Kozmetikte PEG’ler

Pek çok insan merak ediyor: Kozmetiklerde sıklıkla bulunan PEG nedir? İlk etapta PEG , günlük kullanılan kozmetik ürünlerin çoğunda benzersiz özelliklerinden sorumlu olan önemli bir kimyasal bileşen olduğunu söylemeliyiz.

Yayınlanan: 24-10-2022

Polietilen glikol (PEG) ve türevleri, geniş bir yağ türevi kimyasal madde ailesi oluşturur. Kozmetik endüstrisindeki ve diğer birçok endüstriyel sektördeki formülatörler, nispeten düşük fiyatları ve arzu edilen özellikleri nedeniyle bunları hevesle kullanırlar. CIR ( Cosmetics Ingredient Review ) veya FDA ( Food and Drug Administration ) gibi kuruluşlar PEG’lerin güvenli olduğunu düşünmüştür, bu nedenle çeşitli formülasyonların bir parçası olabilirler.

Genel özellikleri

PEG kısaltması, poli etilen glikol anlamına gelir. Polioksietilen glikol grubuna aittir. Kimyasal açıdan PEG bir polimerdir, yani tekrar eden birimlerden oluşan bir kimyasal maddedir. Polietilen glikol için tekrar eden parça etilen oksit molekülüdür. Polimerizasyona uğrayan birimlerin sayısı değişir (ki bu, PEG kısaltmasının yanında duran sayı ile gösterilir, örn., PEG-40 veya PEG-400 ), bu da büyük miktarda farklı PEG türevleri oluşturur, dolayısıyla tüm madde grubu PEG’ler olarak anılır. Polietilen glikol veya türevlerinden bahsetsek de, hepsi su, toluen, aseton, etanol ve metilen klorürde çok iyi çözünürlük gösterirler. Farklı bileşiklerin özellikleri, polimer zincirindeki mer sayısına göre farklılık gösterir. Molekül kütlesi daha düşük olan bileşikler normal olarak sıvıdır, molekül ne kadar yüksekse (yani polimer zinciri ne kadar uzunsa), viskozite o kadar yüksek olur ve bu nedenle madde bir macun, mum veya katı şeklini alır. Uçucu organik bileşiklerin aksine, sıvı PEG’ler (düşük moleküler kütleye sahip olanlar) uçucu değildir. Ek olarak, PEG yangın geciktiricidir ve biyolojik olarak parçalanabilir. PEG’ler olarak sınıflandırılan bileşikler genellikle asitlerde, bazlarda, oksitleyicilerde ve indirgeyicilerde iyi stabilite gösterir.

PEG’lerin kozmetikteki rolü ve etkisi

Eşsiz özellikleri göz önüne alındığında, polietilen glikol, aslında tüm PEG ailesi, kozmetik ürünlerde bir dizi önemli rol oynar. PEG’lerin kozmetik endüstrisindeki başlıca etkilerini aşağıda sunuyoruz:

  • emülgatör

Emülsiyonlaştırma özellikleri, birbirine karışmayan iki sıvıdan oluşan heterojen bir sistem oluşturmak için dayanıklı bir emülsiyon formüle etmek için çok önemlidir. Bunlardan biri sözde sürekli fazı oluştururken, diğeri bunun içinde dağılır ve dağınık faz dediğimiz bir şey oluşturur. (O/W veya W/O) emülsiyonlarını formüle etmek için PEG’lerin kullanılması, maddenin ve dolayısıyla bu emülsiyon tipine dayalı ürünün ömrünü uzatır.

  • nem sabitleyici

Bir kozmetik formülasyondaki nem, PEG’ler gibi bileşikler tarafından uygun seviyede tutulur. Nem stabilizatörleri içeren kozmetikler, yalnızca ürünün yeterli kıvamını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kuru ciltler için tasarlanmış müstahzarlar olarak her şeyden önce mükemmeldir. Hidrofilik özelliklere sahip bileşikler olarak PEG’ler, bir oklüzyon tabakası oluşturmak için yüzeydeki su moleküllerini bağlar. Nemi, cildin sağlıklı ve kondisyonlu kalmasını sağlayan uygun bir seviyede tutar. Daha da önemlisi, polietilen glikol epidermal bariyerin geçirgenliğini artırmaz (zararlı çevresel maddelerin absorpsiyonuna ve ultraviyole radyasyona maruz kalmaya karşı koruma).

  • yıkama maddesi

Kozmetik bileşenler olarak PEG ve türevleri, kirleticilerin uzaklaştırılması sürecinde etkin bir rol oynamaktadır. Bu özellik, moleküllerinin yapısı tarafından belirlenir: PEG’ler, hidrofobik-hidrofilik özelliklere sahip yüzey aktif maddelere aittir. Yıkama maddeleri olarak, yüzeyin ıslatılmasından, yağın peptitlenmesinden ve hidrolize edilmesinden (kirleticiler genellikle yağlıdır) ve daha sonra taşıyıcıları ile birlikte yüzeyden uzaklaştırılan kirletici maddelerin emülsiyon haline getirilmesinden ve dağıtılmasından sorumludurlar.

  • reoloji kontrolörü

Bir maddenin reoloji kontrolörü olması ne anlama gelir? Polietilen glikol ve türevleri, çözeltilerin viskozitesini değiştirebilir, yani reolojilerini değiştirebilir. Bir kozmetik ürünün viskozitesi, ölçülmesi ve ilişkilendirilmesi gereken temel parametrelerden biridir. Teorik açıdan viskozite ölçümleri, emülsiyonların stabilitesi hakkında önemli bilgiler elde etmemizi sağlar. Bilgi, ürün tespiti ve kalite kontrolü için önemlidir. İçeriklerden biri olarak PEG , saç şampuanları, vücut losyonları, duş jelleri, rujlar, tıraş köpükleri, makyaj temizleyiciler, nemlendirici kremler, el ve ayak bakım kremleri, renkli kozmetikler ve daha birçok günlük kullanım ürünlerinde bulunur. Bu ürünlerin bileşimini analiz edersek, birçoğunun polietilen glikole ek olarak iki veya daha fazla diğer türevini de içerdiğini göreceğiz.

Kozmetikte kullanılan en yaygın PEG’ler

Kozmetik ve bakım ürünlerini seçerken bunların bileşimini öğrenmeli ve ne aldığımızın farkında olmalıyız. PEG ne olduğunu ve hangi amaca hizmet ettiğini bilmek önemlidir. Aşağıda geniş PEG ailesinden üç örnek bileşik sunuyoruz. Benzer kimyasal yapılarına rağmen, genellikle içerik olarak farklı rollere sahiptirler ve bu nedenle oluşturdukları ürünlerin kalitesini maddi olarak etkilerler. Pek çok PEG dışında, kozmetikte sıklıkla PEG-10 Hydrogenated Castor Oil, PEG-20 Oleate veya PEG-100 Stearate gibi maddeler bulabiliriz. PEG-10 Hydrogenated Castor Oil , O/W emülsiyonlarında popüler bir emülgatördür.Hidrojene hint yağı , adından da anlaşılacağı gibi hint yağının bir türevidir. Kremler, sütler veya balzamlar gibi ürünlerde bulunur. PEG-20 Oleate, emülgatör olmanın yanı sıra, yıkama ürünlerinde reoloji kontrolörü olarak da işlev görür (viskozitelerini arttırır). Aynı zamanda, bitki özleri veya yağlı maddeler gibi eklendikleri sulu çözeltilerde çözünmeyen veya az çözünür olan maddelerin girişini kolaylaştıran bir bileşen olan bir çözücüdür. PEG-100 Stearate , tıpkı yukarıda bahsedilen maddeler gibi, O/W emülsiyonlarında bir emülgatör olan, aynı zamanda yüksek ve stabil köpüklerin üretimini kolaylaştıran bir köpürtücü madde olan bir yüzey aktif madde örneğidir. Genellikle saç şampuanlarında veya duş jellerinde kullanılır.

Güvenli mi değil mi?

Polietilen glikol ve türevlerinin zararlı etkisi popüler bir konudur. PEG’lerle ilgili temel konu, ‘etoksilasyon’ adı verilen süreçte etilen oksit kullanılarak üretilmeleridir. Bu, ürünün bu bileşikle ve ayrıca kanserojen olan 1,4-dioksan ile kontaminasyonuna neden olabilir. Ancak pratikte oluşmaz ve PEG olarak sınıflandırılan maddelerin toksikolojik profili çok iyi bilinmektedir. PEG’ler toksik değildir ve toksik veya mutajenik etkiler göstermez. Kozmetik ürünlerdeki uygulamaları tüketiciler için güvenlidir. PEG’ler ayrıca dermatolojide kullanımları için test edilmiştir: cildi tahriş etmezler veya alerjik reaksiyonlara neden olmazlar.


Yorumlar
Tartışmaya katılın
Yorum yok
Bilginin yararlılığını değerlendirin
- (Yok)
Sizin dereceniz

Sayfa çevrildi. Orijinal sayfayı aç