Nazwa chemiczna:

Polioksyetylenoglikol, Glikol polietylenowy

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne

Branże i aplikacje:

agrochemikalia, środki ochrony roślin i nawozy, czyszczenie i mycie przemysłowe, detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, opakowania, przemysł budowlany, dodatki do betonu i zapraw, płyty gipsowo-kartonowe i dodatki do gipsu, przemysł celulozowo-papierniczy, przemysł metalurgiczny, obróbka, przemysł spożywczy, dodatki do opakowań spożywczych

Funkcja:

emulgatory, środki zwilżające

Budowa:

glikole polietylenowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

25322-68-3

INCI:

PEG-16

Opis

POLIkol 800 należy do grupy polioksyetylenoglikoli (PEG o średniej masie cząsteczkowej wynoszącej 600). Produkt ma postać cieczy o wysokiej lepkości lub miękkiej białej pasty. POLIkol 800 charakteryzuje się szerokim zakresem właściwości aplikacyjnych. Posiada bardzo dobre właściwości zmiękczające, smarne, solubilizujące i nawilżające. Środek ten wykazuje dobre działanie antyelektrostatyczne i silne właściwości higroskopijne.

W formulacjach kosmetycznych POLIkol 800 pełni rolę solubilizatora oraz działa jako humektant, wiążąc wodę. Może być skutecznie wykorzystywany przy modyfikacji reologii substancji czynnych. Dzięki właściwościom antyelektrostatycznym produkt znajduje zastosowanie w czyszczeniu przemysłowym oraz przy obróbce metali. Właściwości higroskopijne są wykorzystywane w branży agrochemicznej, szczególnie przy produkcji nawozów.

Produkt stosowany jest z powodzeniem do utwardzania betonu i zapraw cementowych. Redukuje straty wody mieszanki, pozwalając na lepsze związanie materiału. Przy odpowiednim dozowaniu zwiększa wytrzymałość mechaniczną stwardniałego betonu. Produkt może być używany przy projektowaniu betonów samoutwardzalnych.

Dodatkowo POLIkol 800 pozytywnie wpływa na właściwości mechaniczne pian poliuretanowych. Przy odpowiednim dozowaniu do systemu, zmniejsza kruchość oraz zwiększa wytrzymałość pian na ściskanie. 

Ponadto POLIkol 800 posiada pozytywną opinię międzynarodowych organizacji, takich jak amerykańska organizacja FDA (Food and Drug Administration), która zezwala na stosowanie Polietylenoglikolu w formie niebezpośredniego dodatku do żywności na podstawie list CFR 21:

  • 175.105
  • 175.210
  • 176.180
  • 176.200

Należy pamiętać, że produkt może być stosowany zgodnie z podanymi przez organizację definicjami, nie przekraczając maksymalnej dozwolonej dawki.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • znakomity rozpuszczalnik substancji czynnych,
  • silne właściwości higroskopijne,
  • środek o właściwościach antyelektrostatycznych i smarnych,
  • dodatek do pian PUR i PIR,
  • składnik domieszek do betonów i zapraw cementowych,
  • zgodność z FDA,
  • dobra rozpuszczalność w wodzie.

Zastosowanie:

  • dodatek stosowany przy wytwarzaniu pian PUR i PIR,
  • betony samoutwardzalne,
  • zaprawy cementowe,
  • obróbka metali,
  • czyszczenie przemysłowe,
  • kosmetyki,
  • agrochemikalia,
  • dodatki do opakowań.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
PEG; PEG-16; (Ukryj)

Tagi:

środek pomocniczy glikol polietylenowy PEG przemysł budowlany czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie obróbka metalu detergent środki higieny osobistej przemysł celulozowo-papierniczy środki ochrony roślin FDA opakowania do żywności opakowania polioksyetylenoglikol
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
FDAProdukt bezpiecznyProdukt uniwersalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .