ROKAnol® LK2 ialah surfaktan bukan ionik kepunyaan kumpulan alkohol lemak etoksilasi (nama INCI: Laureth-2.) Produk ini adalah sebahagian daripada kumpulan surfaktan berasaskan alkohol lauril dengan pengedaran karbon C12-C14. Ia berbeza daripada ROKAnol® L2 (nama INCI: Laureth-2) dalam kandungan air yang dikurangkan (maks. 0.1%), jadi ia digunakan terutamanya sebagai produk separuh siap untuk pengeluaran surfaktan anionik daripada kumpulan lauril eter sulfat. (SLES).
Ia berbentuk cecair lutsinar atau keruh, yang lama-kelamaan menjadi jernih di bahagian atas dan keruh dengan sedimen di bahagian bawah. Ia mempunyai warna maksimum 50 HU pada suhu 40°C. ROKAnol® LK2 sedikit larut dalam air, di mana ia membentuk larutan keruh. Produk komersial ini mengandungi lebih daripada 99.9% bahan aktif dan memejal pada suhu lebih kurang 0°C. Berbanding dengan siri ROKAnol® L yang lain, ia mempunyai nilai HLB yang rendah.
Selain digunakan dalam proses sulfasi, ROKAnol® LK2 boleh menjadi ramuan dalam formulasi kosmetik. Dalam syampu, gel mandian, losyen mandian dan kosmetik lain yang boleh dibilas, ia bertindak sebagai agen pencuci dan pengubah reologi (pemekat). Ia juga menunjukkan keupayaan untuk melarutkan pelbagai jenis minyak wangi dan bahan aktif.
ROKAnol® LK2 digunakan dalam pelbagai jenis persediaan untuk pencucian, pembersihan dan pencucian. Selalunya ia merupakan salah satu juzuk komposisi dalam kombinasi dengan surfaktan bukan ionik, anionik atau kationik yang lain. ROKAnol®l LK2 boleh digunakan dalam persekitaran air pengoksidaan, penurunan dan air keras. Ia aktif dalam mandian berasid, neutral dan alkali yang dicairkan.
Di samping itu, ia digunakan dalam pra-rawatan gentian sebagai komponen formulasi untuk menghilangkan kesan minyak mineral daripada fabrik rajutan dan tenunan yang terhasil daripada proses rajutan dan tenunan industri. Ia juga boleh digunakan dalam peringkat akhir pemprosesan tekstil, iaitu dalam penyediaan kemasan yang meningkatkan sifat fungsi fabrik.
ROKAnol® LK2 tidak mempunyai sifat pembentukan buih, namun ia dicirikan oleh sifat detergen, pengemulsi dan penyebaran yang sangat baik.
Produk memenuhi kriteria biodegradasi mengikut metodologi OECD (data biodegradasi berdasarkan data literatur).
Produk dilindungi oleh peraturan ADR/RID.
Sifat dan aplikasi
Kelebihan produk:
kandungan air yang rendah,
penebalan formulasi kosmetik,
pelarutan pewangi dan bahan aktif,
sifat penyahgris dan pengemulsi yang kuat,
serasi dengan surfaktan bukan ionik, anionik dan kationik,
tahan terhadap asid dan alkali,
tahan terhadap agen pengoksidaan dan penurunan serta air keras,
Aplikasi:
produk separa siap untuk pengeluaran SLES,
pencuci badan dan produk penjagaan,
produk untuk mencuci, menjaga, mewarna dan menggayakan rambut,
persediaan untuk mencuci dan penjagaan muka (krim, lulur)
produk solekan,
minyak wangi,
detergen isi rumah,
pra-rawatan bahan tekstil,
komponen penyediaan kemasan dalam industri tekstil.
PCC EXOL SA ialah salah satu pengeluar surfaktan dan formulasi kimia terpenting di Eropah Tengah dan Timur. Syarikat itu menawarkan surfaktan, bahan tambahan pakar dan formulasi kimia untuk banyak cabang industri.
Semua maklumat di atas yang berkaitan dengan produk disediakan mengikut pengetahuan terbaik pengilang dan diterbitkan dengan niat baik. Walau bagaimanapun, pengilang tidak menjamin maklumat dan kandungan dokumen ini adalah lengkap dan tepat, dan tidak akan bertanggungjawab ke atas keputusan penggunaannya. Pengguna bertanggungjawab untuk mengesahkan dan mengesahkan maklumat dan kandungan dokumentasi ini sendiri. Pengilang berhak menukar kandungan dokumen ini pada bila-bila masa tanpa menyatakan sebab perubahan tersebut.