Nazwa chemiczna:

Alkohole, C12-14 + 2 EO

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

emulgatory, środki czyszczące

Budowa:

alkoksylowane alkohole, etoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

68439-50-9

INCI:

Laureth-2

Opis

ROKAnol LK2 to niejonowy środek powierzchniowo czynny, należący do grupy etoksylowanych alkoholi tłuszczowych o nazwie INCI: Laureth-2. Produkt współtworzy grupę surfaktantów bazujących na alkoholu laurylowym. Od ROKAnolu L2 (nazwa INCI: Laureth-2) różni się zmniejszoną zawartością wody (max. 0,1%), w związku z czym znajduje zastosowanie głównie jako półprodukt do produkcji surfaktantów anionowych z grupy lauryloeterosiarczanów (SLES). Ma postać przezroczystej lub mętnej cieczy, z czasem klarownej na górze i mętnej z osadem na dole. Posiada barwę max. 50 w skali Hazena w temperaturze 40°C. ROKAnol LK2 jest słabo rozpuszczalny w wodzie, w której tworzy mętne roztwory. Produkt handlowy zawiera ponad 99,9% substancji aktywnej i krzepnie w temperaturze ok. 0°C. Na tle pozostałych ROKAnoli serii L odznacza się niską wartością HLB.

Oprócz zastosowania w procesie siarczanowania, ROKAnol LK2 może stanowić składnik formulacji kosmetycznych. W szamponach, żelach pod prysznic, płynach do kąpieli i innych kosmetykach zmywalnych pełni funkcję środka myjącego oraz modyfikatora reologii (środka zagęszczającego). Wykazuje także zdolność solubilizowania szerokiej gamy perfum i składników aktywnych.

ROKAnol LK2 jest stosowany w różnego rodzaju preparatach przeznaczonych do mycia, czyszczenia i prania. Najczęściej stanowi w nich jeden ze składników kompozycji w połączeniu z innymi niejonowymi, anionowymi bądź kationowymi środkami powierzchniowo czynnymi. ROKAnol LK2 może być stosowany w środowisku czynników utleniających, redukujących i twardej wody. Jest aktywny w kąpielach kwaśnych, obojętnych i rozcieńczonych alkaliach.

Produkt znajduje zastosowanie w procesach wstępnej obróbki włókien jako komponent formulacji usuwającej plamy olejowe (oleje mineralne) z tkaniny/dzianiny, które są wynikiem przemysłowych procesów dziewiarskich i tkackich. Stosowany może być również w końcowym etapie obróbki materiałów włókienniczych, tj. w wykończalniczych preparatach poprawiających właściwości użytkowe tkaniny/dzianiny. 

ROKAnol LK2 nie wykazuje właściwości pianotwórczych, za to cechują go bardzo dobre właściwości detergencyjne, emulgujące i dyspergujące. Jest produktem ulegającym biodegradacji w środowisku naturalnym.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • niska zawartość wody,
  • zdolność zagęszczania formulacji kosmetycznych,
  • zdolność solubilizowania perfum i składników aktywnych,
  • bardzo dobre właściwości odtłuszczające i emulgujące,
  • kompatybilny z niejonowymi, anionowymi i kationowymi środkami powierzchniowo czynnymi,
  • odporny na kwasy i alkalia,
  • odporny na działanie czynników utleniających, redukujących i twardej wody,
  • biodegradowalny.

Zastosowanie:

  • półprodukt do produkcji SLESu,
  • środki do mycia i pielęgnacji ciała,
  • środki do mycia, pielęgnacji, koloryzacji i stylizacji włosów,
  • preparaty do mycia i pielęgnacji twarzy (kremy nawilżające, peelingi, kremy przeciwtrądzikowe),
  • kosmetyki kolorowe,
  • perfumy,
  • detergenty do użytku domowego,
  • wstępna obróbka materiałów włókienniczych,
  • komponent preparatów wykończalniczych we włókiennictwie.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Etoksylowany alkohol laurylowy; polioksyetylenowy alkohol laurylowy; eter dodecylowy glikolu polietylenowego; Eter laurylowy glikolu polietylenowego (Ukryj)

Tagi:

emulgator surfaktant niejonowy niejon etoksylowane alkohole środki czyszczące środki zagęszczające
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
ADRDobra praktyka produkcyjna EFfCIProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .