Nazwa chemiczna:

Alkohole C16-18, etoksylowane

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

agrochemikalia, środki ochrony roślin i nawozy, czyszczenie i mycie przemysłowe, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł metalurgiczny, obróbka

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

alkoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

68439-49-6

INCI:

Ceteareth-6

Opis

ROKAnol T6 to niejonowy środek powierzchniowo czynny, należący do grupy etoksylowanych alkoholi tłuszczowych o nazwie INCI Ceteareth-6. Produkt pochodzenia naturalnego, na bazie liniowego,  nasyconego alkoholu tłuszczowego, wytwarzany jest w postaci miękkiego wosku o barwie białej.

ROKAnol T6 posiada doskonałe właściwości emulgujące oraz dobre właściwości dyspergujące, solubilizujące i zagęszczające. Równowaga hydrofilowo-lipofilowa (HLB) wyrobu wynosi około 10, co stawia wyrób w przedziale emulgatorów umiarkowanie hydrofilowych.

Produkt rozpuszcza się w wodzie, tworząc emulsje. W celu przyspieszenia procesu rozpuszczania wyrobu w wodzie zleca się użycie gorącej wody. Surfaktant ten posiada szeroki wachlarz zastosowań, głównie jako emulgator typu olej w wodzie. Produkt pełni również rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję kremów, mleczek, odżywek do włosów, itp., powodując wzrost lepkości).

Produkt może być stosowany w emulsjach kosmetycznych. W kompozycjach z ROKAnolem T10 tworzy stabilne emulsje, co ma znaczenie przy formułowaniu maści czy kremów. Atutem tego niejonowego surfaktantu jest jego podatność na całkowitą biodegradację tlenową.

ROKAnol T6 znajduje również zastosowanie w aplikacjach przemysłowych (np. jako emulgator w formulacjach cieczy chłodząco-smarujących). Ze względu na fakt, że produkt wykazuje aktywność w kąpielach kwaśnych, obojętnych i w rozcieńczonych alkaliach, może być stosowany do otrzymywania środków myjących, czyszczących oraz piorących.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • doskonałe właściwości emulgujące,
  • dobre właściwości dyspergujące, solubilizujące i zagęszczające,
  • trwały w środowisku czynników utleniających, redukujących i w twardej wodzie,
  • aktywny w ciepłej wodzie, kąpielach kwaśnych, obojętnych i w rozcieńczonych alkaliach,
  • sprzyja powstawaniu emulsji typu O/W,
  • modyfikator właściwości reologicznych (poprawia konsystencję preparatów),
  • oparty na odnawialnych surowcach roślinnych – wysoka biodegradowalność.

Zastosowanie:

  • maści,
  • szampony, odżywki, serum, maski do włosów,
  • preparaty do koloryzacji włosów,
  • kremy do rąk, stóp, ciała,
  • kremy pod oczy,
  • kremy przeciwzmarszczkowe,
  • kremy przeciwsłoneczne,
  • kremy po goleniu,
  • samoopalacze,
  • balsamy, lotiony,
  • preparaty do mycia twarzy i ciała,
  • peelingi,
  • bazy pod makijaż, podkłady,
  • tusze do rzęs, eyelinery,
  • pomadki, balsamy do ust,
  • preparaty do demakijażu,
  • preparaty do depilacji,
  • środki smarowe (lubrykanty), ciecze obróbcze.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Ceteareth-6; alkohol cetearylowy, etoksylowany; polioksyetylenowy alkohol cetearylowy; eter cetostearylowy glikolu polietylenowego; (Ukryj)

Tagi:

emulgator alkoksylowany alkohol czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie obróbka metalu środki higieny osobistej środki ochrony roślin niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
ADRDobra praktyka produkcyjna EFfCIProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .