Nazwa chemiczna:

Monolaurynian sorbitanu, etoksylowany

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

agrochemikalia, detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł metalurgiczny, obróbka, środki smarowe i płyny funkcyjne, oleje i płyny hydrauliczne

Funkcja:

emulgatory, solubilizatory

Budowa:

estry sorbitanu

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

9005-64-5

INCI:

Polysorbate 20

Opis

ROKwinol 20 to niejonowy surfaktant oparty na naturalnym surowcu. Jest etoksylowaną pochodną monolaurynianu sorbitanu o nazwie INCI: Polysorbate 20. Produkt zawiera ok. 99% substancji aktywnej i ma postać klarownej cieczy o barwie od żółtej do brązowej. Posiada niską temperaturę krzepnięcia, która wynosi -5°C. ROKwinol 20 dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz metanolu.

Produkt posiada zdolność tworzenia emulsji O/W, czyli olej w wodzie. Dzięki temu znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, pełniąc funkcję emulgatora w formulacjach O/W. Jest efektywnym solubilizatorem dla olejków eterycznych i perfum. Ponadto, ROKwinol 20 jest stabilizatorem dla formulacji wodnych i wodno-alkoholowych. Z tego powodu stanowi składnik środków do mycia i pielęgnacji ciała i włosów, takich jak szampony, odżywki, balsamy, żele pod prysznic, preparaty do stylizacji i koloryzacji włosów, preparaty nawilżające do twarzy, kremy przeciwsłoneczne, przeciwzmarszczkowe, chusteczki nawilżane, płyny do płukania jamy ustnej oraz antyperspiranty. Produkt poprawia konsystencję kosmetyków myjących, ułatwia ich aplikację i spłukiwanie i daje poślizg. Zmniejsza także potencjalnie właściwości drażniące i wysuszające innych składników kosmetyków.

ROKwinol 20 może być stosowany jako emulgator w trudnopalnych cieczach hydraulicznych typu HFA, HFB, HFC oraz HFD-U. W obróbce metali znajduje zastosowanie jako składnik olejów i płynów obróbczych, wpływając korzystnie na stabilność emulsji. Wykazuje odporność w twardej wodzie oraz poprawia charakterystykę pianotwórczą formulacji stosowanych przy procesach obróbki metali. Ponadto ROKwinol 20 znajduje zastosowanie w branży agrochemicznej. Jest on stosowany jako emulgator formulacji pestycydowych, głównie typu EC, SL, EW.

Wyrób jest substancją niesklasyfikowaną zgodnie z regulacją CLP. Ulega biodegradacji w środowisku naturalnym.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • bardzo dobre właściwości emulgujące,
  • wysoka zawartość substancji aktywnej w produkcie (ok. 99%),
  • dobra rozpuszczalność w wodzie i metanolu,
  • bezpieczny dla środowiska wodnego,
  • produkt biodegradowalny.

Zastosowanie:

  • preparaty do mycia, pielęgnacji i stylizacji włosów,
  • kosmetyki do mycia i pielęgnacji ciała i twarzy,
  • kosmetyki do makijażu i demakijażu,
  • preparaty do koloryzacji i dekoloryzacji włosów,
  • wody po goleniu i inne preparaty alkoholowe,
  • preparaty przeciwsłoneczne,
  • perfumy, mgiełki zapachowe do ciała,
  • płyny i żele do higieny intymnej,
  • preparaty ochronne do ust,
  • preparaty przeciwtrądzikowe,
  • lakiery i zmywacze do paznokci,
  • trudnopalne ciecze hydrauliczne,
  • oleje i płyny obróbcze,
  • agrochemikalia.

Tagi:

emulgator solubilizator ester sorbitanu obróbka metalu ciecze obróbcze płyny hydrauliczne kosmetyki środki higieny osobistej środki ochrony roślin niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Produkt bezpiecznyProdukt biodegradowalnyProdukt uniwersalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .