Nazwa chemiczna:

Etoksylowany alkohol cetostearylowy, Makrogolu eter cetostearylowy

Regulatory status:

ROKAnol T25PF spełnia wymagania zdefiniowane przez Europejską Farmakopeę (wersja 9.0) zdefiniowane w Monografii dla Macrogol Cetostearyl Ether 25

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

przemysł farmaceutyczny

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

alkoksylowane alkohole, etoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

68439-49-6

INCI:

Ceteareth-25

Opis

ROKAnol T25PF to etoksylowany alkohol cetearylowy, należący do grupy surfaktantów niejonowych. Występuje w postaci białego ciała stałego o konsystencji wosku i oferowany jest w formie płatków. Charakteryzuje się dobrymi właściwościami dyspergującymi i solubilizującymi oraz zagęszczającymi.

ROKAnol T25PF spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone przez kodeks apteczny, zebrane i opublikowane w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei. Dzięki temu produkt ten może być zaklasyfikowany do grupy Macrogol Cetostearyl Ether.

ROKAnol T25PF ze względu na stopień etoksylacji alkoholu cetostearylowego wykazuje silny charakter hydrofilowy, przez co doskonale sprawdza się przy tworzeniu stabilnych emulsji typu olej w wodzie (O/W). Ze względu na bardzo dobre właściwości emulgujące ROKAnol T25PF może być stosowany w procesie otrzymywania emulsji w temperaturze pokojowej. Ma to znaczenie w przypadku użycia substancji aktywnych szczególnie wrażliwych na wysokie temperatury, będących częstym składnikiem wielu emulsji.

Natomiast bardzo dobre właściwości dyspergujące i stabilizujące ROKAnolu T25PF są istotne w przypadku tworzenia stabilnych formulacji, w których substancja aktywna występuje w formie stałej, jak np. w maściach. Dobre zdyspergowanie substancji aktywnej w produkcie umożliwia jej równomierne rozprowadzenie na skórze. Ta zdolność ROKAnolu T25PF wykorzystywana jest w przypadku tworzenia opatrunków w formie sprayu.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei, dzięki czemu może być zaklasyfikowany do grupy Macrogol Cetostearyl Ether,
  • doskonale sprawdza się w tworzeniu stabilnych emulsji typu olej w wodzie (O/W),
  • bardzo dobry emulgator nawet w temperaturze pokojowej,
  • tworzy stabilne formulacje, w których substancja aktywna występuje w formie stałej,
  • zapewnia doskonałe dyspergowanie substancji aktywnej w produkcie.

Zastosowanie:

  • maści,
  • maści antyseptyczne,
  • opatrunki w sprayu,
  • dermokosmetyki,
  • balsamy,
  • kremy,
  • olejki.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Alkohole, C16-18, etoksylowane; CETEARETH-25; Macrogol Cetostearyl Ether 25 (Ukryj)

Tagi:

niejonowy emulgator jakość farmaceutyczna 68439-49-6 CETEARETH-25 PEG farmaceutyczny eur. ph. excipient jakość farmaceutyczna farmakopea excipients API dermokosmetyki maści leki substancja aktywna środek pomocniczy składniki aktywne środki wiążące emolienty kosmetyki macrogol cetostearyl ether
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIISO 14000ISO 9001Jakość farmaceutycznaOHSASProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .