Nazwa chemiczna:

Polioksyetylenoglikol, Makrogol, Glikol polietylenowy

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne

Branże i aplikacje:

kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł spożywczy

Funkcja:

emulgatory, środki zwilżające

Budowa:

glikole polietylenowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

25322-68-3

INCI:

PEG-45

Opis

POLIkol 2000 płatki to produkt należący do grupy polioksyetylenoglikoli (PEG o średniej masie cząsteczkowej wynoszącej 2000) o nazwie INCI: PEG-45. Produkt handlowy jest woskiem oferowanym w formie płatków, o barwie od białej do jasnożółtej. Temperatura krzepnięcia produktu to około 50°C. Produkt dobrze rozpuszcza się w wodzie, niskich alkoholach alifatycznych, eterze etylowym i chloroformie.

POLIkol 2000 płatki może być stosowany jako solubilizator, lubrykant i dyspergator w kosmetykach, pełniąc funkcję bazy pod kremy i pomadki do ust. Znajduje również zastosowanie w lakierach, żelach, odżywkach i preparatach koloryzujących do włosów, a także preparatach stosowanych po opalaniu. Jest kompatybilny z innymi szeroko stosowanymi w kosmetykach środkami nawilżającymi (alkohol cetylowy, gliceryna).

Dzięki bardzo dobrym właściwościom dyspergującym i dobrej rozpuszczalności w wodzie produkt ten polecany jest do łączenia wielu składników aktywnych formulacji. Może pełnić funkcję plastyfikatora i środka wiążącego do mydeł w kostkach, przeciwdziałając ich pękaniu. Dzięki właściwościom smarnym, wchodzi on również w skład żeli intymnych (lubrykantów), w których zapewnia odpowiednie nawilżenie i zmniejsza tarcie. Gwarantuje przyjemne uczucie na skórze, nie pozostawiając tłustego filmu. Zastosowany w perfumach pełni funkcje utrwalacza zapachu, zmniejsza szybkość parowania bardziej lotnych składników kompozycji perfum, powodując jedynie stopniowe zmiany zapachu.

POLIkol 2000 płatki znajduje także zastosowanie jako lubrykant w przemyśle spożywczym. Posiada pozytywną opinie międzynarodowych organizacji, takich jak FDA (Food and Drug Administration), która zezwala na stosowanie polietylenoglikolu w formie niebezpośredniego dodatku do żywności na podstawie list CFR 21:

  • 175.105
  • 175.210
  • 176.180
  • 176.200

Należy pamiętać, że produkt może być stosowany zgodnie z podanymi przez organizację definicjami, nie przekraczając maksymalnej dozwolonej dawki.

Produkt jest niesklasyfikowany zgodnie z regulacją CLP.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • wykazuje właściwości solubilizujące, zmiękczające, smarne i nawilżające,
  • bezpieczna, nietoksyczna substancja,
  • dobra rozpuszczalność w wodzie,
  • dobra biodegradowalność.

Zastosowanie:

  • kosmetyki do pielęgnacji i stylizacji włosów,
  • preparaty po opalaniu,
  • żele intymne,
  • lubrykant w przemyśle spożywczym,
  • spoiwo i plastyfikator do mydeł w kostkach,
  • utrwalacz zapachu.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
PEG; PEG-45; (Ukryj)

Tagi:

glikol polietylenowy PEG makrogol glikol polietylenowy
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Produkt bezpieczny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .