Nazwa chemiczna:

Uwodorniony olej rycynowy, etoksylowany

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

kosmetyki i środki higieny osobistej

Funkcja:

emulgatory, mydła w płynie, solubilizatory, surfaktanty podstawowe

Budowa:

alkoksylowane kwasy tłuszczowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

61788-85-0
INCI: PEG-40 Hydrogenated Castor Oil

Opis

ROKAcet HR40 to niejonowy środek powierzchniowo czynny o nazwie INCI: PEG-40 Hydrogenated Castor Oil. Produkt ten jest surfaktantem bazującym na odnawialnych surowcach roślinnych. Zawartość substancji aktywnej jest bliska 100%. Produkt występuje w formie pasty o barwie od białej do żółtej o temperaturze krzepnięcia około 17°C. ROKAcet HR40 jest pochodną uwodornionego oleju rycynowego, która wykazuje dobrą rozpuszczalność w wodzie.

ROKAcet HR40 znajduje bardzo szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Pełni funkcję emulgatora oraz substancji myjącej w preparatach spłukiwalnych, głównie w szamponach, mydłach w płynie, żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, żelach do mycia twarzy i ciała, itp. Jego bardzo dobre właściwości emulgujące sprawiają, że szeroko stosowany jest także w balsamach do ciała, kremach, lotionach, odżywkach i maskach do włosów, preparatach do stylizacji włosów, preparatach do makijażu i demakijażu.

Ponadto produkt pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycji zapachowych, wyciągów roślinnych, witamin i innych substancji olejowych w roztworach wodnych oraz wodno-alkoholowych. Właściwość ta szeroko wykorzystywana jest w kosmetykach i perfumach.

ROKAcet HR40 jest całkowicie biodegradowalny i spełnia kryteria dyrektywy o kosmetykach.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • zdolność solubilizacji olejków eterycznych, substancji zapachowych i innych substancji olejowych,
  • bardzo dobry emulgator i środek myjący w kosmetykach zmywalnych,
  • stabilizacja emulsji typu olej w wodzie (O/W),
  • produkt biodegradowalny,
  • dobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe,
  • oparty na odnawialnych surowcach roślinnych.

Zastosowanie:

  • preparaty do mycia, pielęgnacji i stylizacji włosów,
  • kosmetyki do mycia i pielęgnacji twarzy i ciała,
  • kosmetyki do makijażu i demakijażu,
  • preparaty do koloryzacji i dekoloryzacji włosów,
  • wody po goleniu i inne preparaty alkoholowe,
  • preparaty przeciwsłoneczne,
  • perfumy, mgiełki zapachowe do ciała,
  • płyny i żele do higieny intymnej,
  • preparaty ochronne do ust,
  • preparaty przeciwtrądzikowe.

Tagi:

emulgator solublizator środek czyszczący etoksylowany kwas tłuszczowy niejonowe surfaktanty niejon kosmetyki środki higieny osobistej
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Produkt bezpiecznyProdukt biodegradowalnyNa bazie składników naturalnychPrzyjazny dla skóry


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .