Nazwa chemiczna:

Monooleinian Sorbitanu

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

agrochemikalia, środki ochrony roślin i nawozy, czyszczenie i mycie przemysłowe, detergenty, farby i lakiery, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł budowlany, dodatki do betonu i zapraw, przemysł metalurgiczny, obróbka, przemysł wydobywczy, wydobycie ropy i gazu, środki smarowe i płyny funkcyjne, oleje i płyny hydrauliczne, tworzywa sztuczne, dodatki do tworzyw sztucznych, włókiennictwo i tekstylia, wydobycie i produkcja ropy i gazu

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

estry sorbitanu

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

1338-43-8

INCI:

Sorbitan Oleate

Opis

ROKwin 80 to niejonowy surfaktant, stanowiący pochodną sorbitanu i kwasu oleinowego. Otrzymywany jest w reakcji kondensacji sorbitolu z kwasem oleinowym. Produkowany jest w formie cieczy o barwie od żółtej do ciemnobrązowej. Nie rozpuszcza się wodzie.

Rokwin 80 cechuje się zdolnościami gaszenia piany. Jest też uniwersalnym emulgatorem. Znajduje zastosowanie głównie jako emulgator typu woda w oleju (W/O), ale może być użyty jako ko-emulgator oleju w wodzie (O/W) w połączeniu z produktami z grupy Rokwinoli.

W roli emulgatora może być stosowany w emulsyjnych środkach wybuchowych w przemyśle wydobywczym. Właściwości Rokwinu 80 jako emulgatora wykorzystywane są w cieczach obróbczych i formulacjach bezwodnych.

Produkt ten służy jako plastyfikator PVC do wytwarzania kompozycji służących pokrywaniu papieru i folii metalowych. Jest stabilizatorem emulsji przy polimeryazcji styrenu, butadienu i kopolimeru butadien-styren. Ponadto sprawdza się w postaci dyspergatora pigmentów, dyspergatora wycieku substancji ropopochodnych do wód, dyspergatora asfaltenów, środka wiążącego w wypełniaczach w wielu formulacjach.

W kosmetyce stosowany jest jako emulgator, lubrykant oraz środek zwilżający i znajduje się w lotionach, kremach, środkach do pielęgnacji włosów oraz kremach do opalania, szminkach, piankach do golenia i kremach do depilacji.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • zdolności gaszenia piany,
  • emulgator typu W/O i ko-emulgator O/W w połączeniu z ROKwinolami,
  • jego unikalne właściwości aplikacyjne sprawiają, że Rokwin 80 znajduje zastosowanie w wielu branżach przemysłowych.

Zastosowanie:

  • lotiony,
  • kremy,
  • środki do pielęgnacji włosów,
  • kremy do opalania,
  • szminki,
  • pianki do golenia,
  • kremy do depilacji,
  • przemysł wydobywczy,
  • kosmetyki,
  • tworzywa sztuczne.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Ester kwasu oleinowego i sorbitolu (Ukryj)

Tagi:

emulgator ester sorbitanu dodatek do tworzyw sztucznych polimeryzacja emulsyjna przemysł budowlany czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie obróbka metalu olej hydrauliczny płyn hydrauliczny farby i lakiery detergent środki higieny osobistej środki ochrony roślin włókiennictwo niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Dobra praktyka produkcyjna EFfCI


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .