PEG dalam kosmetik

Ramai orang tertanya-tanya: apakah PEG yang sering dijumpai dalam kosmetik? Pada peringkat pertama, kita harus mengatakan bahawa PEG ialah komponen kimia yang penting dalam kebanyakan produk kosmetik kegunaan harian yang bertanggungjawab untuk sifat uniknya.

Diterbitkan: 24-10-2022

Polietilena glikol (PEG) dan derivatifnya membentuk keluarga besar bahan kimia terbitan minyak. Perumus dalam industri kosmetik dan dalam banyak sektor perindustrian lain menggunakannya dengan penuh semangat kerana harganya yang agak rendah dan ciri-ciri yang diingini. Organisasi seperti CIR ( Cosmetics Ingredient Review ) atau FDA ( Food and Drug Administration ) telah menganggap PEG adalah selamat, itulah sebabnya ia boleh menjadi elemen pelbagai formulasi.

Ciri-ciri umum

Akronim PEG bermaksud p oly e thylene g lycol. Ia tergolong dalam kumpulan polioksietilena glikol. Dari sudut kimia, PEG ialah polimer, iaitu bahan kimia yang dibina daripada unit berulang. Untuk polietilena glikol, serpihan yang berulang ialah molekul etilena oksida. Bilangan unit yang menjalani pempolimeran berbeza-beza (yang ditunjukkan oleh nombor yang berdiri oleh akronim PEG, cth, PEG-40 atau PEG-400 ), yang menghasilkan kuantiti yang banyak terbitan PEG yang berbeza, jadi keseluruhan kumpulan bahan adalah dirujuk sebagai PEG. Sama ada kita bercakap tentang polietilena glikol atau derivatifnya, semuanya menunjukkan keterlarutan yang sangat baik dalam air, toluena, aseton, etanol dan metilena klorida. Sifat sebatian yang berbeza berbeza berdasarkan bilangan mer dalam rantai polimer. Sebatian dengan jisim molekul yang lebih rendah lazimnya adalah cecair, manakala semakin tinggi molekul (iaitu, semakin panjang rantai polimer), semakin tinggi kelikatan, dan dengan itu bahan itu berbentuk pes, lilin atau pepejal. Tidak seperti sebatian organik yang meruap, PEG cecair (yang mempunyai jisim molekul yang rendah) adalah tidak meruap. Selain itu, PEG adalah kalis api dan boleh terbiodegradasi. Sebatian yang dikelaskan sebagai PEG biasanya menunjukkan kestabilan yang baik dalam asid, bes, oksidan dan pengurang.

Peranan dan kesan PEG dalam kosmetik

Memandangkan ciri uniknya, polietilena glikol, sebenarnya seluruh keluarga PEG , memainkan beberapa peranan penting dalam produk kosmetik. Di bawah ini kami membentangkan kesan utama PEG dalam industri kosmetik:

  • pengemulsi

Sifat pengemulsi adalah penting untuk merumuskan emulsi tahan lama untuk mencipta sistem heterogen yang terdiri daripada dua cecair tidak bercampur. Salah satu daripadanya membentuk apa yang dipanggil fasa berterusan, manakala yang lain tersebar di dalamnya dan membentuk sesuatu yang kita panggil fasa tersebar. Penggunaan PEG untuk merumuskan emulsi (O/W atau W/O) memanjangkan hayat bahan dan, akibatnya, produk berdasarkan jenis emulsi tersebut.

  • penstabil kelembapan

Kelembapan dalam formulasi kosmetik dikekalkan pada tahap yang sesuai oleh sebatian seperti PEG. Kosmetik yang mengandungi penstabil lembapan bukan sahaja memastikan konsistensi produk yang mencukupi tetapi kebanyakannya sangat baik sebagai persediaan yang direka untuk kulit kering. PEG sebagai sebatian dengan sifat hidrofilik mengikat molekul air di permukaan untuk mencipta lapisan oklusi. Ia mengekalkan kelembapan pada tahap yang sesuai yang membolehkan kulit kekal sihat dan berhawa dingin. Sama pentingnya, polietilena glikol tidak meningkatkan kebolehtelapan penghalang epidermis (perlindungan terhadap penyerapan bahan persekitaran yang berbahaya dan terhadap pendedahan sinaran ultraungu).

