Nazwa chemiczna:

alkohole C16-18 , etoksylowane

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

kosmetyki i środki higieny osobistej

Funkcja:

emolienty, emulgatory, modyfikatory reologii, solubilizatory

Budowa:

alkoksylowane alkohole, etoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

68439-49-6

INCI:

Ceteareth-25

Opis

ROKAnol® T25 płatki to niejonowa substancja powierzchniowo czynna o nazwie INCI: Ceteareth-25. Produkt handlowy ma postać białego ciała stałego o konsystencji wosku i oferowany jest w formie płatków. Temperatura krzepnięcia wyrobu wynosi około 40°C. Produkt ten jest pochodną, bazującą na odnawialnych surowcach roślinnych i znajduje zastosowanie głównie w aplikacjach kosmetycznych.

ROKAnol® T25 płatki znajduje zastosowanie przede wszystkim jako emolient, emulgator i solubilizator. Jest zwykle stosowany w połączeniu z innymi związkami (alkoholami i kwasami tłuszczowymi), działając jako czynnik wspomagający rozpuszczanie pozostałych składników formulacji. ROKAnol® T25 płatki ze względu na wysoki stopień etoksylacji alkoholu cetostrearylowego wykazuje silny charakter hydrofilowy, przez co doskonale sprawdza się przy tworzeniu stabilnych emulsji typu olej w wodzie (O/W). Wyrób tworzy szczególnie stabilne emulsje w połączeniu z innymi emulgatorami, takimi jak np. stearynian gliceryny. Z uwagi na bardzo dobre właściwości emulgujące ROKAnol® T25 płatki może być stosowany w procesie otrzymywania emulsji w temperaturze pokojowej. Ma to szczególne znaczenie w przypadku stosowania substancji aktywnych wrażliwych na wysokie temperatury, które są częstym składnikiem emulsji.

ROKAnol® T25 płatki jest jednym z najszerzej stosowanych środków kondycjonujących i emolientów w kosmetykach myjących i pielęgnacyjnych. Emolienty to substancje zmiękczające i nawilżające skórę oraz zmniejszające swędzenie i łuszczenie. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film). Zapobiega ona nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), dzięki temu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Produkt redukuje wysuszające działanie surfaktantów anionowych, pozostawiając powierzchnię skóry nawilżoną i pokrytą warstwą ochronną. Pełni również rolę modyfikatora właściwości reologicznych, czyli poprawia konsystencję kremów, mleczek, odżywek do włosów itp., powodując wzrost lepkości. Ponadto, wyrób wpływa na właściwości aplikacyjne preparatu, poprawiając jego rozprowadzanie oraz nadając poślizg.

ROKAnol® T25 płatki jest produktem bezpiecznym i stabilnym. Nie zawiera konserwantów, a także ulega biodegradacji i spełnia wymogi dyrektywy o kosmetykach.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • efektywny emolient i środek kondycjonujący w kosmetykach do mycia i pielęgnacji skóry oraz włosów,
  • modyfikator właściwości reologicznych (poprawia konsystencję preparatów),
  • stabilizator emulsji typu olej w wodzie (O/W),
  • produkt bezpieczny, nie wywołuje reakcji alergicznych,
  • oparty na odnawialnych surowcach roślinnych.

Zastosowanie:

  • szampony, odżywki, serum, maski do włosów,
  • preparaty do koloryzacji włosów,
  • żele do włosów,
  • kremy do rąk, stóp, ciała,
  • kremy pod oczy,
  • kremy przeciwzmarszczkowe,
  • kremy przeciwsłoneczne,
  • kremy po goleniu,
  • samoopalacze,
  • balsamy, lotiony (w tym również dla dzieci),
  • preparaty do mycia twarzy i ciała,
  • preparaty przeciwtrądzikowe,
  • bazy pod makijaż, podkłady,
  • tusze do rzęs, eyelinery,
  • preparaty do demakijażu,
  • preparaty do depilacji.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
alkohol cetearylowy, etoksylowany; polioksyetylenowy alkohol cetearylowy; eter cetostearylowy glikolu polietylenowego (Ukryj)

Tagi:

kosmetyki emulgator etoksylowany alkohol surfaktant niejonowy niejon solubilizator
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .