ROKAnol® T25 vločky je neiontová povrchově aktivní látka (INCI: Ceteareth-25). Komerčně dostupný produkt je bílá pevná látka dostupná ve formě vloček s voskovou konzistencí. Bod tuhnutí produktu je přibližně 45 °C. Produkt je derivát na bázi obnovitelných rostlinných surovin a používá se hlavně v kosmetických a detergentních aplikacích.
Vločky ROKAnol® T25 se používají především jako změkčovadlo, emulgátor a solubilizátor. Obvykle se používají v kombinaci s jinými sloučeninami (alkoholy a mastnými kyselinami), kde působí jako pomocná látka při rozpouštění zbývajících složek přípravku. Vločky ROKAnol® T25 vykazují díky vysokému stupni ethoxylace cetostearylalkoholu silný hydrofilní charakter, a proto jsou ideální pro vytváření stabilních emulzí olej ve vodě (O/W). Produkt tvoří obzvláště stabilní emulze v kombinaci s dalšími emulgátory, jako je např. glycerylstearát. Díky vynikajícím emulgačním vlastnostem vloček ROKAnol® T25 je lze použít při přípravě emulzí při pokojové teplotě. To je zvláště důležité při použití účinných látek citlivých na vysoké teploty, které jsou běžnou složkou emulzí.
Vločky ROKAnol® T25 patří mezi nejpoužívanější kondicionační a změkčovadla v čisticí a pečující kosmetice. Změkčovadla jsou látky, které změkčují a hydratují pokožku a snižují svědění a olupování. Používají se v přípravcích na péči o pleť a vlasy, kde vytvářejí na povrchu okluzivní vrstvu (film). Zabraňuje nadměrnému odpařování vody z povrchu (nepřímý hydratační účinek), což zajišťuje změkčení a vyhlazení pokožky a vlasů. Produkt snižuje vysušující účinek aniontových povrchově aktivních látek, takže povrch pokožky je hydratovaný a pokrytý ochrannou vrstvou. Působí také jako modifikátor reologických vlastností, tj. zlepšuje konzistenci krémů, pleťových vod, vlasových kondicionérů atd., čímž zajišťuje zvýšení viskozity. Kromě toho produkt ovlivňuje aplikační vlastnosti formulace tím, že zlepšuje její distribuci a lubrikaci. V průmyslu pracích prostředků se tento produkt skvěle osvědčil jako hlavní složka toaletních kostek, a to i těch, které nevyžadují plastové ramínka.
Vločky ROKAnol® T25 jsou bezpečný a stabilní produkt. Splňují požadavky směrnice o kosmetice. Produkt splňuje kritéria biologické rozložitelnosti dle metodiky OECD.
Vlastnosti a aplikace
Výhody produktu:
účinný změkčující a kondicionační prostředek v kosmetice pro mytí a péči o pleť a vlasy,
modifikátor reologických vlastností (zlepšuje konzistenci přípravků),
PCC EXOL SA je jedním z nejvýznamnějších výrobců povrchově aktivních látek a chemických přípravků ve střední a východní Evropě. Společnost nabízí povrchově aktivní látky, speciální přísady a chemické přípravky pro mnoho průmyslových odvětví.
Všechny výše uvedené informace týkající se produktu jsou poskytovány podle nejlepšího vědomí výrobce a zveřejněny v dobré víře. Výrobce však nezaručuje, že informace a obsah tohoto dokumentu jsou úplné a přesné, a nenese odpovědnost za výsledky jejich použití. Uživatel je povinen si informace a obsah této dokumentace sám ověřit a potvrdit. Výrobce si vyhrazuje právo kdykoli změnit obsah tohoto dokumentu bez udání důvodů.