Nazwa chemiczna:

Monooleinian sorbitanu, etoksylowany

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

agrochemikalia, środki ochrony roślin i nawozy, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł metalurgiczny, obróbka, środki smarowe i płyny funkcyjne, oleje i płyny hydrauliczne, włókiennictwo i tekstylia, wydobycie i produkcja ropy i gazu

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

estry sorbitanu

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

9005-65-6

INCI:

Polysorbate 80

Opis

ROKwinol 80 to niejonowy surfaktant oparty na surowcu naturalnym. Jest etoksylowaną pochodną monooleinianu sorbitanu o nazwie INCI Polysorbate 80. Produkt ma postać cieczy lub półciekłej pasty o barwie od żółtej do brązowej. Krzepnie w zakresie temperatur 24-28°C. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, niższych alkoholach alifatycznych i benzenie. Jest substancją niesklasyfikowaną zgodnie z regulacją CLP. Ulega biodegradacji w środowisku naturalnym.

Ze względu na specyficzną budowę chemiczną ROKwinol 80 posiada wysokie zdolności emulgujące. Tworzy stabilne emulsje O/W. Te cechy przyczyniają się do tego, że jest to produkt chętnie wybierany przez formulatorów zarówno w branżach przemysłowych, jak i kosmetykach.

Jest stosowany jako emulgator do formulacji pestycydowych, głównie do formulacji typu EC, SL, EW, ME, WP, WG.

ROKwinol 80 pełni funkcje emulgatora w emulsyjnych środkach wybuchowych. W przemyśle włókienniczym używany jest jako środek zmiękczający włókna, eliminuje elektrostatyczność statyczną, poprawiając efektywność i wydajność procesu barwienia.

ROKwinol 80 znajduje zastosowanie w środkach kosmetycznych. Działa jak łagodny detergent w preparatach myjących, środek zwilżający, solubilizator i stabilizator olejków eterycznych. Wykorzystywany jest przy produkcji kremów, balsamów, toników do twarzy, szamponów i żeli myjących, olejków myjących, środków zapobiegających wypadaniu włosów, kuli musujących do kąpieli. Stosowany przy produkcji odświeżaczy powietrza, dezodorantów bez alkoholu, a także innych produktów kosmetycznych. Jego właściwości emulgujące sprawdzają się w cieczach obróbczych zawierających konwencjonalne oleje bazowe oraz w trudnopalnych cieczach hydraulicznych i płuczkach wiertniczych.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • efektywne właściwości emulgujące,
  • solubilizacja substancji zapachowych i olejków eterycznych,
  • przeciwdziała rozwarstwieniu emulsji,
  • dobrze rozpuszcza się w wodzie,
  • wykazuje antystatyczność,
  • bezpieczny dla środowiska wodnego,
  • biodegradowalny.

Zastosowanie:

  • kosmetyki,
  • agrochemikalia,
  • włókiennictwo,
  • przemysł wydobywczy,
  • obróbka metalu,
  • ciecze hydrauliczne.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Polisorbat 80; E433; PS 80; Polioksyetylenowany monooleinian sorbitanu; Polioksyetylenowany monooktadecenian sorbitanu; Polisorban; (Ukryj)

Tagi:

emulgator ester sorbitanu obróbka metalu olej hydrauliczny płyn hydrauliczny środki higieny osobistej środki ochrony roślin włókiennictwo niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .