att informationen och innehållet i detta dokument är fullständigt och korrekt, och kan inte hållas ansvarig för resultatet av användningen av dem. Användaren är skyldig att verifiera och bekräfta informationen och innehållet i denna dokumentation på egen hand. Tillverkaren förbehåller sig rätten att ändra innehållet i detta dokument när som helst utan att ange skäl för sådana ändringar.