Nazwa chemiczna:

Amidy, C8-18 parzyste i C18 nienasycone, N,N-bis(hydroksyetylowe)

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

czyszczenie i mycie przemysłowe, detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł budowlany, płyty gipsowo-kartonowe i dodatki do gipsu, przemysł metalurgiczny, obróbka, przemysł wydobywczy, wydobycie ropy i gazu, środki smarowe i płyny funkcyjne, oleje i płyny hydrauliczne, tworzywa sztuczne, dodatki do tworzyw sztucznych, wydobycie i produkcja ropy i gazu

Funkcja:

emulgatory, środki spieniające

Budowa:

alkanoloamidy

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

-
INCI: Cocamide DEA

Opis

ROKAmid KAD to niejonowy środek powierzchniowo czynny o nazwie INCI Cocamide DEA. Jest wytwarzany na bazie naturalnych olejów roślinnych. Ma postać klarownej lub lekko mętnej cieczy o barwie od jasnożółtej do żółtej. ROKAmid KAD należy do najbardziej rozpowszechnionych kosurfaktantów i posiada szereg bardzo interesujących właściwości aplikacyjnych. Przede wszystkim pełni rolę modyfikatora reologii - zagęstnika poprawiającego konsystencję, dzięki tworzeniu tzw. micel mieszanych. W mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi poprawia i stabilizuje jakość piany.

ROKAmid KAD jest bardzo efektywny już w niewielkim stężeniu. Posiada właściwości myjące – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów i jednocześnie wykazuje działanie natłuszczające. Proces mycia pozbawia skórę m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje ponownie natłuszczające, tj. ROKAmid KAD, które odbudowują barierę lipidową, chroniąc w ten sposób skórę przed działaniem czynników zewnętrznych i uszkodzeniami.

Ponadto produkt wykazuje właściwości emulgujące – jest koemulgatorem wspomagającym emulgator odpowiedzialny za wytworzenie emulsji. Ze względu na synergizm w działaniu z anionowymi surfaktantami, ROKAmid KAD jest dodawany do domieszek do betonu, w szczególności w trudnych aplikacjach, gdzie poprawia jakość napowietrzenia. Ten niejonowy kosurfaktant może być wykorzystywany z powodzeniem w przemysłowych środkach czyszczących razem z innymi środkami niejonowymi, przeznaczonymi do odtłuszczania, np. w przemyśle naftowym.

Ze względu na swoją postać i dyspergowalność w wodzie, ROKAmid KAD może pełnić funkcję substancji poślizgowej przy produkcji foli polietylenowych i polipropylenowych. Jego antystatyczność pozwala na aplikacje w procesie produkcji tworzyw sztucznych. W połączeniu z solami metali tworzy antystatyczny dodatek do styropianu i mieszanek polistyrenowych odpornych na uderzenia. Dodatkowo może pełnić funkcję inhibitora korozji. Cecha ta znalazła zastosowanie w wodorozcieńczalnych, półsyntetycznych i syntetycznych chłodziwach do obróbki metalu oraz w środkach do polerowania.

Ciekła postać ROKAmidu KAD ułatwia operowanie produktem, tj. magazynowanie, transport oraz dozowanie, a także umożliwia tworzenie receptur bez konieczności podgrzewania. Ma to szczególne znaczenie w przypadku użycia składników aktywnych formulacji, wrażliwych na działanie podwyższonej temperatury.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • doskonały zagęstnik,
  • stabilizator piany,
  • pełni rolę koemulgatora,
  • efektywny w niewielkich stężeniach,
  • posiada właściwości myjące i ponownie natłuszczające,
  • wykazuje właściwości antystatyczne,
  • łatwy w operowaniu w procesach technologicznych,
  • łatwo biodegradowalny.

Zastosowanie:

  • kosmetyki i detergenty,
  • szampony,
  • preparaty koloryzujące do włosów,
  • mydła w płynie,
  • płyny do prania,
  • płyny do kąpieli,
  • żele pod prysznic,
  • balsamy,
  • preparaty do pielęgnacji włosów,
  • preparaty do pielęgnacji brody,
  • domieszki do betonu,
  • produkcja tworzyw sztucznych,
  • obróbka metalu.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Cocamide DEA; Dietanoloamid oleju kokosowego; Amidy, C8-18 (parzyste) i C18 nienasycone, N,N-bis(hydroksyetylowe) (Ukryj)

Tagi:

emulgator środek spieniający alkanoamid dodatek do tworzyw sztucznych przemysł budowlany czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie obróbka metalu olej hydrauliczny płyn hydrauliczny detergent szampon płyn do mycia płyn do kąpieli środki higieny osobistej niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
ADRDobra praktyka produkcyjna EFfCIProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .