Nazwa chemiczna:

Alkohole, C12-15, etoksylowane

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

czyszczenie i mycie przemysłowe, detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł metalurgiczny, czyszczenie, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

środki czyszczące

Budowa:

alkoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

68131-39-5

INCI:

C12-15 Pareth-7

Opis

ROKAnol DB7W to niejonowy surfaktant z grupy etoksylowanych alkoholi tłuszczowych (nazwa INCI: C12-15 Pareth-7). Produkt zalicza się do ROKAnoli serii DB, bazujących na alkoholu tłuszczowym C12-C15. Wyraźna aktywność powierzchniowa pozwala na zastosowanie ich jako doskonałe detergenty i środki czyszczące, a także otwiera możliwości użycia ich w innych gałęziach przemysłu.

ROKAnol DB7W posiada w temperaturze pokojowej postać klarownej cieczy o jasnej barwie, tj. 70 w skali Hazena. Dopiero w temperaturze około 5°C ulega krzepnięciu, co ułatwia jego użytkowanie i magazynowanie. Produkt zawiera około 90% substancji aktywnej. Równowaga hydrofilowo-lipofilowa (HLB) wyrobu wynosi 12, co sprawia, że dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jego roztwór wodny charakteryzuje się punktem zmętnienia na poziomie temperatur 48÷52°C.

ROKAnol DB7W jest najbardziej uniwersalnym produktem w grupie Rokanoli DB stosowanym w detergentach. Wyróżnia się doskonałymi właściwościami zwilżającymi oraz bardzo dobrą piennością. Wykazuje stabilność zarówno w środowisku utleniającym, redukującym, jak i w obecności twardej wody. Produkt cechuje aktywność w zimnej wodzie, w kąpielach kwaśnych, obojętnych i rozcieńczonych alkaliach. Wykazuje znakomite właściwości odtłuszczające i detergencyjne, przez co pozwala uzyskać wysoki poziom usuwania zabrudzeń. Stosowanie produktu w środkach czyszczących umożliwia tworzenie klarownych, stabilnych formulacji często bez użycia hydrotropów.

Co więcej, ROKAnol DB7W ma bardzo dobre zdolności dyspergujące oraz jest efektywnym emulgatorem. Podobni jak ROKAnol DB7, produkt wyróżnia się doskonałymi właściwościami zwilżającymi oraz bardzo dobrą piennością. Tak liczne zalety aplikacyjne decydują o możliwości zastosowania ROKAnolu DB7W jako uniwersalnego składnika większości detergentów. Jest stosowany do produkcji m.in. płynów do mycia naczyń, płynów i kapsułek do prania, wybielaczy, płynów do podłóg, płynów do mycia szyb (w tym szyb samochodowych).

Znajduje także zastosowanie w specjalistycznych środkach czyszczących do użytku przemysłowego i instytucjonalnego. Można tu wymienić np. produkty do prania profesjonalnego tkanin restauracyjnych i szpitalnych, do maszynowego czyszczenia powierzchni twardych w zakładach produkcyjnych i marketach, alkaliczne środki do odtłuszczania powierzchni metali, czy też preparaty stosowane w procesach CIP – Cleaning In Place.

Właściwości myjące i emulgujące umożliwiają zastosowanie produktu w formulacjach kosmetycznych, głownie w kosmetykach do mycia i pielęgnacji włosów.

Z uwagi na brak form jonowych w strukturze chemicznej produktu, może on być stosowany w połączeniu z innymi niejonowymi surfaktantami oraz w formulacjach z udziałem anionowych i kationowych środków powierzchniowo czynnych, a także innych środków pomocniczych.

ROKAnol DB7W jest całkowicie biodegradowalny i spełnia kryteria dyrektywy o detergentach.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • doskonałe właściwości detergencyjne i zwilżające,
  • bardzo dobry emulgator i dyspergator,
  • łatwość użytkowania i magazynowania,
  • odporny na środowisko utleniające, redukujące i na obecność twardej wody,
  • działa nawet w zimnej wodzie,
  • stabilny w kąpielach kwaśnych, obojętnych i rozcieńczonych alkaliach,
  • współdziała z niejonowymi, anionowymi i kationowymi składnikami formulacji,
  • łatwo biodegradowalny.

Zastosowanie:

  • czyszczenie powierzchni twardych,
  • produkty do prania domowego i komercyjnego,
  • czyszczenie zabrudzeń kuchennych,
  • czyszczenie zabrudzeń łazienkowych,
  • produkty do czyszczenia instytucjonalnego,
  • profesjonalne środki do czyszczenia przemysłowego, w tym odtłuszczanie powierzchni metali,
  • kosmetyki do pielęgnacji włosów.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Eter poli (tlenku etylenu) (C12-C15) liniowe alkohole pierwszorzędowe; Polietoksylowane (C12-C15) liniowe pierwszorzędowe alkohole; Glikol polietylenowy, (C12-C15) alkilowe etery; etoksylat alkoholu C12-15 (Ukryj)

Tagi:

środek czyszczący alkoksylowany alkohol czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie detergent środki higieny osobistej włókiennictwo niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .