Nazwa chemiczna:

Olej rycynowy, etoksylowany

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

agrochemikalia, środki ochrony roślin i nawozy, przemysł celulozowo-papierniczy, przemysł metalurgiczny, obróbka, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

emulgatory, środki czyszczące

Budowa:

alkoksylowane kwasy tłuszczowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

61791-12-6
INCI: PEG-40 Castor Oil

Opis

ROKAcet R40 to niejonowy środek powierzchniowo czynny należący do grupy polioksyetylenowych estrów kwasów tłuszczowych oleju rycynowego o nazwie INCI: PEG-40 Castor oil. Surfaktant ten występuje w formie pasty lub półpłynnej pasty. Po podgrzaniu produktu do temperatury około 50oC produkt ulega upłynnieniu. Produkt dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz niskich alkoholach alifatycznych. Zawartość substancji aktywnej wynosi minimum 99,5%.

ROKAcet R40 jest substancją niesklasyfikowaną zgodnie z regulacją CLP. Łatwo ulega biodegradacji w środowisku naturalnym. Te cechy przyczyniają się do tego, że jest to produkt chętnie wybierany przez formulatorów branż przemysłowych.

ROKAcet R40 znajduje zastosowanie w cieczach obróbczych bazujących na olejach typu soluble oils, półsyntetycznych chłodziwach, jak również olejach typu neat oils. Może wchodzić w skład kompozycji o działaniu antyelektrostatycznym.

Z uwagi na właściwości emulgujące produkt jest szeroko stosowany w płynnych formulacjach pestycydowych, takich jak EC, SC, EW i ME.

Poza doskonałymi właściwościami emulgującymi, produkt posiada również właściwości niskopienne, dobrą odporność na środowisko kwaśne oraz umiarkowaną odporność na środowisko zasadowe. ROKAcet R40 może być stosowany jako środek zmiękczający w przemyśle włókienniczym, skórzanym i papierniczym.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • produkt biodegradowalny,
  • produkt nieklasyfikowany,
  • dobrze rozpuszcza się w wodzie,
  • produkt rozpuszczalny w alkoholach, olejach i kwasach tłuszczowych.

Zastosowanie:

  • środki ochrony roślin,
  • komponent formulacji chłodziw obróbczych stosowanych w procesach obróbki skrawaniem,
  • przemysł włókienniczy, skórzany i papierniczy,
  • antyelektrostatyk.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
PEG-40 Castor Oil; etoksylat oleju rycynowego; (Ukryj)

Tagi:

emulgator środek czyszczący etoksylowany kwas tłuszczowy obróbka metalu olej hydrauliczny płyn hydrauliczny przemysł celulozowo-papierniczy środki ochrony roślin włókiennictwo niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Produkt bezpiecznyProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .