Nazwa chemiczna:

Laurylosiarczan amonu

Segment:

surfaktanty, anionowe

Branże i aplikacje:

kosmetyki i środki higieny osobistej, opakowania, przemysł spożywczy, dodatki do opakowań spożywczych

Funkcja:

surfaktanty podstawowe, środki spieniające

Budowa:

alkilosiarczany

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

Related CAS Number: 90583-11-2

INCI:

Ammonium Lauryl Sulfate

Opis

ROSULfan A jest anionowym surfaktantem z grupy alkilosiarczanów o nazwie INCI: Ammonium Lauryl Sulfate. Przeznaczony jest głównie do środków higieny osobistej. Ma postać klarownej, lepkiej cieczy o barwie od bezbarwnej do jasnożółtej. Zawartość substancji aktywnej w produkcie handlowym wynosi około 27%. Czystość mikrobiologiczna produktu zapewniona jest przez dodatek benzoesanu sodu.

Produkt posiada zdolność wytwarzania gęstej i stabilnej piany, co pozwala na uzyskanie drobnych oraz równomiernie rozprowadzonych pęcherzyków powietrza. Dzięki tym właściwościom ROSULfan A znajduje zastosowanie jako główny składnik myjących produktów kosmetycznych. Dedykowany jest do szamponów, płynów do mycia ciała czy żeli pod prysznic.

Głównym atutem produktu jest zachowanie właściwości myjących i pieniących nawet w obecności nadmiernej ilości sebum. ROSULfan A wykazuje znacznie większą odporność na twardą wodę i jednocześnie dużo mniejsze działanie drażniące oraz wysuszające skórę w porównaniu do Sodium Lauryl Sulfate. W kompozycjach zawierających Sodium Lauryl Sulfate i/lub Sodium Laureth Sulfate zastosowanie ROSULfanu A obniża działanie drażniące tych surfaktantów. Ma to szczególne znaczenie w delikatnych szamponach polecanych dla skóry wrażliwej.

Produkt jest całkowicie biodegradowalny i spełnia kryteria dyrektyw dotyczących kosmetyków i detergentów. Posiada również certyfikat Ecocert COSMOS dla składników kosmetycznych.

ROSULfan A wykorzystywany jest także w aplikacjach przemysłowych. W branży budowlanej stosowany jest jako składnik środków redukujących masę płyt kartonowo-gipsowych oraz domieszek napowietrzająco-uplastyczniających. Natomiast w polimeryzacji emulsyjnej ROSULfan A zapewnia doskonałą stabilizację dyspersji polimerowej w niższych zakresach pH. Dzięki jego zastosowaniu można uzyskać kontrolę nad rozmiarem cząstek, włączając układy akrylowe, styrenowo-akrylowe, homo- i kopolimery octanu winylu, dyspersje typu VaE oraz emulsyjny PVC.

ROSULfan A jest dopuszczony do stosowania jako niebezpośredni dodatek do żywności na podstawie list opublikowanych przez amerykańską organizację FDA (Food and Drug Administration).

Lista FDA:

  • 175.105
  • 176.210
  • 176.170
  • 177.1210

Należy pamiętać, że produkt może być stosowany zgodnie z podanymi przez organizację definicjami, nie przekraczając maksymalnej dozwolonej dawki.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • alternatywa dla SLS oraz SLES,
  • łagodniejsze działanie na skórę w porównaniu do podstawowych surfaktantów anionowych,
  • zdolność wytwarzania gęstej i stabilnej piany,
  • odporność na wodę twardą,
  • efektywne mycie nawet przy nadmiernej ilości sebum,
  • zapewnia doskonałą stabilizację dyspersji polimerowej w niższych zakresach pH,
  • jest bardzo dobrym dyspergatorem do większości dyspersji.

Zastosowanie:

  • szampony,
  • płyny do mycia ciała,
  • żele pod prysznic,
  • środki redukujące masę płyt kartonowo-gipsowych,
  • domieszki napowietrzająco-uplastyczniające,
  • polimeryzacja emulsyjna,
  • dodatki do opakowań.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Ammonium Lauryl Sulfate; ALS; sól amonowa siarczanu alkoholu laurylowego; (Ukryj)

Tagi:

środek spieniający alkilosiarczan polimeryzacja emulsyjna obróbka metalu olej hydrauliczny płyn hydrauliczny środki higieny osobistej anionowy surfaktant anion FDA kontakt z żywnością opakowania do żywności
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Ecocert CosmeticsEcocert CosmosFDADobra praktyka produkcyjna EFfCIInnowacjaProdukt bezpiecznyProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .