ROKAnol® LK2 je neiontová povrchově aktivní látka patřící do skupiny ethoxylovaných mastných alkoholů (název INCI: Laureth-2.) Výrobek je součástí skupiny povrchově aktivních látek na bázi laurylalkoholu s distribucí uhlíku C12-C14. Od ROKAnol® L2 (název INCI: Laureth-2) se liší sníženým obsahem vody (max. 0,1 %), proto se používá především jako polotovar pro výrobu aniontových tenzidů ze skupiny laurylethersulfátů. (SLES).
Má formu průhledné nebo zakalené kapaliny, která se časem nahoře čiří a dole se zakalí se sedimentem. Při 40 °C má maximální barvu 50 HU. ROKAnol® LK2 je mírně rozpustný ve vodě, ve které tvoří zakalené roztoky. Komerční produkt obsahuje více než 99,9 % účinné látky a tuhne při teplotě cca 0 °C. Ve srovnání s jinými produkty řady ROKAnol® L má nízkou hodnotu HLB.
Kromě použití v procesu sulface může být ROKAnol® LK2 složkou kosmetických přípravků. V šamponech, sprchových gelech, koupelových mlékách a další oplachovatelné kosmetice působí jako mycí prostředek a modifikátor reologie (zahušťovadlo). Vykazuje také schopnost solubilizovat širokou škálu parfémů a aktivních složek.
ROKAnol® LK2 se používá v různých typech přípravků pro praní, čištění a praní prádla. Nejčastěji je jednou ze složek složení v kombinaci s dalšími neiontovými, aniontovými nebo kationtovými povrchově aktivními látkami. ROKAnol LK2 lze použít v oxidačním, redukčním a tvrdém prostředí. Je aktivní v kyselých, neutrálních a zředěných alkalických lázních.
Kromě toho se používá při předúpravě vláken jako složka přípravku pro odstraňování skvrn od minerálních olejů z pletenin a tkanin, které vznikají při průmyslovém pletení a tkaní. Lze jej také použít v konečné fázi textilního zpracování, tj. v dokončovacích přípravcích zlepšujících funkční vlastnosti tkaniny.
ROKAnol® LK2 nemá pěnivé vlastnosti, vyznačuje se však vynikajícími detergentními, emulgačními a dispergačními vlastnostmi.
Produkt splňuje kritéria biologické rozložitelnosti v souladu s metodikou OECD (údaje o biologické rozložitelnosti vycházejí z literárních údajů).
Produkt podléhá předpisům ADR/RID.
Vlastnosti a aplikace
Výhody produktu:
nízký obsah vody,
zahušťování kosmetických přípravků,
solubilizace parfémů a aktivních složek,
silné odmašťovací a emulgační vlastnosti,
kompatibilní s neiontovými, aniontovými a kationtovými povrchově aktivními látkami,
odolné vůči kyselinám a zásadám,
odolný vůči oxidačním a redukčním činidlům a tvrdé vodě,
Aplikace:
polotovar pro výrobu SLES,
přípravky na mytí těla a péči o tělo,
produkty pro mytí, péči, barvení a styling vlasů,
přípravky na mytí a péči o obličej (krémy, peelingy)
produkty pro líčení,
parfémy,
domácí prací prostředky,
předúprava textilních materiálů,
složka přípravků na konečnou úpravu v textilním průmyslu.
PCC EXOL SA je jedním z nejvýznamnějších výrobců povrchově aktivních látek a chemických přípravků ve střední a východní Evropě. Společnost nabízí povrchově aktivní látky, speciální přísady a chemické přípravky pro mnoho průmyslových odvětví.
Všechny výše uvedené informace týkající se produktu jsou poskytovány podle nejlepšího vědomí výrobce a zveřejněny v dobré víře. Výrobce však nezaručuje, že informace a obsah tohoto dokumentu jsou úplné a přesné, a nenese odpovědnost za výsledky jejich použití. Uživatel je povinen si informace a obsah této dokumentace sám ověřit a potvrdit. Výrobce si vyhrazuje právo kdykoli změnit obsah tohoto dokumentu bez udání důvodů.