Nazwa chemiczna:

Polioksyetylenoglikol, Glikol polietylenowy

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne

Branże i aplikacje:

detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł budowlany, dodatki do betonu i zapraw, przemysł metalurgiczny, obróbka, przemysł spożywczy, dodatki do opakowań spożywczych, tworzywa sztuczne, dodatki do tworzyw sztucznych, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

emulgatory, środki zwilżające

Budowa:

glikole polietylenowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

25322-68-3

INCI:

PEG-180

Opis

POLIkol 8000 to produkt należący do grupy polioksyetylenoglikoli (PEG o średniej masie cząsteczkowej wynoszącej 8000) o nazwie INCI: PEG-180. Produkt handlowy jest woskiem o barwie od białej do jasnożółtej. Temperatura krzepnięcia produktu to około 55°C. POLIkol 8000 w nieograniczonym stopniu rozpuszcza się w wodzie oraz w niskich alkoholach alifatycznych. Jest produktem bezpiecznym, nietoksycznym oraz nie powoduje podrażnienia skóry.

POLIkol 8000 może być używany jako środek zatrzymujący wilgoć w preparatach kosmetycznych, takich jak odżywki, serum, szampony i maski do włosów, preparaty do stylizacji włosów. Jest środkiem zagęszczającym do szamponów, płynów do mycia ciała lub kąpieli pianowych. Wyrób jest łatwy w dozowaniu i posiada właściwość modyfikowania lepkości formulacji, nawet przy niskich stężeniach. Produkt może być również stosowany jako nośnik substancji aktywnych i środek wiążący w kostkach do zmywarek, tabletkach do prania i solach do kąpieli.

W aplikacjach przemysłowych jest składnikiem preparatów smarnych, głównie rozpuszczalnych w wodzie syntetycznych cieczy do obróbki skrawaniem oraz płynów przenoszących ciepło (heat transfer fluids). Produkt wykorzystywany jako środek antyadhezyjny w przemyśle przetwórstwa gumy (produkcja opon), tworzyw sztucznych i elastomerów. Wykorzystywany jest również jako środek pomocniczy przy procesach nanoszenia powłok galwanicznych. Jest także środkiem pomocniczym w obróbce tekstyliów i w dodatkach do farb.

POLIkol 8000 pełni funkcję plastyfikatora i środka wiążącego przy produkcji ceramiki oraz opakowań do żywności na bazie biopolimerów. Posiada pozytywną opinie międzynarodowych organizacji takich jak FDA (Food and Drug Administration), która zezwala na stosowanie polietylenoglikolu w formie niebezpośredniego dodatku do żywności na podstawie list CFR 21: 175.105; 175.210; 176.180; 176.200. Należy pamiętać, że produkt może być stosowany zgodnie z podanymi przez organizację definicjami, nie przekraczając maksymalnej dozwolonej dawki.

Produkt jest niesklasyfikowany zgodnie z regulacją CLP.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • bardzo dobry plastyfikator i środek antyadhezyjny,
  • wykazuje właściwości zmiękczające, smarne, nawilżające i zagęszczające,
  • środek wiążący, spoiwo w detergentach,
  • bezpieczna, nietoksyczna substancja, nie powoduje podrażnienia skóry,
  • nieograniczona rozpuszczalność w wodzie,
  • biodegradowalny.

Zastosowanie:

  • kosmetyki,
  • detergenty w formie kostek,
  • produkcja opakowań,
  • obróbka metali,
  • przemysł budowlany,
  • przemysł tekstylny,
  • przetwórstwo tworzyw sztucznych i elastomerów.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
PEG; PEG-180; (Ukryj)

Tagi:

glikol polietylenowy PEG przemysł budowlany obróbka metalu detergent polioksyetylenoglikol
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIProdukt bezpiecznyProdukt uniwersalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .