Nazwa chemiczna:

Olej rycynowy, etoksylowany

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

garbarstwo, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

dyspergatory, środki czyszczące

Budowa:

alkoksylowane kwasy tłuszczowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

61791-12-6
INCI: PEG-70 Castor Oil

Opis

ROKAcet R70 to niejonowy środek powierzchniowo czynny. Należy do grupy etoksylatów oleju rycynowego dostępnych pod nazwą ROKAcet R. W temperaturze pokojowej przyjmuje postać pasty lub półpłynnej pasty z tendencją do rozwarstwiania. Natomiast po podgrzaniu do temperatury 50°C jest jednorodną cieczą gotową do użycia. Barwa produktu w temperaturze 50°C w skali jodowej wynosi nie więcej niż 10, natomiast liczba zmydlania mieści się w zakresie 40–45 mg KOH/g. Wyrób charakteryzuje się również dobrą rozpuszczalnością w wodzie oraz odpornością na środowisko kwaśne, alkaliczne, a także na twardą wodę.

ROKAcet R70 jest doskonałym emulgatorem i dyspergatorem. Z tego względu znalazł zastosowanie w przemyśle włókienniczym jako emulgator olejów, tłuszczów i wosków. Dzięki swoim właściwościom emulgującym jest wykorzystywany do sporządzania emulsji stosowanych jako natłustki do wykańczania w obróbce włókienniczej.

ROKAcet R70 znajduje również zastosowanie jako środek pomocniczy w egalizacji włókien chemicznych. Ze względu na znakomite zdolności dyspergujące wykorzystywany jest także w procesie barwienia włókien i tkanin, gdzie zapobiega aglomeracji barwnika oraz jego sedymentacji. ROKAcet R70 posiada również dobre właściwości zwilżające. Ponadto dzięki doskonałym właściwościom dyspergującym i emulgującym wyrób efektywnie wspomaga procesy prania.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • bardzo dobre działanie detergencyjne, odtłusz­czające i oczyszczające,
  • dobra rozpuszczalność w wodzie,
  • stabilność w kwasach i alkaliach oraz twardej wodzie,
  • doskonały dyspergator i emulgator,
  • zdolność tworzenia mieszanin z niejonowymi, anionowymi i katio­nowymi środkami.

Zastosowanie:

  • włókiennictwo (składnik natłustek, środek pomocniczy w egalizacji włókien, procesy prania i barwienia)
  • garbarstwo.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
etoksylat oleju rycynowego (Ukryj)

Tagi:

środek dyspergujący dyspergator środek czyszczący etoksylowany kwas tłuszczowy polimeryzacja emulsyjna czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie obróbka metalu przemysł celulozowo-papierniczy środki ochrony roślin włókiennictwo niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Produkt bezpiecznyProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .