Rokanol® ID8 tergolong dalam surfaktan bukan ionik daripada alkohol lemak etoksilasi (nama INCI: Isodeceth-8). Produk ini adalah sebahagian daripada siri ID ROKAnol®, berasaskan alkohol isodecyl. Kapasiti detergensi dan penyebarannya sangat kuat sehinggakan ia adalah ramuan yang ideal untuk produk pembersihan isi rumah, industri dan institusi.
ROKAnol® ID8 ialah cecair jernih atau sedikit keruh. Pada suhu 40°C ia mempunyai warna cerah, iaitu maksimum 50 HU. Kandungan bahan aktifnya hampir 100%. Produk ini mempunyai takat awan yang tinggi pada paras suhu 64÷68°C dalam larutan akueus. Ia larut dengan baik dalam air, metanol, dietil eter dan aseton. Disebabkan oleh sifat ioniknya, ia boleh digunakan dalam campuran dengan bahan tambahan bukan ionik lain dan dalam formulasi dengan kehadiran surfaktan anionik dan kationik.
ROKAnol® ID8 menghasilkan buih yang tidak stabil, yang merupakan ciri umum kebanyakan produk siri ROKAnol® ID. Ia mempunyai sifat pembasahan, detergensi, pengemulsi dan penyebaran yang tinggi. Bersama-sama dengan ROKAnol® ID7, ia mempamerkan kestabilan alkali tertinggi antara produk siri ROKAnol® ID, di samping tahan terhadap asid dan air keras.
Disebabkan oleh pelbagai kelebihannya, ROKAnol® ID8 sangat sesuai untuk formulasi berasid dan alkali, pembasmi kuman, produk yang mengandungi pelarut, serta formulasi dan produk isi rumah untuk aplikasi perindustrian dan institusi. Ia boleh disyorkan untuk proses menghilangkan kesan minyak (minyak mineral) daripada fabrik rajutan dan tenunan, yang disebabkan oleh proses rajutan dan tenunan perindustrian. Produk ini, disebabkan oleh sifat pembasahannya yang sangat baik, boleh digunakan sebagai komponen komposisi pelunturan untuk fabrik rajutan mentah dan fabrik kapas. Kehadirannya dalam formulasi meningkatkan kapilari pewarna, yang meningkatkan kecekapan pencelupan.
ROKAnol® ID8 memenuhi kriteria biodegradasi mengikut metodologi OECD.
Sifat dan aplikasi
Kelebihan produk:
pelembap yang sempurna,
menghasilkan buih yang tidak stabil,
sifat pengemulsi, penyebaran dan detergensi yang kuat,
boleh digunakan dalam campuran dengan surfaktan bukan ionik, anionik dan kationik yang lain.
menghilangkan kesan minyak dari permukaan keras, fabrik rajutan dan tenunan,
stabil dalam formulasi pH rendah dan tinggi,
meningkatkan kapilari pewarna dalam proses pencelupan,
produk memenuhi kriteria kebolehuraian biologi mengikut metodologi OECD.
Aplikasi:
pembersihan permukaan keras,
produk dobi komersial,
produk pembersihan rumah,
produk pembersihan perindustrian dan institusi profesional,
produk untuk pelunturan kapas,
agen untuk menghilangkan kesan minyak yang terhasil daripada proses menenun
PCC EXOL SA ialah salah satu pengeluar surfaktan dan formulasi kimia terpenting di Eropah Tengah dan Timur. Syarikat itu menawarkan surfaktan, bahan tambahan pakar dan formulasi kimia untuk banyak cabang industri.
Semua maklumat di atas yang berkaitan dengan produk disediakan mengikut pengetahuan terbaik pengilang dan diterbitkan dengan niat baik. Walau bagaimanapun, pengilang tidak menjamin maklumat dan kandungan dokumen ini adalah lengkap dan tepat, dan tidak akan bertanggungjawab ke atas keputusan penggunaannya. Pengguna bertanggungjawab untuk mengesahkan dan mengesahkan maklumat dan kandungan dokumentasi ini sendiri. Pengilang berhak menukar kandungan dokumen ini pada bila-bila masa tanpa menyatakan sebab perubahan tersebut.