Nazwa chemiczna:

Laurylosiarczan sodu

Segment:

surfaktanty, anionowe

Branże i aplikacje:

czyszczenie i mycie przemysłowe, detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, opakowania

Funkcja:

surfaktanty podstawowe, środki spieniające

Budowa:

alkilosiarczany

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

85586-07-8

INCI:

Sodium Lauryl Sulfate

Opis

ROSULfan L to alkilosiarczan należący do grupy surfaktantów anionowych o nazwie INCI: Sodium Lauryl Sulfate, SLS. Dedykowany jest głównie do zastosowań kosmetycznych i detergencyjnych. Produkt handlowy zawiera substancję aktywną w zakresie 27,5-30,0%. W temperaturze powyżej 30°C występuje jako klarowna ciecz o barwie od bezbarwnej do jasnożółtej. W niższych temperaturach wyrób ma tendencje do krystalizacji, ogrzany do temperatury 40°C wraca do pierwotnej postaci, nie tracąc przy tym swoich właściwości. Czystość mikrobiologiczna produktu zapewniona jest przez dodatek konserwantu MIT/CIT.

ROSULfan L (SLS) jest jednym z podstawowych, uniwersalnych surfaktantów anionowych do zastosowań myjących i czyszczących. Wykazuje jedynie częściową odporność na wodę twardą, dlatego często stosowany jest w połączeniu z SULFOROKAnolami.

Głównymi właściwościami produktu są doskonała detergencja, emulgowalność, zwilżalność oraz silna pianotwórczość – produkt ten generuje wysokie i bardzo stabilne piany. Z uwagi na swój charakter jonowy, surfaktant ten doskonale sprawdza się w formulacjach z anionowymi, niejonowymi oraz amfoterycznymi związkami powierzchniowo czynnymi oraz innymi składnikami. Biorąc pod uwagę tak liczne właściwości powierzchniowe, ROSULfan L znajduje zastosowanie jako składnik ciekłych i proszkowych formulacji myjących, czyszczących, piorących oraz wyrobów kosmetycznych. Co więcej, produkt stanowi istotny składnik kosmetyków samochodowych, np. aktywnych pian. Produkt jest stosowany w aplikacjach przemysłowych. W polimeryzacji emulsyjnej zapewnia doskonałą stabilizację dyspersji.

ROSULfan L jest całkowicie biodegradowalny oraz spełnia kryteria dyrektyw dotyczących kosmetyków i detergentów.

Produkt jest dopuszczony do stosowania jako niebezpośredni dodatek do żywności na podstawie list opublikowanych przez amerykańską organizację FDA (Food and Drug Administration) oraz niemiecką organizację BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).

Lista FDA:

  • 175.105
  • 175.210
  • 175.300
  • 175.320
  • 176.170
  • 176.180
  • 176.210
  • 177.1680
  • 177.1200
  • 177.1210
  • 177.2600
  • 177.2800
  • 178.3400

Lista BfR:

  • XXXVI

Należy pamiętać, że produkt może być stosowany zgodnie z podanymi przez organizację definicjami, nie przekraczając maksymalnej dozwolonej dawki.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • bardzo dobre właściwości myjące i czyszczące,
  • wykazuje bardzo dobre właściwości pianotwórcze,
  • posiada szeroki zakres zastosowań w aplikacjach kosmetycznych i przemysłowych,
  • wykazuje działanie zarówno w warunkach pH zasadowego, jak i kwaśnego.

Zastosowanie:

  • szampony,
  • płynne mydła,
  • płyny do kąpieli,
  • kosmetyki pielęgnacyjne do golenia,
  • profesjonalne kosmetyki do samochodów,
  • uniwersalne płyny myjące i czyszczące,
  • czyszczenie i mycie przemysłowe,
  • kosmetyka.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
SLS; Sól sodowa siarczanu alkoholu laurylowego; Siarczanowany Alkohol Laurylowy; C12-14 AS Na; (Ukryj)

Tagi:

środek spieniający alkilosiarczan czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie detergent środki higieny osobistej anionowy surfaktant anion FDA bfR opakowania do żywności kontakt z żywnością
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
BfRFDADobra praktyka produkcyjna EFfCI


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .