ROKAnol® LK2A ialah surfaktan bukan ionik yang tergolong dalam kumpulan alkohol berlemak etoksilasi (nama INCI: Laureth-2.) Produk ini mencipta kumpulan surfaktan berasaskan alkohol lauril. ROKAnol® LK2A berbeza sedikit daripada ROKAnol® LK2 (nama INCI: Laureth-2) dalam pengedaran rantai karbon kerana fakta bahawa ia berasaskan alkohol C12-C16.
Produk ini mempunyai kandungan air yang dikurangkan (maks. 0.2%) dan oleh itu digunakan terutamanya sebagai produk separa siap untuk penghasilan surfaktan anionik daripada kumpulan lauril eter sulfat (SLES). Ia berbentuk cecair lutsinar atau keruh, yang lama-kelamaan menjadi jernih di bahagian atas dan keruh dengan sedimen di bahagian bawah. Ia mempunyai warna maksimum 50 HU pada 40°C. ROKAnol® LK2A sedikit larut dalam air yang membentuk larutan keruh. Produk komersial ini mengandungi lebih 99.9% bahan aktif dan memejal pada suhu kira-kira 0°C. Berbanding dengan siri ROKAnol® L yang lain, ia mempunyai nilai HLB yang rendah.
Selain digunakan dalam proses sulfasi, ROKAnol® LK2A boleh menjadi ramuan dalam formulasi kosmetik. Dalam syampu, gel mandian, losyen mandian dan kosmetik lain yang boleh dibilas, ia bertindak sebagai agen pencuci dan pengubah reologi (pemekat). Ia juga menunjukkan keupayaan untuk melarutkan pelbagai jenis minyak wangi dan bahan aktif.
ROKAnol® LK2A digunakan dalam pelbagai jenis persediaan untuk pencucian, pembersihan dan pencucian, selalunya sebagai salah satu juzuk komposisi dengan surfaktan bukan ionik, anionik atau kationik yang lain. ROKAnol® LK2A boleh digunakan dalam persekitaran pengoksidaan, penurunan dan air keras. Ia aktif dalam tab mandi berasid dan neutral serta alkali cair.
Di samping itu, ia digunakan dalam pra-rawatan gentian sebagai komponen formulasi untuk menghilangkan kesan minyak mineral daripada fabrik rajutan dan tenunan yang terhasil daripada proses rajutan dan tenunan industri. Ia juga boleh digunakan dalam peringkat akhir pemprosesan tekstil, iaitu dalam penyediaan kemasan yang meningkatkan sifat fungsi fabrik.
ROKAnol® LK2A tidak mempunyai sifat pembentukan buih, namun ia dicirikan oleh sifat detergensi, pengemulsi dan penyebaran yang sangat baik. Produk memenuhi kriteria biodegradasi mengikut metodologi OECD.
Produk dilindungi oleh peraturan ADR/RID.
Sifat dan aplikasi
Kelebihan produk:
kandungan air yang rendah,
penebalan formulasi kosmetik,
pelarutan pewangi dan bahan aktif,
sifat penyahgris dan pengemulsi yang kuat,
serasi dengan surfaktan bukan ionik, anionik dan kationik,
tahan terhadap asid dan alkali,
tahan terhadap agen pengoksidaan dan penurunan serta air keras,
Aplikasi:
produk separa siap untuk pengeluaran SLES,
pencuci badan dan produk penjagaan,
produk untuk mencuci, menjaga, mewarna dan menggayakan rambut,
persediaan untuk mencuci dan penjagaan muka (krim pelembap, lulur, krim anti-jerawat),
produk solekan,
minyak wangi,
detergen isi rumah,
pra-rawatan bahan tekstil,
komponen penyediaan kemasan dalam industri tekstil.
PCC EXOL SA ialah salah satu pengeluar surfaktan dan formulasi kimia terpenting di Eropah Tengah dan Timur. Syarikat itu menawarkan surfaktan, bahan tambahan pakar dan formulasi kimia untuk banyak cabang industri.
Semua maklumat di atas yang berkaitan dengan produk disediakan mengikut pengetahuan terbaik pengilang dan diterbitkan dengan niat baik. Walau bagaimanapun, pengilang tidak menjamin maklumat dan kandungan dokumen ini adalah lengkap dan tepat, dan tidak akan bertanggungjawab ke atas keputusan penggunaannya. Pengguna bertanggungjawab untuk mengesahkan dan mengesahkan maklumat dan kandungan dokumentasi ini sendiri. Pengilang berhak menukar kandungan dokumen ini pada bila-bila masa tanpa menyatakan sebab perubahan tersebut.