Nazwa chemiczna:

Lanolina + 75 EO

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

czyszczenie i mycie przemysłowe, kosmetyki i środki higieny osobistej

Funkcja:

emulgatory, solubilizatory, środki czyszczące, środki zwilżające

Budowa:

alkoksylowane alkohole, etoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

61790-81-6

INCI:

PEG-75 Lanolin

Opis

ROKAnol LN75K to niejonowy środek powierzchniowo czynny o nazwie INCI: PEG-75 Lanolin, będący etoksylowaną pochodną lanoliny, stosowaną głównie w aplikacjach kosmetycznych. Surfaktant ten występuje w postaci wosku barwy od żółtej do jasnobrązowej. ROKAnol LN75K jest pochodną lanoliny, która wykazuje dobrą rozpuszczalność w wodzie.

Znajduje zastosowanie przede wszystkim jako środek kondycjonujący i emolient w kosmetykach myjących i pielęgnacyjnych. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę ochronną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli zmiękcza i wygładza. Produkt wykazuje działanie zwilżające – ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów.

W niektórych systemach polioksyetylenowana lanolina zmniejsza działanie drażniące anionowych związków powierzchniowo czynnych. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, takich jak kompozycje zapachowe (perfumy, olejki eteryczne), wyciągi roślinne, antyseptyki, substancje tłuszczowe, itp.

ROKAnol LN75K może być stosowany jako emulgator do układów typu olej w wodzie (O/W). Pełni również rolę modyfikatora właściwości reologicznych, czyli poprawia konsystencję, powodując wzrost lepkości w preparatach myjących, zawierających anionowe związki powierzchniowo czynne.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • emolient i środek kondycjonujący w kosmetykach zmywalnych,
  • wygładza skórę i włosy,
  • ciekła postać ułatwia formułowanie preparatów,
  • środek ułatwiający rozpuszczanie perfum, olejków eterycznych, antyseptyków,
  • kompatybilność i synergizm działania z innymi związkami powierzchniowo czynnymi,
  • stabilizuje emulsje typu olej w wodzie (O/W),
  • jest biodegradowalny.

Zastosowanie:

  • kosmetyki i detergenty,
  • szampony,
  • mydła w płynie,
  • płyny do mycia ciała,
  • żele do mycia twarzy i ciała,
  • żele pod prysznic,
  • płyny do kąpieli,
  • płyny tonizujące, ściągające, płyny przed i po goleniu,
  • kremy, mleczka, balsamy,
  • wodne lub wodno-alkoholowe płyny o dużej przejrzystości,
  • detergenty do mycia przemysłowego,
  • środek zwilżający i kondycjonujący w preparatach do trwałej ondulacji na zimno.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Lanolina, etoksylowana; polioksyetylenowana (75) lanolina (Ukryj)

Tagi:

środek czyszczący alkoksylowany alkohol czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie detergent środki higieny osobistej niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .