ROKAnol L9R MB ialah surfaktan bukan ionik, yang tergolong dalam kumpulan alkohol lemak etoksilasi dengan nama INCI: Laureth-9 . Produk ini menghasilkan bersama sekumpulan surfaktan berasaskan alkohol lauril. Pada suhu bilik, ia mempunyai bentuk pes cecair dengan warna maksimum 100 dalam skala Hazen. ROKAnol L9R MB larut secara bebas dalam air. Nilai HLB untuk produk ini adalah lebih kurang 13.1. Produk komersial ini mengandungi lebih 99% bahan aktif dan memejal pada suhu kira-kira 20°C.
Produk ini diperakui RSPO di bawah model rantaian bekalan Mass Balance. Pensijilan ini mengesahkan bahawa rantaian bekalan mematuhi keperluan RSPO untuk pengeluaran minyak sawit yang mampan.
ROKAnol L9R MB dicirikan oleh hidrofilik yang sedikit lebih rendah daripada ROKAnol L9. Sama seperti ROKAnol L9, ia mempunyai sifat pengemulsi dan pelarut . Disebabkan nilai titik awannya yang tinggi dalam air , ia boleh digunakan dalam aplikasi yang memerlukan suhu tinggi .
Disebabkan sifat detergen, pembasahan, penyebaran dan pengemulsian yang sangat baik, produk ini digunakan sebagai surfaktan asas dalam detergen cecair dan serbuk, dan sebagai cecair pencuci pinggan mangkuk, pembersih isi rumah dan teknikal serta pembersih tangan . Dalam aplikasi ini, ia menunjukkan sinergi dalam tindakan dengan ROKAnol LK3, memberikan kesan detergen yang tinggi dan mengurangkan pemendapan semula kotoran.
ROKAnol L9R MB boleh digunakan dalam persekitaran faktor pengoksidaan dan penurunan serta kehadiran air keras. Ia aktif dalam air sejuk, dalam rendaman berasid dan neutral, serta dalam alkali cair. Ia mempunyai rintangan yang lebih tinggi terhadap persekitaran alkali berbanding ROKAnol L7.
ROKAnol L9R MB boleh digunakan dalam campuran dengan agen bantu bukan ionik lain dan dalam campuran dengan surfaktan anionik dan kationik. Ia mempunyai kesan pencucian dan pembersihan sinergik dalam campuran dengan alkil sulfat dan alkil aril sulfonat.
ROKAnol L9R MB juga digunakan secara meluas sebagai ramuan dalam persediaan kosmetik , termasuk untuk mencuci dan menjaga kulit dan rambut, dalam kosmetik solekan, pelindung matahari, krim pencukur dan kosmetik selepas bercukur.
Di samping itu, produk ini digunakan dalam pra-rawatan gentian sebagai komponen formulasi untuk menghilangkan kesan minyak mineral daripada fabrik tenunan dan rajutan yang terhasil daripada proses mengait dan tenunan industri.
Disebabkan sifatnya yang membasahi fabrik kapas, ia boleh digunakan sebagai komponen komposisi pelunturan untuk pakaian rajutan mentah dan fabrik kapas. Produk ini juga berfungsi dengan baik pada peringkat akhir proses pencelupan tekstil sebagai salah satu komponen yang menghilangkan pewarna berlebihan daripada rendaman .
Produk memenuhi kriteria biodegradasi mengikut metodologi OECD (data biodegradasi berdasarkan data literatur).
Sifat dan aplikasi
Kelebihan produk:
sifat detergen, pembasahan, pengemulsi dan penyebaran yang sangat baik,
sifat penyahgris yang baik,
rintangan terhadap asid, air keras dan alkali cair,
serasi dengan surfaktan bukan ionik, anionik dan kationik,
kesan pencucian dan pembersihan sinergistik dalam campuran dengan alkil sulfat dan alkil aril sulfonat.
Aplikasi:
produk pencucian, penjagaan dan penggayaan rambut (syampu, perapi, serum, gel, busa),
PCC EXOL SA ialah salah satu pengeluar surfaktan dan formulasi kimia terpenting di Eropah Tengah dan Timur. Syarikat itu menawarkan surfaktan, bahan tambahan pakar dan formulasi kimia untuk banyak cabang industri.
Semua maklumat di atas yang berkaitan dengan produk disediakan mengikut pengetahuan terbaik pengilang dan diterbitkan dengan niat baik. Walau bagaimanapun, pengilang tidak menjamin maklumat dan kandungan dokumen ini adalah lengkap dan tepat, dan tidak akan bertanggungjawab ke atas keputusan penggunaannya. Pengguna bertanggungjawab untuk mengesahkan dan mengesahkan maklumat dan kandungan dokumentasi ini sendiri. Pengilang berhak menukar kandungan dokumen ini pada bila-bila masa tanpa menyatakan sebab perubahan tersebut.