ROKAnol® LK2 je neiónová povrchovo aktívna látka patriaca do skupiny etoxylovaných mastných alkoholov (názov INCI: Laureth-2.) Produkt je súčasťou skupiny povrchovo aktívnych látok na báze laurylalkoholu s distribúciou uhlíka C12-C14. Od ROKAnol® L2 (názov INCI: Laureth-2) sa líši zníženým obsahom vody (max. 0,1 %), preto sa používa najmä ako polotovar na výrobu aniónových tenzidov zo skupiny laurylétersulfátov. (SLES).
Má formu priehľadnej alebo zakalenej kvapaliny, ktorá sa časom navrchu stáva čírou a naspodku zakalenou so sedimentom. Pri teplote 40 °C má maximálnu farbu 50 HU. ROKAnol® LK2 je mierne rozpustný vo vode, v ktorej tvorí zakalené roztoky. Komerčný produkt obsahuje viac ako 99,9 % účinnej látky a tuhne pri teplote približne 0 °C. V porovnaní s inými produktmi radu ROKAnol® L má nízku hodnotu HLB.
Okrem použitia v procese sulfatácie môže byť ROKAnol® LK2 zložkou kozmetických prípravkov. V šampónoch, sprchových géloch, kúpeľových mliekach a iných oplachovateľných kozmetických prípravkoch pôsobí ako umývací prostriedok a modifikátor reológie (zahusťovadlo). Taktiež vykazuje schopnosť solubilizovať širokú škálu parfumov a aktívnych zložiek.
ROKAnol® LK2 sa používa v rôznych typoch prípravkov na pranie, čistenie a pranie bielizne. Najčastejšie je jednou zo zložiek v kombinácii s inými neiónovými, aniónovými alebo katiónovými povrchovo aktívnymi látkami. ROKAnol®l LK2 sa môže používať v oxidačnom, redukčnom a tvrdom prostredí. Je účinný v kyslých, neutrálnych a zriedených alkalických kúpeľoch.
Okrem toho sa používa pri predúprave vlákien ako zložka receptúry na odstraňovanie škvŕn od minerálnych olejov z pletenín a tkanín, ktoré vznikajú pri priemyselných pletacích a tkáčskych procesoch. Môže sa tiež použiť v záverečnej fáze textilného spracovania, t. j. v dokončovacích prípravkoch zlepšujúcich funkčné vlastnosti tkaniny.
ROKAnol® LK2 nemá penivé vlastnosti, vyznačuje sa však vynikajúcimi detergentnými, emulgačnými a disperznými vlastnosťami.
Produkt spĺňa kritériá biologickej odbúrateľnosti v súlade s metodikou OECD (údaje o biologickej odbúrateľnosti sú založené na údajoch z literatúry).
Výrobok, na ktorý sa vzťahujú predpisy ADR/RID.
Vlastnosti a aplikácie
Výhody produktu:
nízky obsah vody,
zahusťovanie kozmetických prípravkov,
solubilizácia parfumov a účinných látok,
silné odmasťovacie a emulgačné vlastnosti,
kompatibilný s neiónovými, aniónovými a katiónovými povrchovo aktívnymi látkami,
odolné voči kyselinám a zásadám,
odolný voči oxidačným a redukčným činidlám a tvrdej vode,
Aplikácie:
polotovar na výrobu SLES,
telové umývacie a ošetrujúce produkty,
produkty na umývanie, starostlivosť, farbenie a styling vlasov,
prípravky na umývanie a starostlivosť o tvár (krémy, peelingy)
produkty na líčenie,
parfumy,
čistiace prostriedky pre domácnosť,
predúprava textilných materiálov,
zložka prípravkov na konečnú úpravu v textilnom priemysle.
PCC EXOL SA je jedným z najvýznamnejších výrobcov povrchovo aktívnych látok a chemických prípravkov v strednej a východnej Európe. Spoločnosť ponúka povrchovo aktívne látky, špeciálne prísady a chemické prípravky pre mnohé odvetvia priemyslu.
Všetky vyššie uvedené informácie týkajúce sa produktu sú poskytované podľa najlepšieho vedomia výrobcu a publikované v dobrej viere. Výrobca však nezaručuje, že informácie a obsah tohto dokumentu sú úplné a presné a nezodpovedá za výsledky ich použitia. Používateľ je povinný si sám overiť a potvrdiť informácie a obsah tejto dokumentácie. Výrobca si vyhradzuje právo kedykoľvek zmeniť obsah tohto dokumentu bez uvedenia dôvodov takýchto zmien.