ROKAnol® LK2A is een niet-ionische oppervlakteactieve stof die behoort tot de groep van geëthoxyleerde vetalcoholen (INCI-naam: Laureth-2.) Het product co-creëert een groep oppervlakteactieve stoffen op basis van laurylalcohol. ROKAnol® LK2A verschilt enigszins van ROKAnol® LK2 (naam INCI: Laureth-2) in de verdeling van koolstofketens vanwege het feit dat het is gebaseerd op C12-C16 alcohol.
Het product heeft een verlaagd watergehalte (max. 0,2%) en wordt daarom hoofdzakelijk gebruikt als halffabricaat voor de productie van anionische oppervlakteactieve stoffen uit de laurylethersulfaatgroep (SLES). Het heeft de vorm van een transparante of troebele vloeistof, die na verloop van tijd aan de bovenkant helder wordt en aan de onderkant troebel met bezinksel. De maximale kleurintensiteit bedraagt 50 HU bij 40 °C. ROKAnol LK2A is licht oplosbaar in water, waarin het troebele oplossingen vormt. Het commerciële product bevat meer dan 99,9% van de werkzame stof en stolt bij een temperatuur van circa 0 °C. In vergelijking met andere ROKAnol L-series heeft het een lage HLB-waarde.
Naast het gebruik in het sulfateringsproces kan ROKAnol® LK2A ook als ingrediënt in cosmetische formuleringen worden gebruikt. In shampoos, douchegels, badlotions en andere uitspoelbare cosmetica fungeert het als reinigingsmiddel en reologiemodificator (verdikkingsmiddel). Het heeft bovendien het vermogen om een breed scala aan parfums en actieve ingrediënten op te lossen.
ROKAnol® LK2A wordt gebruikt in diverse soorten was-, reinigings- en wasmiddelen, meestal als een van de bestanddelen in een samenstelling met andere niet-ionische, anionische of kationische oppervlakteactieve stoffen. ROKAnol® LK2A kan worden gebruikt in oxiderende, reducerende en hardwateromgevingen. Het is actief in zure en neutrale baden en verdunde alkaliën.
Bovendien wordt het gebruikt bij de voorbehandeling van vezels als onderdeel van de formulering voor het verwijderen van minerale olievlekken uit gebreide en geweven stoffen die ontstaan zijn bij industriële brei- en weefprocessen. Het kan ook worden gebruikt in de laatste fase van de textielverwerking, bijvoorbeeld in afwerkingspreparaten die de functionele eigenschappen van de stof verbeteren.
ROKAnol® LK2A heeft geen schuimvormende eigenschappen, maar kenmerkt zich door uitstekende reinigende, emulgerende en dispergerende eigenschappen. Het product voldoet aan de criteria voor biologische afbreekbaarheid volgens de OESO-methodologie.
Product dat onder de ADR/RID-regelgeving valt.
Eigenschappen en toepassingen
Productvoordelen:
laag watergehalte,
verdikking van cosmetische formuleringen,
oplosbaarheid van parfums en actieve ingrediënten,
sterke ontvettende en emulgerende eigenschappen,
compatibel met niet-ionische, anionische en kationische oppervlakteactieve stoffen.
bestand tegen zuren en basen,
bestand tegen oxiderende en reducerende stoffen en hard water.
Toepassingen:
halffabricaat voor de productie van SLES,
douchegel en verzorgingsproducten,
producten voor het wassen, verzorgen, kleuren en stylen van het haar,
verzorgingsproducten voor het wassen en verzorgen van het gezicht (hydraterende crèmes, scrubs, anti-acne crèmes),
make-upproducten,
parfums,
huishoudelijke schoonmaakmiddelen,
voorbehandeling van textielmaterialen,
een onderdeel van de afwerkingsvoorbereidingen in de textielindustrie.
PCC EXOL SA is een van de belangrijkste fabrikanten van oppervlakteactieve stoffen en chemische formuleringen in Centraal- en Oost-Europa. Het bedrijf biedt oppervlakteactieve stoffen, specialistische additieven en chemische formuleringen voor vele takken van industrie.
Alle bovenstaande informatie met betrekking tot het product wordt verstrekt naar beste weten van de fabrikant en te goeder trouw gepubliceerd. De fabrikant garandeert echter niet dat de informatie en inhoud van dit document volledig en nauwkeurig zijn en is niet aansprakelijk voor de resultaten van het gebruik ervan. De gebruiker is verplicht de informatie en inhoud van deze documentatie zelf te verifiëren en te bevestigen. De fabrikant behoudt zich het recht voor om de inhoud van dit document op elk moment zonder opgave van redenen te wijzigen.