ROKAnol® IT9 je neiontový surfaktant ze skupiny ethoxylovaných mastných alkoholů (název INCI: Isotrideceth-9). Výrobek je součástí velké skupiny povrchově aktivních látek na bázi isotridecylalkoholu iso-C13. ROKAnol® IT9 obsahuje cca 100% účinné látky. Je to kapalina s konzistencí oleje nebo pasty.
Při teplotách blízkých 10 °C produkt tuhne, zatímco při 50 °C se stává čirou kapalinou s barvou max. 70 HU. ROKAnol® IT9 má hydrofilní charakter, proto se dobře rozpouští ve vodě a v nízkých alifatických alkoholech. Navíc má ve vodném roztoku vysoký bod zákalu v teplotním rozmezí 56÷60 °C.
ROKAnol® IT9 je stabilní jak v oxidačním, tak v redukčním prostředí, a také v přítomnosti tvrdé vody. Produkt je navíc odolný vůči kyselému i zásaditému prostředí, solím a organickým rozpouštědlům, jejichž přítomnost ve složení je dána splněním zvláštních, omezujících požadavků. Rokanol IT9 se vyznačuje mnohem vyšší odolností vůči elektrolytům, zejména vůči zásadám, ve srovnání s nižšími ethoxyláty z řady ROKAnol® IT. Díky tomu jej lze použít v zásaditějších složení, zejména v profesionálních detergentech a pomocných prostředcích v textilním průmyslu.
ROKAnol® IT9 je stabilní jak v oxidačním, tak redukčním prostředí, a také v přítomnosti tvrdé vody. Produkt je navíc odolný vůči kyselému i alkalickému prostředí, solím a organickým rozpouštědlům, jejichž přítomnost ve složení je výsledkem splnění zvláštních, omezujících požadavků. ROKAnol® IT9 se vyznačuje mnohem vyšší odolností vůči elektrolytům, zejména vůči alkáliím, ve srovnání s nižšími ethoxyláty z řady ROKAnol® IT. Díky tomu jej lze použít v silnějších alkalických formulacích, zejména v profesionálních detergentech a pomocných prostředcích v textilním průmyslu.
Díky svým vlastnostem se ROKAnol® IT9 používá také v automobilové chemii jako detergent nebo smáčecí prostředek v přípravcích, jako jsou pasty pro chromované a další prvky.
Kromě toho je perfektní jako složka přípravků určených k předúpravě vláken. Produkt účinně odstraňuje olejové skvrny minerálního původu z pletenin a tkanin vzniklé při pletařských a tkalcovských procesech. Díky svým vynikajícím smáčecím vlastnostem může být ROKAnol® IT9 součástí bělicích kompozic surových pletenin a bavlněných tkanin. Použití produktu v bělicí lázni zvyšuje kapiláritu barviva během následné fáze zpracování vláken, tj. procesu barvení.
ROKAnol® IT9 je velmi účinný emulgátor silikonového oleje, se kterým tvoří mikroemulze. Takové kompozice se používají mimo jiné jako změkčovadla nezbytná v textilních procesech. Produkt splňuje normy pro textilní výrobky stanovené předními světovými textilními instituty, jako je Oeko-Tex Association a program ZDHC.
Kompatibilita ROKAnol® IT9 s deriváty silikonových sloučenin se používá také v kosmetice pro péči o vlasy a styling, šamponech, koupelových mlékách, podkladových bázích pod make-up, čistících a vyživujících maskách, přípravcích proti akné a odličovacích přípravcích.
ROKAnol® IT9 je také meziproduktem pro získání aniontových povrchově aktivních látek, např. esterů kyseliny fosforečné nebo karboxyetherů.
Produkt se používá jako přísada ve výrobním procesu obalů na potraviny nebo materiálů určených pro styk s potravinami. Jeho složení splňuje předpisy pro nepřímý styk s potravinami na základě seznamů zveřejněných FDA (Food and Drug Administration) a německou organizací BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).
Seznam FDA:
175,105
176.180
176 200
176.210
178,3910
Seznam BfR:
XXXVI
Vezměte prosím na vědomí, že produkt smí být používán pouze tak, jak je definováno organizací, a nesmí překročit maximální povolenou dávku.
ROKAnol® IT9 splňuje kritéria biologické odbouratelnosti v souladu s metodikou OECD.
Vlastnosti a aplikace
Výhody produktu:
vynikající smáčecí prostředek,
silný emulgátor a dispergátor,
vynikající detergentní vlastnosti,
hydrofilní vlastnosti,
stabilní v přítomnosti oxidačních činidel, redukčních činidel a v tvrdé vodě,
kompatibilní s neiontovými, aniontovými a kationtovými složkami přípravku,
odolný v kyselých i alkalických formulacích,
zlepšuje kapilárnost barviva během procesu bělení,
odstraňuje olejové nečistoty z tvrdých povrchů i z pletených a tkaných látek,
produkt splňuje kritéria biologické rozložitelnosti v souladu s metodikou OECD,
schváleno pro použití jako nepřímá potravinářská přídatná látka.
Aplikace:
pomocné látky pro textilní průmysl,
bělicí směsi na bavlnu,
prostředky pro odstraňování olejových skvrn vzniklých při tkaní,
čištění tvrdých povrchů,
tekuté prací prostředky a aviváže,
produkty pro komerční mytí,
čištění kuchyňských nečistot,
speciální přípravek na odstraňování olejových skvrn z chodníků / asfaltu,
institucionální čisticí prostředky,
kosmetika obsahující silikonové deriváty,
čisticí prostředky pro odstraňování zelených nečistot (mechu) z povrchu betonu a cihel,
PCC EXOL SA je jedním z nejvýznamnějších výrobců povrchově aktivních látek a chemických přípravků ve střední a východní Evropě. Společnost nabízí povrchově aktivní látky, speciální přísady a chemické přípravky pro mnoho průmyslových odvětví.
Všechny výše uvedené informace týkající se produktu jsou poskytovány podle nejlepšího vědomí výrobce a zveřejněny v dobré víře. Výrobce však nezaručuje, že informace a obsah tohoto dokumentu jsou úplné a přesné, a nenese odpovědnost za výsledky jejich použití. Uživatel je povinen si informace a obsah této dokumentace sám ověřit a potvrdit. Výrobce si vyhrazuje právo kdykoli změnit obsah tohoto dokumentu bez udání důvodů.