Nazwa chemiczna:

Alkohole, C12-18, etoksylowane

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

detergenty, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

alkoksylowane alkohole, etoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

68213-23-0

Opis

ROKAnol® C7 to niejonowy środek powierzchniowo czynny, należący do grupy etoksylowanych alkoholi tłuszczowych o nazwie INCI: Laureth-7. Produkt współtworzy grupę surfaktantów bazujących na alkoholu laurylowym o dystrybucji węglowej C12-C18. Ma postać klarownej lub lekko mętnej cieczy z tendencją do rozwarstwiania w czasie o barwie max. 50 w skali Hazena w temperaturze 40°C. ROKAnol® C7 jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Wartość parametru HLB dla tego wyrobu wynosi około 11,9. Produkt handlowy zawiera ponad 99% substancji aktywnej i krzepnie w temperaturze ok. 16°C.

ROKAnol® C7 dzięki bardzo dobrym właściwościom detergencyjnym, zwilżającym, dyspergującym i emulgującym znajduje zastosowanie jako surfaktant podstawowy w ciekłych i proszkowych detergentach, płynach do mycia naczyń, domowych i technicznych środkach czystości oraz środkach do czyszczenia rąk. Może być stosowany w środowisku czynników utleniających, redukujących i twardej wody. Jest aktywny w zimnej wodzie, w kąpielach kwaśnych, obojętnych i rozcieńczonych alkaliach. ROKAnol® C7 może być stosowany w mieszaninie z innymi niejonowymi środkami pomocniczymi oraz w mieszaninach z anionowymi i kationowymi środkami powierzchniowo czynnymi. W mieszaninie z alkilosiarczanami i alkiloarylosulfonianami wykazuje synergiczne działanie myjąco-czyszczące.

Ponadto produkt znajduje zastosowanie w procesach wstępnej obróbki włókien, jako komponent formulacji usuwającej plamy olejowe (oleje mineralne) z tkaniny/dzianiny, które są wynikiem przemysłowych procesów dziewiarskich i tkackich. Dzięki właściwościom zwilżającym tkaninę bawełnianą, ROKAnol® C7 może być użyty jako składnik kompozycji bielących surowe dzianiny i tkaniny bawełniane. Stosowany jest również w końcowym etapie procesu wybarwiania materiałów włókienniczych jako jeden ze składników usuwających nadmiar barwników z kąpieli.  Jest produktem ulegającym biodegradacji w środowisku naturalnym.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • bardzo dobre właściwości detergencyjne, zwilżające, emulgujące i dyspergujące,
  • dobre właściwości odtłuszczające,
  • odporność na kwasy, twardą wodę i rozcieńczone alkalia,
  • kompatybilny z niejonowymi, anionowymi i kationowymi środkami powierzchniowo czynnymi,
  • produkt biodegradowalny,
  • usuwa zabrudzenia olejowe z dzianin i tkanin.

Zastosowanie:

  • kremy do rąk,
  • detergenty do użytku domowego oraz profesjonalnego (ciekłe detergenty do prania oraz proszki, płyny do mycia naczyń, preparaty do mycia twardych powierzchni, środki do mycia rąk),
  • kąpiele bielące we włókiennictwie,
  • kąpiele piorące po barwieniu tkanin/dzianin.

Tagi:

emulgator alkoksylowany alkohol detergent środki higieny osobistej niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Produkt uniwersalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .