ROKAnol® IT8 je neiontový surfaktant ze skupiny ethoxylovaných mastných alkoholů, INCI název: Isotrideceth-8. Patří do skupiny povrchově aktivních přípravků na bázi isotridecylalkoholu, iso-C13. Komerční produkt obsahuje asi 100 % účinné látky.
Má formu bílé, zakalené kapaliny nebo pasty, tuhnoucí při teplotě blízké 8 °C. Při 40 °C je to čirá kapalina se světlou barvou, tj. do 50 Hazenovy stupnice. ROKAnol® IT8 má hydrofilní vlastnosti, díky nimž se dobře rozpouští ve vodě a nízkých alifatických alkoholech. Vyznačuje se mírnou pěnivostí. Má vysoký bod zákalu v teplotním rozmezí 76 ÷ 78 °C v roztoku butylglykolu a vody. Lze jej úspěšně použít v prostředí oxidačních činidel, redukčních činidel a tvrdé vody.
Díky své iontové povaze lze produkt použít ve směsi s dalšími neiontovými pomocnými látkami a ve formulacích s aniontovými a kationtovými povrchově aktivními látkami. Použití přípravku ROKAnol® IT8 zajišťuje dokonalé smáčení čištěného povrchu a díky velmi dobrým detergentním vlastnostem také vysokou kvalitu odstraňování skvrn z povrchu jak textilií/pletenin, tak i tvrdých povrchů. Produkt má navíc schopnost rozptylovat částice nečistot ve vodných čisticích procesech, což je důležitou výhodou v detergentním účinku. Z tohoto důvodu se produkt dobře hodí jako složka mírně alkalických i kyselých detergentů pro profesionální praní a průmyslové a institucionální čištění. V profesionálních pracích kapalinách se ROKAnol® IT8 nejčastěji skládá s dalšími neiontovými povrchově aktivními látkami, BDG a alkáliemi. Takové složení mohou obsahovat i aniontové povrchově aktivní látky, např. ABSNa.
Kromě toho se ROKAnol® IT8 používá při předúpravě vláken. Lze jej s úspěchem doporučit k odstraňování olejových skvrn (minerálních olejů) z tkanin/pletenin, které vznikají při průmyslovém pletení a tkaní. Díky vynikajícím smáčecím vlastnostem bavlněných tkanin lze produkt použít jako přísadu do bělicích směsí surových pletenin a bavlněných tkanin. Jeho přítomnost ve složení zlepšuje účinnost bělení, což zvyšuje kapilaritu barviva v barvicích procesech. ROKAnol® IT8 splňuje standardy pro textilie stanovené předními světovými textilními instituty, jako je Oeko-Tex Standard Association a program ZDHC.
ROKAnol® IT8 je vynikající emulgátor silikonového oleje, se kterým tvoří mikroemulze. Tyto kompozice se používají mimo jiné jako změkčovadla nezbytná v textilních procesech. Kompatibilita s deriváty silikonových sloučenin se využívá také v kosmetice pro péči o vlasy a styling.
V průmyslových aplikacích se používá v přípravcích pro čištění těžkých nečistot ve strojírenském průmyslu a jako emulgátor v kovoobráběcích produktech a v hydraulických kapalinách. Emulgační a smáčecí vlastnosti jsou žádoucí v agrochemickém průmyslu, proto se produkt používá v kapalných pesticidních formulacích, jako jsou EC, EW, SC a SE. ROKAnol® IT8 je také poloproduktem pro přípravu aniontových povrchově aktivních látek, včetně esterů kyseliny fosforečné nebo karboxyetherů.
ROKAnol® IT8 se také používá jako přísada v procesu emulzní polymerace. Produkty tohoto procesu jsou důležité při výrobě obalů na potraviny nebo materiálů určených pro styk s potravinami. Produkt je schválen pro použití jako nepřímá potravinářská přísada na základě seznamu zveřejněného FDA (Food and Drug Administration) a německou organizací BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).
Seznam FDA:
175,105
176.180
176 200
176.210
178,3910
Seznam BfR:
XXXVI
Vezměte prosím na vědomí, že produkt lze používat pouze v souladu s definicemi stanovenými organizací a maximální povolená dávka by neměla být překročena.
ROKAnol® IT8 splňuje kritéria biologické odbouratelnosti v souladu s metodikou OECD.
Vlastnosti a aplikace
Výhody produktu:
perfektní smáčecí a disperzní činidlo,
vynikající prací vlastnosti,
hydrofilní vlastnosti,
účinný solubilizátor,
stabilní v přípravcích s nízkým i vysokým pH,
zlepšuje kapilárnost barviva během procesu barvení,
odstraňuje olejové skvrny z tkanin a pletenin,
produkt splňuje kritéria biologické rozložitelnosti v souladu s metodikou OECD,
kompatibilní s neiontovými, aniontovými a kationtovými složkami přípravku,
byl schválen pro použití jako nepřímá potravinářská přídatná látka.
Aplikace :
čištění tvrdých povrchů,
tekuté prací prostředky a aviváže,
produkty pro komerční mytí,
čištění kuchyňských nečistot,
institucionální čisticí prostředky,
přípravky na bělení bavlny,
prostředky pro odstraňování olejových skvrn vzniklých při tkaní,
PCC EXOL SA je jedním z nejvýznamnějších výrobců povrchově aktivních látek a chemických přípravků ve střední a východní Evropě. Společnost nabízí povrchově aktivní látky, speciální přísady a chemické přípravky pro mnoho průmyslových odvětví.
Všechny výše uvedené informace týkající se produktu jsou poskytovány podle nejlepšího vědomí výrobce a zveřejněny v dobré víře. Výrobce však nezaručuje, že informace a obsah tohoto dokumentu jsou úplné a přesné, a nenese odpovědnost za výsledky jejich použití. Uživatel je povinen si informace a obsah této dokumentace sám ověřit a potvrdit. Výrobce si vyhrazuje právo kdykoli změnit obsah tohoto dokumentu bez udání důvodů.