  • bahan pencuci

Sebagai bahan kosmetik , PEG dan derivatifnya memainkan peranan yang cekap dalam proses penyingkiran bahan cemar. Ciri ini ditentukan oleh struktur molekulnya: PEG tergolong dalam surfaktan dengan sifat hidrofobik-hidrofilik. Sebagai bahan pencuci, mereka bertanggungjawab untuk membasahkan permukaan, mepeptida dan menghidrolisis lemak (bahan cemar biasanya berlemak) dan mengemulsi dan menyebarkan bahan cemar, yang kemudiannya dikeluarkan dari permukaan bersama pembawanya.

  • pengawal reologi

Apakah maksud bahan ialah pengawal reologi ? Polietilena glikol dan derivatifnya mampu mengubah kelikatan larutan, iaitu, mengubah suai reologinya. Kelikatan produk kosmetik adalah salah satu parameter utama yang mesti diukur dan dikaitkan. Dari sudut pandangan teori, pengukuran kelikatan membolehkan kita mendapatkan maklumat penting tentang kestabilan emulsi. Maklumat tersebut penting untuk penentuan produk dan kawalan kualiti. Sebagai salah satu ramuan, PEG terkandung dalam syampu rambut, losyen badan, gel mandian, gincu, buih pencukur, penanggal mekap, krim pelembap, krim penjagaan tangan dan kaki, kosmetik berwarna dan banyak lagi produk kegunaan harian yang lain. Jika kita menganalisis komposisi produk ini, kita akan melihat bahawa banyak daripada mereka juga mengandungi dua atau lebih derivatif lain sebagai tambahan kepada polietilena glikol.

PEG yang paling biasa digunakan dalam kosmetik

Apabila memilih kosmetik dan produk penjagaan, kita harus mempelajari komposisinya dan mengetahui apa yang kita beli. Adalah penting untuk mengetahui apa itu PEG dan tujuan ia berfungsi. Di bawah ini kami membentangkan tiga contoh sebatian daripada keluarga luas PEG. Walaupun struktur kimianya yang serupa, mereka selalunya mempunyai peranan yang berbeza sebagai bahan, dan dengan itu ia menjejaskan kualiti produk yang mereka karang secara material. Selain daripada banyak PEG, dalam kosmetik kita sering boleh menemui bahan seperti PEG-10 Hydrogenated Castor Oil, PEG-20 Oleate atau PEG-100 Stearate. PEG-10 Hydrogenated Castor Oil ialah pengemulsi popular dalam emulsi O/W.Minyak kastor terhidrogenasi , seperti namanya, adalah terbitan minyak kastor. Ia terkandung dalam produk seperti krim, susu atau balsam. PEG-20 Oleate, selain sebagai pengemulsi, juga bertindak sebagai pengawal reologi dalam produk pencuci (ia meningkatkan kelikatannya). Ia juga merupakan pelarut , bahan yang memudahkan pengenalan bahan yang tidak larut atau jarang larut dalam larutan akueus yang ditambah, seperti ekstrak tumbuhan atau bahan berlemak. PEG-100 Stearate ialah contoh agen aktif permukaan yang, sama seperti bahan yang dinyatakan di atas, merupakan pengemulsi dalam emulsi O/W tetapi juga agen berbuih yang memudahkan penghasilan buih yang tinggi dan stabil. Ia sering digunakan dalam syampu rambut atau gel mandian.

Selamat atau tidak?

Kesan berbahaya polietilena glikol dan derivatifnya adalah topik yang popular. Isu utama tentang PEG adalah bahawa ia dihasilkan dengan penggunaan etilena oksida dalam proses yang dipanggil ‘ethoxylation’. Ini boleh menyebabkan pencemaran produk dengan sebatian itu serta dengan 1,4-dioksana, yang bersifat kanser. Walau bagaimanapun, ia tidak berlaku dalam amalan, dan profil toksikologi bahan yang dikelaskan sebagai PEG sangat terkenal. PEG bukan toksik dan tidak menunjukkan kesan toksik atau mutagenik. Aplikasi mereka dalam produk kosmetik adalah selamat untuk pengguna. PEG juga telah diuji untuk kegunaannya dalam dermatologi: ia tidak merengsakan mahupun menyebabkan reaksi alahan pada kulit.


Komen
Sertai perbincangan
Tiada komen
Menilai kebergunaan maklumat
- (tiada)
Penilaian anda

Halaman telah diterjemahkan mesin. Buka halaman asal