ROKAnol® LK2 är ett nonjoniskt ytaktivt ämne som tillhör gruppen etoxylerade fettalkoholer (INCI-namn: Laureth-2.) Produkten ingår i en grupp ytaktiva ämnen baserade på laurylalkohol med C12-C14 kolfördelning. Den skiljer sig från ROKAnol® L2 (INCI-namn: Laureth-2) i sin reducerade vattenhalt (max. 0,1% ), så den används främst som en halvfabrikat för framställning av anjoniska ytaktiva ämnen från gruppen lauryletersulfater (SLES).
Den har formen av en transparent eller grumlig vätska, som med tiden blir klar upptill och grumlig med sediment nertill. Den har en maximal färg på 50 HU vid 40 °C. ROKAnol® LK2 är något löslig i vatten, där den bildar grumliga lösningar. Den kommersiella produkten innehåller mer än 99,9 % av den aktiva substansen och stelnar vid en temperatur på cirka 0 °C. Jämfört med andra ROKAnol® L-serier har den ett lågt HLB-värde.
Förutom att användas i sulfateringsprocessen kan ROKAnol® LK2 vara en ingrediens i kosmetiska formuleringar. I schampon, duschgeler, badlotioner och andra sköljbara kosmetika fungerar det som ett tvättmedel och reologimodifierare (förtjockningsmedel). Det visar också förmågan att lösa upp ett brett spektrum av parfymer och aktiva ingredienser.
ROKAnol® LK2 används i olika typer av preparat för tvätt, rengöring och tvätt. Oftast är det en av beståndsdelarna i kompositionen i kombination med andra nonjoniska, anjoniska eller katjoniska tensider. ROKAno®l LK2 kan användas i oxiderande, reducerande och hårda vattenmiljöer. Det är aktivt i sura, neutrala och utspädda alkaliska bad.
Dessutom används det vid förbehandling av fibrer som en komponent i formuleringen för att ta bort mineraloljefläckar från stickade och vävda tyger som uppstår vid industriella sticknings- och vävprocesser. Det kan också användas i det sista steget av textilbearbetning, dvs. i efterbehandlingsförberedelser som förbättrar tygets funktionella egenskaper.
ROKAnol® LK2 har inga skumbildande egenskaper, men kännetecknas av utmärkta rengörings-, emulgerings- och dispergeringsegenskaper.
Produkten uppfyller kriterierna för biologisk nedbrytbarhet i enlighet med OECD:s metodologi (data för biologisk nedbrytbarhet baserade på litteraturdata).
Produkt som omfattas av ADR/RID-föreskrifterna.
Egenskaper och applikationer
Produktfördelar:
låg vattenhalt,
förtjockning av kosmetiska formuleringar,
löslighet av parfymer och aktiva ingredienser,
starka avfettnings- och emulgerande egenskaper,
kompatibel med nonjoniska, anjoniska och katjoniska tensider,
resistent mot syror och alkalier,
resistent mot oxiderande och reducerande ämnen och hårt vatten,
Användningsområden:
halvfabrikat för produktion av SLES,
duschtvål och vårdprodukter,
produkter för tvätt, vård, färgning och styling av hår,
preparat för tvätt och ansiktsvård (krämer, skrubbar)
sminkprodukter,
parfymer,
hushållstvättmedel,
förbehandling av textilmaterial,
en komponent i ytbehandlingar inom textilindustrin.
PCC EXOL SA är en av de viktigaste tillverkarna av ytaktiva ämnen och kemiska formuleringar i Central- och Östeuropa. Företaget erbjuder ytaktiva ämnen, specialiserade tillsatser och kemiska formuleringar för många industrigrenar.
All ovanstående information relaterad till produkten tillhandahålls enligt tillverkarens bästa kunskap och publiceras i god tro. Tillverkaren garanterar dock inte att informationen och innehållet i detta dokument är fullständigt och korrekt, och kan inte hållas ansvarig för resultatet av användningen av dem. Användaren är skyldig att verifiera och bekräfta informationen och innehållet i denna dokumentation på egen hand. Tillverkaren förbehåller sig rätten att ändra innehållet i detta dokument när som helst utan att ange skäl för sådana ändringar.