ROKAnol IT8W je neiontový surfaktant ze skupiny ethoxylovaných mastných alkoholů (isotridecylalkohol, iso-C13), název INCI: Isotrideceth-8. Komerční produkt obsahuje asi 90 % účinné látky, což určuje jeho formu čiré kapaliny, která tuhne při teplotě blízké -20°C. Při pokojové teplotě je to čirá kapalina světlé barvy.
ROKAnol IT8W má hydrofilní vlastnosti, a proto je vysoce rozpustný ve vodě a nízkých alifatických alkoholech. Má vysoký bod zákalu v teplotním rozmezí 75÷79 °C (v roztoku butyldiglykolu a vody). Lze jej efektivně použít v oxidačním, redukčním a tvrdém vodním prostředí.
Díky své iontové povaze lze tento produkt použít ve směsi s dalšími neiontovými pomocnými látkami a ve formulacích s aniontovými a kationtovými povrchově aktivními látkami. Použití ROKAnol IT8W zajišťuje vynikající smáčení povrchu a díky svým velmi silným detergentním vlastnostem odstraňuje také nečistoty z pletenin, tkaných textilií a tvrdých povrchů.
Produkt má navíc schopnost rozptylovat částice nečistot ve vodných čisticích procesech, což je pro detergenty důležitou výhodou. Díky svým četným přednostem je produkt ideální jako přísada do lehkých alkalických a kyselých detergentů pro průmyslové a institucionální čištění a mytí.
Kromě toho lze ROKAnol IT8W použít v procesech předúpravy vláken. Doporučuje se k odstraňování skvrn od minerálních olejů z pletenin a tkanin, které vznikají při průmyslovém pletení a tkaní. Díky svým vynikajícím smáčecím vlastnostem v případě bavlněné tkaniny lze produkt použít jako složku bělicího složení surových pletenin a bavlněných tkanin. Jeho přítomnost ve složení zvyšuje kapilárnost barviva, což zlepšuje účinnost bělení v barvicích procesech.
Výrobek splňuje normy pro textilní výrobky stanovené předními světovými textilními instituty, jako je Oeko-Tex Association a program ZDHC.
ROKAnol IT8W je velmi účinný emulgátor silikonového oleje, se kterým tvoří mikroemulze. Takové kompozice se používají mimo jiné jako změkčovadla nezbytná v textilních procesech. Kompatibilita s deriváty silikonových sloučenin se využívá také v kosmetice pro péči o vlasy a styling.
V průmyslových aplikacích se používá v přípravcích pro čištění silného znečištění ve strojírenství a jako emulgátor v produktech pro kovoobrábění a hydraulických kapalinách. Emulgační a smáčecí vlastnosti jsou žádoucí v agrochemickém průmyslu, proto se produkt používá v kapalných pesticidních formulacích, jako jsou EC, EW, SC a SE.
ROKAnol IT8W se také používá jako přísada v procesu emulzní polymerace. Produkty z tohoto procesu se používají při výrobě obalů na potraviny nebo materiálů pro styk s potravinami. Produkt je schválen jako přísada pro nepřímý styk s potravinami na základě seznamu zveřejněného FDA (Food and Drug Administration) a německou organizací BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).
Seznam FDA:
175,105
176.180
176 200
176.210
178,3910
Seznam BfR:
XXXVI
Vezměte prosím na vědomí, že produkt smí být používán pouze v souladu s definicemi stanovenými organizací a nesmí překročit maximální povolenou dávku.
ROKAnol® IT8W splňuje kritéria biologické odbouratelnosti v souladu s metodikou OECD (údaje o biologické odbouratelnosti vycházejí z literárních údajů).
Vlastnosti a aplikace
Výhody produktu:
vynikající smáčecí prostředek,
snadné použití a skladování,
vysoká rozpustnost ve vodě a nízkých alifatických alkoholech,
odolnost vůči oxidačním činidlům, redukčním činidlům a také tvrdé vodě,
vynikající detergenční vlastnosti,
odstraňuje olejové skvrny z pletených a tkaných látek,
stabilní v přípravcích s nízkým i vysokým pH,
zlepšuje kapilárnost barviva během procesu barvení,
Produkt splňuje kritéria biologické rozložitelnosti v souladu s metodikou OECD (údaje o biologické rozložitelnosti vycházejí z literárních údajů).
Aplikace:
čištění tvrdých povrchů,
tekuté prací prostředky a aviváže,
produkty pro komerční mytí,
čištění kuchyňských nečistot,
institucionální čisticí prostředky,
přípravky na bělení bavlny,
prostředky pro odstraňování olejových skvrn vzniklých při tkaní,
PCC EXOL SA je jedním z nejvýznamnějších výrobců povrchově aktivních látek a chemických přípravků ve střední a východní Evropě. Společnost nabízí povrchově aktivní látky, speciální přísady a chemické přípravky pro mnoho průmyslových odvětví.
Všechny výše uvedené informace týkající se produktu jsou poskytovány podle nejlepšího vědomí výrobce a zveřejněny v dobré víře. Výrobce však nezaručuje, že informace a obsah tohoto dokumentu jsou úplné a přesné, a nenese odpovědnost za výsledky jejich použití. Uživatel je povinen si informace a obsah této dokumentace sám ověřit a potvrdit. Výrobce si vyhrazuje právo kdykoli změnit obsah tohoto dokumentu bez udání důvodů.