Bio betainy – ekoinnowacje dla przemysłu kosmetycznego

Betainy to surfaktanty amfoteryczne o szerokim zastosowaniu w preparatach kosmetycznych. Pełnią rolę środków pianotwórczych i stabilizujących pianę, modyfikatorów reologii, a także łagodzą drażniące działanie anionowych związków powierzchniowo czynnych zawartych w formulacjach kosmetycznych. Produkowane przy użyciu wysokiej jakości surowców pochodzenia naturalnego są idealnymi składnikami  różnego rodzaju preparatów kosmetycznych, zwłaszcza z grupy personal care.

Opublikowano: 9-07-2021

Związki znane od ponad 100 lat

Betainy należą do grupy organicznych związków chemicznych o właściwościach pożądanych przede wszystkim w branży kosmetycznej, ale też w innych dziedzinach przemysłowych. Ich nazwa pochodzi od buraków cukrowych Beta Vulgaris, w których wykryto Trimetyloglicynę – pierwszą substancję z grupy betain. Odkrycia tego dokonano w XIX wieku. Od tamtej pory zidentyfikowano wiele nowych związków z grupy betain. Większość z  nich znalazła szerokie zastosowanie między innymi w branży kosmetycznej. Betainy otrzymuje się zarówno z surowców syntetycznych jak i naturalnych. Unikalnymi produktami z tej grupy związków są na przykład bio betainy. Wytwarza się je na bazie surowców pochodzenia naturalnego, dlatego doskonale wpisują się w trend związany z dynamicznym rozwojem sektora bio i eko kosmetyków.

Popularny i bezpieczny surowiec

Betainy to surfaktanty amfoteryczne, które bardzo często można znaleźć w składzie kosmetyków z grupy środków higieny osobistej. Wykazują one bardzo dobre działanie kondycjonujące na skórę oraz włosy. Mają także właściwości antystatyczne, zapobiegając elektryzowaniu się włosów. Dzięki temu są one gładkie i lśniące. Najczęściej używa się ich w produktach z kategorii skin care i hair care. Znaleźć je można m.in. w:

  • żelach i płynach do kąpieli oraz mycia twarzy,
  • szamponach i odżywkach do włosów.

Preparaty kosmetyczne zawierające betainy mogą stosować osoby ze skórą wrażliwą ze skłonnościami do podrażnień. Są one także bezpieczne dla dzieci i niemowląt. Oprócz pozytywnego wpływu na skórę i włosy, betainy wykazują także właściwości pożądane z punktu widzenia jakości formulacji kosmetycznych. Zwiększają one jakość i objętość wytwarzanej piany i poprawiają jej stabilność. Łagodzą one także drażniące działanie innych składników na skórę.

Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów w obszarze wpływu wybieranych produktów na zdrowie i środowisko, coraz większą popularność zyskują preparaty naturalne, ekologiczne, vegańskie czy też wolne od składników roślinnych genetycznie modyfikowanych.  Coraz częściej producenci kosmetyków proponują swoim klientom produkty wytworzone w oparciu o starannie wyselekcjonowane surowce pochodzenia naturalnego. Dlatego też z myślą o dynamicznie rozwijającym się rynku eko-kosmetyków producenci składników do ich produkcji pracują nad nowoczesnymi metodami otrzymywania nowoczesnych, ekologicznych i naturalnych surowców z grupy betain.

Grupa PCC –  ekoinnowacje w trosce o zdrowie i środowisko

Jedną z innowacyjnych metod otrzymywania ekologicznych surfaktantów amfoterycznych z grupy betain jest wykorzystanie w ich składzie surowcowym, nie tylko naturalnych amin tłuszczowych pochodzenia roślinnego, ale również kwasu monochlorooctowego wytworzonego w oparciu  o naturalny kwas octowy powstający w procesie fermentacji roślin. Przykładem takiego surowca  jest Greenline MCAA 80% Roztwór UP. Uzyskane w ten sposób betainy, BioROKAMINA K30B, K30B MB, K40HC i K40HC MB posiadają bardzo wysoki indeks pochodzenia naturalnego (zgodnie z normą ISO 16128). Ponadto występujące w składzie surfaktantów z serii  BioROKAMIN pochodne oleju palmowego, są dodatkowo objęte certyfikatem RSPO w wariancie MB (Mass Balance – www.rspo.org). Nowe BioROKAMINY to produkty w 100% ekologiczne i bezpieczne nie tylko dla ludzi, ale także dla środowiska. Potwierdza to międzynarodowy, prestiżowy znak ECOCERT COSMOS.  Jest to najważniejsze i najbardziej uznane świadectwo jakości i bezpieczeństwa środowiskowego w Europie. BioROKAMINY to produkty wysoce biodegradowalne, dzięki czemu są w pełni bezpieczne dla środowiska. Ich unikalny skład pozwala także na wykorzystanie ich w produktach Eco, Organic, Vegan, Paraben Free i GMO Free.

Jeden produkt, wiele zalet

Bio betainy z oferty Grupy PCC, dzięki unikalnemu składowi surowcowemu oraz swoim wyjątkowym właściwościom użytkowym, stanowią najlepszy składnik dla naturalnych, ekologicznych formulacji kosmetycznych. Dzięki działaniu łagodzącemu, zmiękczającemu i wygładzającemu, mają one pozytywny wpływ na skórę czy włosy. Bio betainy dzięki swoim właściwościom znacznie poprawiają jakość końcowej formulacji kosmetycznej wpływając na wytwarzanie delikatnej, gęstej i stabilnej piany. Bardzo dobre właściwości spieniające bio betain wpływają na poprawę wydajności produktu, co ogranicza zużycie środków powierzchniowo czynnych do produkcji kosmetyku. Innowacyjne metody otrzymywania oraz unikalny skład surowcowy sprawiają, że bio betainy proponowane przez Grupę PCC, ze są doskonałym wyborem przy produkcji ekologicznych kosmetyków naturalnych.

Więcej ekologicznych produktów przeznaczonych dla branży kosmetycznej na Portalu Produktowym Grupy PCC.


Komentarze
Dołącz do dyskusji
Brak komentarzy
Oceń przydatność informacji
- (brak)
Twoja ocena