ROKAnol IT8W är ett nonjoniskt ytaktivt ämne från gruppen etoxylerade fettalkoholer (isotridecylalkohol, iso-C13), INCI-namn: Isotrideceth-8. Den kommersiella produkten innehåller cirka 90 % av den aktiva substansen, vilket bestämmer dess form av en klar vätska som stelnar vid en temperatur nära -20°C. Vid rumstemperatur är det en klar vätska med en ljus färg.
ROKAnol IT8W har hydrofila egenskaper och är därför mycket lösligt i vatten och lågalifatiska alkoholer. Den har en hög grumlingspunkt inom temperaturområdet 75–79 °C (i butyldiglykol/vattenlösning). Den kan effektivt användas i oxiderande, reducerande och hårda vattenmiljöer.
På grund av sin joniska natur kan denna produkt användas i blandning med andra nonjoniska hjälpämnen och i formuleringar med anjoniska och katjoniska tensider. Användningen av ROKAnol IT8W ger utmärkt ytfuktning och, tack vare dess mycket starka rengöringsegenskaper, avlägsnar den även smuts från stickade och vävda tyger samt hårda ytor.
Dessutom har produkten förmågan att sprida smutspartiklar i vattenhaltiga rengöringsprocesser, vilket är en viktig fördel för rengöringsmedel. Tack vare sina många fördelar är produkten perfekt som ingrediens i lätta alkaliska och sura rengöringsmedel för industriell och institutionell rengöring och tvätt.
Dessutom kan ROKAnol IT8W användas i förbehandlingsprocesser för fibrer. Det rekommenderas för att ta bort mineraloljefläckar från stickade och vävda tyger som uppstår vid industriella sticknings- och vävprocesser. Tack vare dess utmärkta vätningsegenskaper för bomullstyg kan produkten användas som en komponent i en blekmedelskomposition för råstickade och bomullstyger. Dess närvaro i formuleringen förbättrar färgämnets kapillaritet, vilket förbättrar blekningseffektiviteten i färgningsprocesser.
Produkten uppfyller standarder för textilprodukter som fastställts av världens ledande textilinstitut, såsom Oeko-Tex Association och ZDHC-programmet.
ROKAnol IT8W är en mycket effektiv emulgeringsmedel av silikonolja med vilken den bildar mikroemulsioner. Sådana kompositioner används bland annat som mjukgörande medel som är nödvändiga i textilprocesser. Kompatibilitet med derivat av silikonföreningar utnyttjas även i hårvård och stylingkosmetika.
I industriella tillämpningar används den i preparat för rengöring av svår smuts inom maskinindustrin och som emulgeringsmedel i produkter för metallbearbetning och hydraulvätskor. De emulgerande och vätande egenskaperna är önskvärda inom den agrokemiska industrin, därför används produkten i flytande bekämpningsmedelsformuleringar som EC, EW, SC och SE.
ROKAnol IT8W används även som tillsats i emulsionspolymerisationsprocessen. Produkter från denna process används vid tillverkning av livsmedelsförpackningar eller material som kommer i kontakt med livsmedel. Produkten är godkänd som tillsats för indirekt livsmedelskontakt baserat på en lista publicerad av FDA (Food and Drug Administration) och den tyska organisationen BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).
FDA-lista:
175,105
176,180
176.200
176,210
178,3910
BfR-lista:
XXXVI
Observera att produkten endast får användas i enlighet med organisationens definitioner och att den maximalt tillåtna dosen inte får överskridas.
ROKAnol® IT8W uppfyller kriterierna för biologisk nedbrytbarhet i enlighet med OECD:s metodik (data för biologisk nedbrytbarhet baserade på litteraturdata).
Egenskaper och applikationer
Produktfördelar:
utmärkt vätmedel,
enkel användning och förvaring,
hög löslighet i vatten och lågalifatiska alkoholer,
resistens mot oxidationsmedel, reduktionsmedel samt hårt vatten,
utmärkta tvättmedelsegenskaper,
tar bort oljefläckar från stickade och vävda tyger,
stabil i formuleringar med lågt och högt pH,
förbättrar färgämnets kapillaritet i färgningsprocessen,
Produkten uppfyller kriterierna för biologisk nedbrytbarhet i enlighet med OECD:s metodologi (data för biologisk nedbrytbarhet baserade på litteraturdata).
Användningsområden:
rengöring av hårda ytor,
flytande tvättmedel och sköljmedel,
produkter för kommersiell tvätt,
rengöring av kökssmuts,
rengöringsprodukter för institutioner,
produkter för blekning av bomull,
medel för att ta bort oljefläckar som uppstår vid vävprocesser,
en komponent i formuleringen för rengöring och metallbearbetning,
PCC EXOL SA är en av de viktigaste tillverkarna av ytaktiva ämnen och kemiska formuleringar i Central- och Östeuropa. Företaget erbjuder ytaktiva ämnen, specialiserade tillsatser och kemiska formuleringar för många industrigrenar.
All ovanstående information relaterad till produkten tillhandahålls enligt tillverkarens bästa kunskap och publiceras i god tro. Tillverkaren garanterar dock inte att informationen och innehållet i detta dokument är fullständigt och korrekt, och kan inte hållas ansvarig för resultatet av användningen av dem. Användaren är skyldig att verifiera och bekräfta informationen och innehållet i denna dokumentation på egen hand. Tillverkaren förbehåller sig rätten att ändra innehållet i detta dokument när som helst utan att ange skäl för sådana ändringar.