Nazwa chemiczna:

Alkohole C16-18, etoksylowane

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł metalurgiczny, obróbka, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

alkoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

68439-49-6

INCI:

Ceteareth-18

Opis

ROKAnol T18 należy do grupy niejonowych surfaktantów typu etoksylowanych alkoholi tłuszczowych o nazwie INCI: Ceteareth-18. Produkt oparty jest o alkohol wysokocząsteczkowy pochodzenia naturalnego. Wytwarzany jest w postaci wosku o białej barwie.

ROKAnol T18 posiada świetne właściwości emulgujące i dyspergujące. Równowaga hydrofilowo-lipofilowa (HLB) wyrobu wynosi 16,3, co stawia go w przedziale emulgatorów hydrofilowych. Produkt jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. W temperaturze pokojowej produkt ma postać ciała stałego, dlatego w celu przyspieszenia procesu rozpuszczania wyrobu zaleca się użycie gorącej wody. 

Surfaktant ten posiada szeroki wachlarz zastosowań, głównie jako emulgator typu olej w wodzie (O/W). Produkt może być stosowany w emulsjach kosmetycznych (np. odżywki do włosów, balsamy) oraz kosmetykach kolorowych (farby do włosów oraz kolorowe kosmetyki do twarzy i ciała). W zastosowaniach przemysłowych jest używany jako emulgator przy przygotowywaniu cieczy obróbczych typu „soluble oils”, apretur tekstylnych, emulsji antypiennych lub cieczy hydraulicznych. Produkt dysponuje zdolnością emulgowania olejów mineralnych oraz benzyny lakowej, nafty, ksylenu, tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, a także parafiny i wosków.

Produkt jest zazwyczaj stosowany razem z emulgatorami o niższych wartościach HLB (np. z ROKAnolem T6 lub T10), co poprawia stabilność tworzonych emulsji. ROKAnol T18 cechuje się również odpornością na twardą wodę i elektrolity przy jednoczesnej wrażliwości na zmiany pH.

Produkt wykazuje podatność na całkowitą biodegradację tlenową.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • właściwości dyspergujące, emulgujące,
  • umiarkowana pianotwórczość,
  • odporność na twardą wodę i elektrolity,
  • uniwersalny emulgator typu O/W.

Zastosowanie:

  • kosmetyki (odżywki do włosów, balsamy),
  • kosmetyki kolorowe (farby do włosów oraz kolorowe kosmetyki do twarzy i ciała),
  • emulgowanie olejów bazowych – ciecze hydrauliczne,
  • ciecze obróbcze,
  • środki pomocnicze dla przemysłu tekstylnego,
  • emulgowanie substancji olejowych – emulsje antypienne.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Ceteareth-18; alkohol cetearylowy, etoksylowany; polioksyetylenowy alkohol cetearylowy; eter cetostearylowy glikolu polietylenowego; (Ukryj)

Tagi:

emulgator alkoksylowany alkohol obróbka metalu środki higieny osobistej włókiennictwo niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .