Nazwa chemiczna:

Macrogolglycerol hydroxystearate

Regulatory status:

ROKAcet HR40PF spełnia wymagania zdefiniowane przez Europejską Farmakopeę (wersja 9.0) zdefiniowane w Monografii dla Macrogolglycerol Hydroxystearate

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

przemysł farmaceutyczny

Funkcja:

emulgatory, solubilizatory

Budowa:

alkoksylowane kwasy tłuszczowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

61788-85-0

INCI:

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil

Opis

ROKAcet HR40PF to etoksylowany olej rycynowy. Produkt handlowy zawiera 99% substancji aktywnej występującej w formie klarownej lepiej cieczy lub pasty o barwie jasnożółtej. Jest to produkt zgodny z restrykcyjnymi wymaganiami aktualnej wersji Europejskiej Farmakopei zdefiniowanymi w monografii dla Macrogol Glycerolhydroxystearate. Jest to również odpowiednik produktu opisanego w amerykańskiej farmakopei USP pod nazwą Polyoxyl 40 Hydrogenated Castor Oil.

Produkcja ROKAcetu HR40PF obejmuje dodatkowy proces usuwania niepożądanych zanieczyszczeń i półproduktów, aby zagwarantować możliwe najniższy poziom metali ciężkich, tlenku etylenu czy 1,4-dioksanu, zgodny z normami dopuszczalnymi przez producentów końcowych formulacji leczniczych.

ROKAcet HR40PF należy do grupy surfaktantów niejonowych. Liczba HLB produktu wynosi w granicach 14-16, co oznacza, że substancja wykazuje bardzo dobre właściwości emulgujące. W związku z tym produkt stosowany jest jako emulgator dla różnych hydrofobowych substancji aktywnych, gwarantując odpowiednią dyspersję i poprawiając biodostępność składnika aktywnego leku. Produkt posiada bardzo dobre właściwości solubilizujące, które poprawiają stabilność formulacji zawierającej hydrofobowe składnik jak np. witaminy z grupy A, D, E, K lub inne składniki funkcyjne leku, które są trudno rozpuszczalne w wodzie. ROKAcet HR40PF jest szeroko stosowanym składnikiem formulacji do aplikacji na skórę lub w aplikacji doustnej ze względu na brak smaku i bardzo słaby, praktycznie niewyczuwalny zapach.

Produkt jest chemicznym odpowiednikiem etoksylowanego uwodornionego oleju rycynowego – substancji zaakceptowanej przez FDA (Food and Drug Administration) jako nieaktywny składnik formulacji leczniczej występującej w formie kapsułek, maści, emulsji, kremów, czy roztworów stomatologicznych.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei określone dla Macrogol Glycerolhydroxystearate,
  • wyróżnia się niską zawartością tlenku etylenu, 1,4-dioksanu oraz metali ciężkich,
  • posiada bardzo dobre właściwości emulgujące i solubilizujące,
  • odpowiednik chemiczny substancji dopuszczonej przez FDA jako nieaktywnego składnika leków.

Zastosowanie:

  • maści,
  • kremy,
  • żele,
  • emulsje,
  • kapsułki,
  • tabletki,
  • roztwory stomatologiczne.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Macrogol Glycerol Hydroxystearate, Polyoxyl 40 Hydrogenated Castor Oil (Ukryj)

Tagi:

farmakopea kosmetyki farmaceutyczny eur. ph. jakość farmaceutyczna API dermokosmetyki maści kapsułki tabletki leki środek pomocniczy składniki aktywne środki wiążące emolienty emulgator
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIISO 14000ISO 9001Jakość farmaceutycznaNowośćOHSASProdukt bezpieczny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .