Nazwa chemiczna:

Produkt reakcji chlorków kwasowych C8-C12 (parzyste) z glicyną i wodorotlenkiem sodu

Segment:

surfaktanty, anionowe

Branże i aplikacje:

kosmetyki i środki higieny osobistej

Funkcja:

środki czyszczące, środki spieniające

Budowa:

surfaktanty aminokwasowe

Producent:

PCC Exol SA

Opis

ROKAtend GL to anionowy środek powierzchniowo czynny z grupy surfaktantów aminokwasowych o nazwie INCI: Sodium Lauroyl Glycinate, stosowany głównie w aplikacjach kosmetycznych. Produkt ten wytwarzany jest w oparciu o biomimetyki, czyli surowce naśladujące naturalnie występujące związki chemiczne oraz kwasy tłuszczowe – surowce pochodzenia roślinnego. Surfaktant ten występuje w formie roztworu wodnego o zawartości substancji aktywnej około 20% i barwie od słomkowej do jasnożółtej.

Surfaktanty aminokwasowe są najłagodniejszymi środkami powierzchniowo czynnymi dostępnymi na rynku. Jako pierwszo- i drugorzędowe surfaktanty są łagodne dla skóry i oczu. Znaczna liczba badań wskazuje, że są one hipoalergiczne i niekomedogenne. Z powodu silnej adsorpcji na powierzchniach białkowych przyczyniają się do uczucia długotrwałego komfortu i miękkości skóry. Są bardzo delikatnym środkiem czyszczącym do włosów. Cechują się niską toksycznością wobec komórek ludzkiej skóry. Dają one włosom uczucie miękkości i jedwabistości.

Odznaczają się świetnym efektem pianotwórczym również w wyższym zakresie pH. Stabilna i gęsta piana jest tworzona nawet w obecności substancji łojowych i twardej wody. Wysokość piany i jej stabilność jest porównywalna z najlepszymi surfaktantami pianotwórczymi, jakimi są SLESy i betainy. Surfaktanty aminokwasowe względnie dobrze znoszą wysoką alkaliczność środowiska i mogą być używane jako wspomagacze tworzenia piany nawet przy wysokich wartościach pH, które powoduje w przypadku innych surfaktantów obniżenie skuteczności.

Są przyjazne dla środowiska, charakteryzują się wysoką i szybką biodegradowalnością. Rozkład bakteryjny ma miejsce szybciej niż w przypadku większości innych dostępnych handlowo surfaktantów anionowych.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • surfaktant anionowy o bardzo łagodnym działaniu na skórę i oczy,
  • bardzo dobre właściwości pianotwórcze,
  • redukuje drażniące działanie innych związków powierzchniowo czynnych na skórę,
  • posiada znakomite właściwości myjące,
  • przyczynia się do uczucia długotrwałego komfortu i miękkości skóry,
  • poprzez silną adsorpcję na powierzchni włosów, redukcję ładunków elektrostatycznych i wiązalność daje odczucie miękkości i jedwabistości włosów,
  • jest łatwo biodegradowalny,
  • oparty na odnawialnych surowcach roślinnych,
  • nie zawiera konserwantów.

Zastosowanie:

  • szampony, zwłaszcza bardzo łagodne szampony dla dzieci,
  • płyny do mycia ciała,
  • żele pod prysznic,
  • płyny do kąpieli,
  • delikatne mydła w płynie,
  • środki do mycia i pielęgnacji twarzy.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Glicynian; Sodium Lauroyl Glycinate; (Ukryj)

Tagi:

surfaktanty aminokwasowe anionowe surfaktanty surfaktanty podstawowe kosmetyki i środki higieny osobistej
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
NowośćProdukt bezpiecznyProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .